sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Sunnuntain purokierros

Viimeisen kuukauden ajan kaikki reissut ovat olleet järvikalastusta seiskan vavalla, joko kisoja tai kisoihin treenausta. Tänään tunsin kyllästymistä koko touhuun ja mielessä kävi, että nyt on pakko kehittää jotain muuta. Kaivoin kaapista kolmosluokan vavan ja lähdin koluamaan puroja. Ensimmäisenä kohteena eräs harjuspitoinen pikkujoki.


Ongin täällä noin tunnin, tai toki suurin osa ajasta kului puron varrella kävellen ja kaloja etsien. Sain ongittua sokkona yhden n. 30cm harjuksen, mutten nähnyt ahvenien lisäksi edes muiden kalojen pakovanoja, joten päätin siirtyä muualle.

Pähkäilyn tuloksena muistin pienen puronieriäpitoisen puron, tai no paikkaa ei voi oikein edes puroksi kutsua. Kyseessä kun on sananmukaisesti yliharpattava oja. Pienen sompailun jälkeen löysin paikalle. On muuten sen näköinen liru, että tänne tuskin kovin moni eksyy kalalle ulkonäön perusteella..


Puronieriöitä ojasta löytyy kuitenkin hyvin. Lirkin ojaa yhdellä nymfillä parin tunnin ajan ja sain reilu kaksikymmentä puronieriää. Kalojen koko vaihteli alle kymmensenttisestä hieman päälle 25cm mittaisiin. Matalista kohdista tarttui tyypillisesti pieniä purkkareita, kun taas syvemmissä poteroissa asusti yleensä päälle 20cm "petoja".

Puronieriä mallia pieni
Kaunisvärinen purkkari
Täytyy sanoa, että oli mukavaa lirkkiä pitkästä aikaa pienvesiä. Puronieriä on aggressiivisena tulokaslajina myös sellainen lohikala, jota voi halutessaan ottaa hyvällä omallatunnolla pannulle. Jostain syystä en ole täältä silti aiemmin raaskinut  tappaa näitä kauniita pieniä kaloja, mutta nyt otin tukun purkkareita mukaan. Olivat muuten herkullisia voin kera paistettuna.

Ei kommentteja: