keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Herraskoskella


Sain viime syksynä Yläisen Torisevan SM-karsinnasta palkinnoksi ilmaisluvan Herraskoskelle. Yritin huonolla menestyksellä varata paikkaa koskelle kesäkuun viikonlopuille, mutta nyt lomalla-aikaan koskella oli arkena tilaa. Velipoika Hannu lähti matkaan mukaan ja saimme onkia koskea kahdestaan. Onneksi näin, sillä kyseessä on melko lyhyt koski ja neljän kalastajan kiintiön ollessa täynnä se ei saisi rauhoittua tarpeeksi.

Heti reissun aluksi onnistuin lukitsemaan majoitusmökkimme avaimet mökkiin sisään. Parin puhelunsoiton myötä saimme ovet taas auki ja kalakamat viritettyä. Koskella oli yllättävän hyvin tapahtumia keskellä päivää myös parempien rasvaevällisten taimenten osalta. Hannu heitteli pikkuvaappua kosken sääntöjen mukaisesti yhdellä väkäsettömällä yksihaarakoukulla. Vaappuun ei hakannut niin paljoa kaloja kuin pikkuperhoihin, mutta keskikoko oli isompi. Esimerkkinä lapiopyrstöinen 2,6kg "wanhan ajan taimen".

Nymfiä puraissut
"Wanhan ajan taimen"
Järvellä käynyt
Toki rasvaevällisten taimenien lisäksi koskessa oli myös eväleikattua istaria, ehkä hieman enemmän kuin rasvaevällistä kalaa. Lyhyt koski oli varsin nopeasti kopaistu, kävimme päivällä pari kertaa kosken läpi ennen kuin siirryimme laavulle pitämään taukoa ja paistamaan makkaraa yötä odotellessa.

Perusistari
Ottipaikkaa
Loppuillan ja alkuyön kalastus ei mennyt ihan putkeen. Sain kyllä hyviä kaloja kiinni, mutta katkotin kaksi kertaa perukkeet ja kerran kala irtosi muuten vaan. Toinen perukkeet katkottanut kala pisti jo hatuttamaan melkoisesti. Koskesta otti larvaan raskaan tuntuinen taimen, joka lähti määrätietoisesti kovaa virtaa ylöspäin. Jostain syystä kala kuitenkin paineli pikku-uomaan ja lähti uimaan sitä ylävirtaan. Rymysin itse perässä, kala kääntyi alavirtaan ja tuli kohti. Yritin huitaista komeaa taimenta haaviin, vedin puolihudin ja kala ei tippunut pussiin. Päätyperho jäi kuitenkin kahluuhousuihini kiinni ja keskiperhossa kiinni ollut kala veti siinä rytäkässä siimat poikki. En varsinaisesti pomppinut riemusta tämän jälkeen..

Yöllä sain siis lukuisten säyneiden lisäksi ylös asti vain yhden harjuksen sekä yhden minkin puraiseman istaritaimenen. Kosken alaosassa näkyi vastarannalla minkki, joten sen perusteella arvelisin kyseisen otuksen olleen puremajälkien takana.

Minkin tekosia?
Säyneitä riitti
Kävimme nukkumassa hetken ja heräsimme vielä kuuden aikoihin aamulla heittämään parin tunnin kalastussetin. Sain aamulla pikkuperhoilla vielä muutamia taimenia, kolme istaria ja yhden hieman isomman kuulapupaan puraisseen evällisen kalan. Kyseessä oli muuten sama kala, jonka Hannu oli koukuttanut eilen. Aamusetin jälkeen menimme vielä unten maille muutamaksi tunniksi ennen mökin siivousta ja avainten palautusta.

Aamupönötys ja punoitus
Herraskoski yllätti ihan positiviisesti varsinkin evällisten taimenien osalta. Koski on toki suhteellisen lyhyt, mutta jos kalastajakiintiö ei ole täynnä, niin mukava koski onkia kahdestaan. Pienellä koskella jatkuvaa piiskausta kannattaa välttää ja antaa ottipaikkojen aina välillä rauhoittua.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvinhän ootte näyttäny kalaa saavan! Itekin ois täs tarkotus mennä kyseiseen paikkaan vähän aja päästä ensimmäistä kertaa. Muutama kysymys tosta koskesta: oliko vesi kovin vähissä / lämmintä ja tuliko kaikki tanet pikkuperhoilla vai uittelikko striimuakin niille.

Pietu kirjoitti...

Vesi ei tuolloin ollut vielä hirveän lämmintä, näiden helteiden jälkeen lienee eri tilanne. Mä sain kaikki taimenet pikkuperhoilla, velipoika veteli pienellä vaapulla UL-vehkeillä.