Merikarvianjoki 7.-9.5

Tänä viikonloppuna oli vuorossa viimeinen "hupikalastuskerta" ennen SM-karsintarumban alkua. Vietimme viikonlopun kuuden hangen porukalla Merikarvianjoella, mökkimajoituskin oli varattu Puukosken rannalta. Joen vesi oli kovan tulvan jälkeen laskenut kovaa vauhtia, mielessä pyöri kirjolohien lisäksi tietysti myös mahdollisuudet kirkkaaseen meritaimeneen.

Perjantai
Ennen kalastuksen aloittamista ehdimme pyörähtää Eumerin liikkeessä kyselemässä uusimmat kuulumiset. Joitain nousukaloja oli joesta tullut, ei tosin kovin paljoa. Majoittumisen jälkeen joutui hetken odottelemaan lupien alkamista. Päätimme kalastaa ensimmäisen iltapäivän ja illan mökin tuntumassa Puukoskella.

Aloitin putkiperholla ja kolmosuppoavalla, mutta alle tunnin kalastuksen jälkeen kyseinen perhosiima jäi juntturaan kivenkoloon, josta pois kiskottaessa se katkesi. Hieman pisti vituttamaan, sillä tämä oli vasta toinen kerta kun käytän kyseistä siimaa. No, ehkä sen saa vielä liittämällä toimimaan..

Tärppiholistisena kalastajana en jaksanut enää heittää putkiperhoa ilman tapahtumia, vaan siirryin kirjolohenkalastukseen. Illan aikana tartutin viisi kirjolohta joista neljä tuli haaviin asti, kaikki kalat ottivat isoon pinkkiin rusehtavaselkäiseen larvaan.

Otolla oli niskalla todella iso kirjolohi kiinni, joka katkoi lopulta larvakoukun. Kyseessä oli edellissyksyn emokalaistukas, sillä tänä vuonna noita jättikillejä ei ole vielä jokeen kipattu. Ilta sujui mukavan letkeästi ja kaikki pääsivät kalan makuun. Kalastuksen jälkeen oli vuorossa saunomista ja kalojen savustamista muutamalla oluella höystettynä.


Lauantai
Heräsimme lauantaiaamuna hyvissä ajoin, ja ehdimmekin ensimmäisinä kalastajina Holman välisuvannolle. Tuskailin itse koko päivän ajan runsaiden karkuutusten kanssa, Holmallakin tartutin aamusta 6 kirjolohta, joista ainoastaan kaksi kävi haavissa kääntymässä. Holman jälkeen suuntasimme Lankoskelle, jonne oli ilmeisesti äskettäin kipattu pikkutaimenta, sillä niitä räpisteli jatkuvasti perhoissa. Pikkutaimenten lisäksi leechiin tarrasi neljä kirjolohta, joista kaksi karkasi jälleen. Lopettelimme aamupäivän pistolla Stäävitin välisuvantoon, josta yksi kirjolohi ylös ja toinen tiputus jälleen heti perään. Perjantaina ja lauantaina joella oli porukkaa liiankin paljon. Itse en ainakaan tykkää hirveästi ajella ympäriinsä ja kytätä, missä saisi kalastaa edes jokseenkin rauhassa..

Iltapäivällä pidimme muutaman tunnin tauon päikkäreiden kera, ilta oli taas tarkoitus heittää Puukoskea. Kolusin kosken melko tarkkaan, mutta hiljaista oli. Ainoa ylöstullut kala oli larvaan haukannut reilu 40cm taimen. Lauri puolestaan tartutti niskalta putkeen saman kalan, joka katkotti Otolta edellispäivänä koukun. Seurasin vastarannalta, kun Lauri rymysi kalan perässä koskea alas, lopulta Tapio sai haavittua tämän aivan järkyttävän kokoisen kirjolohen. Kalan mitat olivat 76cm/6kg, edellisvuoden emokala oli vielä talven jälkeen hyvässä lihassa, vaikkei mikään syöttöporsas enää ollutkaan. Itse asiassa oli varsin hyvänmallinen kala.


Ilta kului Suomen heikkoa MM-avausta ihmetellessä ja erityisesti Oton jutuille naureskellessa. Vaikkei juttujen taso ehkä kovin korkealle noussutkaan, niin hauskaa oli silti :)

Sunnuntai
Viimeisenä aamuna suuntasimme jälleen Holmalle. Nyt välisuvanto oli oudon kuollut, joten talsimme kosken alapuolelle. Tartutin kosken alapuolelta pari harjusta värikkäisiin killehörhelöihin, kookkaammalla oli mittaa mukavat 42cm. Kirjolohi puolestaan otti pheasant tailiin, meni siis ottiperhot hieman väärinpäin, mutta mitäs tuosta. Otto tartutti myös pari harjusta putkiperhoon, Tapio väsytteli paikasta 43cm taimenen.

Noin sata metriä itseni alapuolella näin kunnon mosauksen, kohta jätkät painuivatkin sinne pommittamaan. Pian Laurin vapa taipui, kirkas meritaimen hyppäsi samointein ilmaan ja irtosi. Saatiinpahan nousukalaankin kontakti, harmi vaan, ettei pysynyt kiinni. Lopettelimme viikonlopun kalastusrupeaman Lankosken voimalaitosuomassa, josta pikkutaimenten lisäksi sain vielä yhden kirjolohen.

Enää oli edessä mökin siivous ja ajomatka takaisin Jyväskylään. Joen vesi laski melko reilusti koko viikonlopun ajan, jos sama tahti jatkuu, niin Merikarvialla on tiedossa melkoisen vähävetinen kesä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Johan on vesi vauhdilla laskenut siitä ko 3.-5.5 tuolla oltiin ja samaisessa mökissä majoituttiin..
Pietu sanoi…
Nuo Puukoskelta otetut kuvat ovat perjantailta, sunnuntaiaamuun mennessä vesi oli laskenut vielä todella reilusti tuosta tilanteesta.

Suosittuja blogijuttuja