maanantai 13. syyskuuta 2010

Joukkue-SM 11.-12.9

Syksyn kisakalastukset jatkuivat viime viikonloppuna joukkuekisojen merkeissä. Kilpailut käytiin Kerimaan Kannantakaisella ja Enonkosken Pirttilahdella. Pienemmällä Kannantakaisella heitettiin rannalta seitsemän jaksoa, kun taas Pirttilahdella kalasteltiin veneestä käsin kolmen jakson ajan. Keski-Suomen Perhokalastajilta lähti karkeloihin mukaan kaksi joukkuetta, EM-kisamatkalaisten ja muiden poisjääneiden myötä kilpailin itse ykkösjoukkueessa Räsäsen Mikon ja Strandmanin Juhon kanssa. Kakkosjoukkueemme lähti puolestaan matkaan nuorin voimin. Strandmanin Villen, Ijäksen Sakun ja Hiekkataipaleen Eeron muodostaman joukkueen keski-ikä huiteli 16 vuoden tietämissä.

Perjantai-illan arvonnassa molemmat joukkueemme saivat laput B-ryhmään, eli tulisimme aloittamaan kalastuksen Pirttilahdelta. Etukäteisspekulaatioissa toivoimme pääsevämme A-ryhmään, sillä pienemmälle Kannantakaiselle oli istutettu reilusti enemmän kalaa ja oli oletettavissa, että se menisi toisena päivänä enemmän tai vähemmän tukkoon. Kisassa oli mukana 14 joukkuetta, eli seitsemän molemmissa ryhmissä. Blänkistä rankaistiin kuitenkin 15 jaksopisteellä, joten niitä pitäisi pystyä välttelemään viimeiseen asti. Illalla mökissä sidottiin vielä viimeisiä ottiperhoja lauantain järvijaksoille.


Lauantai

1. Jakso 8:00-10:00

Pirttilahden jaksoilla kustakin joukkueesta kalasti kaksi kilpailijaa ja yksi piti lepovuoroa. Itse huilasin ensimmäisen jakson Mikon ja Juhon aloittaessa kalastuksen. Pirttilahti osoittautui vähintään yhtä vaikeaksi mitä oli odotettu, sillä ainoastaan Toivosen Ollin ja Nesteen Jounin venekunta sai saalista ensimmäiseltä jaksolta. Lounaissaaren UK nappasi siis jaksovoiton Ollin kahdella kalalla Ääneseudun kolmosjoukkueen ottaessa kakkossijan Jounin kirjolohella. Juholla ja Rysällä oli molemmilla ollut yksi tärppi.

2. Jakso 11:00-13:00

Toisella jaksolla olimme Juhon kanssa kalastusvuorossa Rysän pitäessä taukoa. Hyppäsin veneeseen Pirkanmaan joukkueen Haapasen Jonin kanssa, heiteltyäni tunnin tyhjää intterisiimalla päätin vaihtaa taktiikkaa. Vaihdoin kelalle seiskauppoavan siiman ja boobyt, joilla sainkin pian samalla uitolla pari varovaista tärppiä. Parikymmentä minuuttia ennen jakson loppua mustaan oranssisilmäiseen boobyyn sitten tärähti lujempaa ja hetken päästä mittautin 54cm kirjolohen, mikä helpotti kummasti oloa, vaikkei loppujaksolla enää purrutkaan. Jaksolta saivat lisäksemme kalaa kakkosjoukkueemme Strandmanin Ville ja Ääneseudun kakkosen Kuneliuksen Joonas. Molempien kirjolohet olivat sentin meidän kalaa lyhyempiä, joten jaksovoitto kolahti plakkariin.


3. Jakso 14:30-17:00

Nyt oli Juhon vuoro huilata, venekaverikseni sain päivän viimeiselle jaksolle Ääneseudun kolmosen Väisäsen Janin. Kiertelimme koko jakson ajan järven yläpäätyä, eikä kummallakaan ollut vedon vetoa. Rysä oli harmittavasti tiputtanut yhden kalan, joten blänkit tuli. Kakkosjoukkueemme kuittasi jaksovoiton, sillä sekä Saku että Eero onnistuivat saamaan kalaa, Sakulla peräti kaksi kirjolohta. Lisäksi Penttilän Tapio Lounaissaariston Urheilukalastajista oli mittauttanut komean 54cm siian.

Ensimmäisen päivän jälkeen lähdimme ajelemaan hieman sekavin mielin takaisin majoitukseen. Kaksi blänkkiä oli liikaa, vaikka Pirttilahdelta kaloja nousikin todella nihkeästi, vain kymmenen koko päivänä. Kakkosjoukkueellamme meni sen sijaan paremmin ja he johtivatkin B-ryhmää ensimmäisen päivän jälkeen tasapisteissä Lounaissaariston porukan kanssa. Me olimme B-ryhmässä kolmantena, tosin yhden jakson edellämainittuja enemmän blänkänneinä.


A-ryhmä oli suoltanut Kannantakaiselta kalaa urakalla, lammelta olikin tullut koko päivänä vain muutama blänkki. Esa käväisi illalla saunassa ja kertoi heillä menneen mukavasti. No, Ääneseudun ykkösporukka keräsi Kannantakaisen seitsemältä jaksolta 12 jaksopistettä ja johti ryhmää ylivoimaisesti, joten mukavasti oli tosiaan mennyt.

Sunnuntai

4. Jakso 8:00-9:00

Kalastimme ensimmäisenä Kannantakaisen seiskapoolin, josta oli valehtelematta kilometrin mittainen siirtymä seuraavalle poolille eli ykköselle. Juho ja Mikko aloittivat kalastuksen ja itse valvoin Pirkanmaan porukkaa. Pian Juho kuitenkin mittautti kirjolohen, joten hyppäsin itse kehiin. Kisassa jaksojen kalapisteet saivat kertoimen sen mukaan, kuinka moni joukkueen jäsen onnistui saamaan kalaa kyseiseltä jaksolta. Käytännössä siis ensimmäisenä kalan saanut lähti automaattisesti huilimaan. Rysä mittautti poolilta vielä kaksi kalaa, itse en onnistunut muutamasta tärpistä huolimatta saamaan ensimmäistäkään. Joukkueelle kuitenkin jaksovoitto.

5. Jakso 9:15-10:15

Poolille 1. oli nälkävuoden mittainen siirtymä, Juho ja Rysä lähtivät kalaan ja jäin itse valvomaan Pirkanmaan porukkaa. Itse en kalastanut tällä poolilla lainkaan, sillä Mikko pelasti joukkueemme blänkeiltä noin vartti ennen jakson loppua saamallaan kirjolohella, eikä vaihtoa olisi ehtinyt tuolloin enää tehdä pitkän siirtymän vuoksi.

6. Jakso 10:30-11:30

Kakkospoolilla aloitimme kalastuksen Rysän kanssa, hetken tyhjän pyytämisen jälkeen annoin kuitenkin Juholle kalastusvuoron. Mikolla oli lumpeikossa jonkin verran tapahtumia, noin vartti ennen loppua yksi sellainen tuli sitten haaviin asti. Vaihdoimme heti kalastajaa ja menin samaan paikkaan heittämään. Montaa heittoa ei tarvinnut tehdä, kun mustaan leechiin tarranut kirjolohi potki haavissa. Otin jälleen huilivuoron ja Juho tuli paikalle heittämään, enempää kaloja emme jaksolta kuitenkaan enää saaneet.

7. Jakso 11:45-12:45

Kolmospoolille oli jälleen jonkunmoinen siirtymä, jäin valvomaan Pirkanmaan porukkaa Juhon ja Mikon aloittaessa kalastuksen. Juho saikin kirjolohen heti ensi heitoilla ja lähti juoksemaan valvontapoolille, jotta pääsin kalaan. Kun pääsin itse poolille, niin Rysä haavi juuri kirjolohen. Olin aivan varma, että saan poolista kalan, mutta loppujakson aikana kummallakaan meistä ei tainnut olla juurikaan tapahtumia.

Seuraavaksi oli ruokatauon aika. Soittelin välillä Esalle tilannetietoja Pirttilahdelta, josta oli kahdella ensimmäisellä jaksolla onnistunut molemmilla vain yksi joukkue saamaan kaloja. Toinen näistä joukkueista oli Ääneseudun ykkönen, joka voitti toisen jakson Esan kalalla. Mestaruus oli siis vahvasti menossa Ääneseudun ykköselle, mutta Pirttilahden nihkeän kalantulon seurauksena laskimme meilläkin olevan vielä mitalisaumat, kunhan vain onnistuisimme saamaan kolmelta viimeiseltä jaksolta kaloja. Blänkkejä oli kuitenkin tullut melko reilusti myös Kannantakaiselta.


8. Jakso 14:30-15:30

Ruokatauon jälkeen Juho ja Rysä aloittivat kalastuksen nelospoolilta, joka olikin ollut yksi lammen parhaita biittejä. Mikko sai suhteellisen nopeasti yhden kalan, joten hyppäsin itse tositoimiin. Tässä poolissa pystyi heittämään kohtuullisen hyvin takaheittoa. Sainkin aivan maksimiheitoilla muutamia tapahtumia, mutta tärpit olivat varovaisia. Juhollakin oli joitain tärppejä jotka eivät tarttuneet. Yhden uiton lopussa hätkähdyin, kun näin jäätävän kokoisen nieriän seuraavan perhoja ja jäävän palloilemaan laiturin lähelle. Hetken kuluttua aivan jaloista ui viiden ison nieriän parvi, eivät kuitenkaan kiinostuneet perhoista. Edellisillä jaksoilla tästä poolista olikin tullut yksi ulkoa kiinni ollut 65cm nieriä sekä 61cm suukala. Noin kymmenen minuuttia ennen jakson loppua sain vihdoin yhden varovaisen tärpin tartutettua, kun kala oli haavissa niin vapautin Mikon valvontavuorosta kalastamaan. Enempää kaloja emme kuitenkaan enää saaneet.

9. Jakso 15:45-16:45

Sovimme ennen kahta viimeistä jaksoa, että Mikko saisi kalastaa jaksoilla aina niin kauan kunnes saisi kalan ja me Juhon kanssa vuorottelisimme kalastus- ja valvontavuoroja. Sen verran liekeissä Rysä oli jälkimmäisen päivän ollut, että silloin pitää antaa miehen kalastaa. Aloitimme Mikon kanssa kalastamaan ennakolta vaikeaa vitospoolia. Muutaman minuutin kuluttua sain pieneen mustaan boobyyn rajun tärpin, joka ei kuitenkaan tarttunut. Kala oli suoristanut tällistä #12 Knapekin Wet Flyn, kylläpä otti päähän.. Puolen tunnin jälkeen päästin Juhon kalastamaan ja otin valvontavuoron. Juhollakin oli jokunen tapahtuma, mutta aika alkoi pikkuhiljaa käydä vähiin. Viitisen minuuttia ennen jakson loppua Rysä sitten kaivoi kirjolohen samasta paikasta, jossa olin itse oikaissut koukun. Olipa tärkeä kala!


10. Jakso 17:00-18:00

Kutospoolille oli jälleen suhteellisen pitkä siirtymä, Juho ja Rysä lähtivät ongelle ja itse jäin valvomaan Pirkanmaan porukkaa. Valvoessani laskeskelin, että kala päätösjaksolta toisi meille varmasti mitalin. Olo oli suhteellisen levoton, jakson puolivälissä Juho sitten tuli vapauttamaan minua kalastamaan. Luulin ensin, että kyse oli vain rutiinivaihdosta, mutta Juhon elehdinnästä näki, että hän oli saanut kalan. Jes, mitali tulee! Juho kertoi, että Mikko oli ensin karkuuttanut kalan, jonka jälkeen hän onki nymfillä killen mittakaukaloon. Päivän aikaisemmat kalamme olivat kaikki tulleet leecheillä. Päästyäni poolille pääsin melkein heti heittämään tuikkiin, josta sainkin hyvän vedon, mutta ei tarttunut. Loppujakso meni molemmilla hiljaisemmissa merkeissä, mutta tuolla yhdellä kalalla tuli silti jaksovoitto.

Jakson jälkeen Esa soitti ja kertoi, että Pirttilahdelta oli ainoastaan kolme joukkuetta onnistunut kalansaannissa, ykkösjaksolla Järvi-Suomen kakkonen, kakkosjaksolla Ääneseudun ykkönen ja kolmosjaksolla Järvi-Suomen ykkönen. Alkoi vaikuttamaan vahvasti siltä, että olisimme hopeamitalisteja, sillä olimme onnistuneet toisena päivänä saamaan ainoana joukkueena kaloja joka jaksolta. Mikko oli toisena päivänä liekeissä saaden kuudelta jaksolta kalaa, Juhon kanssa annoimme kuitenkin myös taustatukea sekä pelastimme molemmat kisan aikana joukkueellemme yhdet jaksot.

Niinhän siinä sitten kävi, että SM-hopeaa tuli kaulaan lopulta varsin reilulla marginaalilla. Fiilis oli kieltämättä hyvä, ensimmäisen päivän jälkeen kun emme suuria mitalihaaveita elätelleet. Viimeksi voitin vastaavan mitalin ensimmäisistä perhokalastuskisoistani Koirajärveltä kahdeksan vuotta takaperin. Kakkosjoukkueemme oli myös hienosti viides, mukava sijoitus nuorelle joukkueelle, joka oli vahvasti mitalinsyrjässä kiinni vielä toisen päivän ensimmäisten jaksojen jälkeen.

Tulokset:

1. Ääneseudun pk 1,(Juuso Siltanen, Esa Pölkki, Jani Paananen) 70180 kalapistettä, 43 sijoituspistettä
2. Keski-Suomen pk 1 (Mikko Räsänen, Juho Strandman, Pietari Sipponen), 19180, 49 sij.p
3. Järvi-Suomen kilpaperhokalastajat 1 (Petri Virolainen, Markus Palmroth, Tero Mäkipää), 21040, 64 sij.p
4. Savonlinnanseudun pk, 40580, 71 sij.p
5. Keski-Suomen pk 2, 29760, 73 sij.p
6. Järvi-Suomen kilpaperhokalastajat 2, 25580, 73 sij.p
7. Pirkanmaan pk 1, 9440, 77 sij.p
8. Lounaissaariston uk, 12060, 78 sij.p
9. Pirkanmaan pk 2, 13480, 78 sij.p
10. Saaristomeren pk, 40040, 79 sij.p
11. Ääneseudun pk 2, 15740, 79 sij.p
12. Espoon kilpaperhokalastajat, 23000, 86 sij.p
13. Mikkelin kalamiehet, 21 380, 94 sij.p
14. Ääneseudun pk 3, 11000, 102 sij.p

2 kommenttia:

Roope Haapasalo kirjoitti...

Onnittelut!

Heini Malmi kirjoitti...

Hei!

Blogisi on valittu yhdeksi CisionPoint-verkkopalveluun lisättävistä ulkoilu (ml. kalastus) blogeista. En löytänyt sähköpostiosoitetta blogistasi mutta jos meilaat minulle osoitteeseen heini.malmi@cision.com niin lähetän lisätietoja.

Lisätietoja Cisionista yrityksenä sekä palveluistamme ja tuotteistamme löydät kotisivuiltamme: http://fi.cision.com/.

Yst. terv.
Heini Malmi