perjantai 18. kesäkuuta 2010

Iltakalassa Multialla

Eilen päivällä Otto pirautteli ja kysyi halukkuutta lähtemään kalastamaan yölupaa Muuramenjoelle. Suunnitelmani lähteä sataman yöhön muuttuivat, sillä kyllähän kalastus aina muut riennot voittaa. Muuramenjoella oli kiintiö jo täynnä yöluvalle, joten jouduimme pähkäilemään uutta kohdetta. Pienen miettimisen jälkeen Otto ehdotti Palsankoskea. Olin vieraillut paikalla kerran lähemmäs kymmenen vuotta takaperin, jolloin jäi kuva luonnonkauniista ja pienimuotoisesta tummavetisestä istaripaikasta, jonne paikalliset rynnivät joukolla istutusten jälkeen.

Perille päästyämme tunnelma hieman latistui välittömästi, sillä parkkipaikalla könötti ainakin kymmenen autoa! Seitsemän jälkeen ilalla aloittelimme kalastusta, parkkipaikan välisuvanto oli niin miehitetty, että etsimme hieman rauhaa kalastamalla alempia koskia. Näiltä koskilta löytyi pieniä, todella mustanpuhuvia taimenia. Mielestäni kalat vaikuttivat olemukseltaan hyvinkin luonnonkaloilta, eipä Palsankosken istutusrekisteristä ainakaan löydy merkintöjä taimenten poikasistutuksista.

Reilun tunnin kalastussession jälkeen välisuvannossakin alkoi olla jo tilaa. Kävin suvannon läpi, mutta hiljaista oli. Viimein keskimmäisen kosken niskan kiven edestä tarttui pirteä kirjolohi kiinni, joka päätyi haaviin ja ruokakalaksi. Taisi olla hieman vanhempia istukkaita, sillä mahasta löytyi sulaneita kalanpoikasia. Kun kerran pönökuva tuli otettua, niin laitetaan näytille vaikkei kala itsessään peruskilleä kummoisempi ollutkaan.

Kalastelimme seuraavaksi alinta koskea, josta löytyi taas noita tummanpuhuvia pikkutaimenia. Lopuksi ongimme vielä ensimmäisen kosken loppuliukua, jossa jokunen pintakäynti näkyi, mutta hiljaista oli. Kuuden tunnin iltakalastuksen jälkeen kamat kasaan ja kohti Jyväskylää.

Alue on itsessään varsinkin alaosilta ihan luonnonkaunis ja jopa erämainen, mutta väen paljous ja pyyntikokoisiin istukkaisiin perustuva kalasto ei oikein houkuttele. Samalta etäisyydeltä Jyväskylästä löytyy kyllä mielekkäämpiäkin kohteita, joten tuskin tulee ainakaan lähitulevaisuudessa Palsankoskelle palattua.

2 kommenttia:

Ismo Tolonen kirjoitti...

Hehän ovat kuin kaksi marjaa: Pietu perhokalastaja - Toimintasankari pelistä Half Live http://pwned.com/gamecovers/pc/196f381bc9cca7c51dd2458e19bbcf90-Half_Life_2_.jpg

Pietu kirjoitti...

Heh, vai sellaista. Kun tuli kalju leikattua ja tuollaiset kakkulat hommattua, niin oli melkein pakko taas kasvattaa partaa. Muuten tuon kaksi marjaa-vertauksen toisena osapuolena olisi nimittäin ollut Kekkonen ;)