lauantai 23. toukokuuta 2009

Hammonjoen karsinta

Alun perin minun piti olla vain järjestävän seuran henkilönä mukana Hammonjoen karsinnassa, mutta viime hetken peruutusten myötä pääsin myös kilpailemaan. Viikolla sääennusteet olivat vaihdelleet melkoisesti ja vettäkin oli tullut taivaalta, veden väri olikin yksi suuri kysymysmerkki karsintojen kalantuloa ajatellen. Vesi oli toki sameutunut, muttei kuitenkaan ollut mitään maitokahvia. Kalojen aktiivisuuteen tämä oli kuitenkin vaikuttanut, sillä viime vuotiseen karsintaan verrattuna kilpailu oli kalojen tulon suhteen erittäin vaikea.

Aamulla arvottiin poolit, taisteluparikseni sain Huhtaniskan Janin. Kisa käytiin siis taisteluparisysteemillä, osallistujat oli jaettu a- ja b-ryhmiin, joissa molemmissa kalasti 8 henkilöä. Saatuani poolilapun käteeni kirosin hieman, sillä ensimmäiset kaksi kalastettavaa poolia olivat etukäteen vaikeimiksi arvioimani 4. ja 8.

Seuraavassa pieni tiivistelmä omasta kilpailustani:

1. jakso 9:00-10:00, pooli 8.

Aloitin kalastuksen poolista 8. joka on myös kalastusalueen alin pooli. Olin kalastellut vajaa puoli tuntia ilman mitään merkkejä kaloista, kunnes sain tutusta ottipaikasta kuulapääpupalla vihdoin yhden nieriän. Samassa paikassa kävi perhoa näykkimässä pari muutakin kalaa, mutten saanut niitä tarttumaan. Myöhemmin tiputin vielä yhden pienen kalan. Kalastus meni jakson aikana hieman säheltämiseksi, perhot olivat jatkuvasti puussa tai pohjarisuissa ja höntyilin itsekin sinne tänne. Paljoa kalaa ei ollut muualtakaan tullut, a-ryhmäläiset olivat saaneet yhtä kalaa ja blankkeja. Oma sinttini riitti kolmostilaan jaksolta.

Jani kalasti poolin jälkeeni tartuttaen heti alkuun pari alamittaista taimenta. Jakson puolivälin jälkeen Jani pussitti poolista komean 34cm puronieriän.

2. jakso
11:30-12:30, pooli 4.

Tällä kertaa oli vuorossa pooli 4, eli ns. "peltopooli". Ennen jakson alkua istuskelin poolin alarajalla, jossa bongasin puronieriän pintakäynnin. Jakson alettua koukutin kalan ensimmäisellä heitolla, mutta pudotin kuitenkin sen. Kaloja kävi jonkun verran nyppimässä perhoa tai pyörähtämässä perhon perässä, mutta todella huonolla otilla olivat. Yhden nieriän onnistuin kuitenkin saamaan ylös asti, parin alamittaisen harjuksen lisäksi. Pelästytin myös rannalla kasvillisuuden alla majailleen kirjolohen tiehensä. Jälleen kolmostila jaksolta.

Jani sai tästä poolista yhden nieriän, sekä luultavasti saman kirjolohen jonka olin pelästyttänyt omalla jaksollani.

Nyt kisasta oli käyty puolet ja oli ruokatauon aika. Kalaa oli tullut hämmästyttävän huonosti, kalat molemmilta jaksoilta oli jo hyvä saavutus ja itsekin olin vielä täysin mukana pelissä.

3. jakso 16:00-17:00, pooli 6.

Kolmannella jaksolla oli vuorossa kutospooli, jonka oletin olevan kohtuullisen hyvä kisassa. Jani kalasti poolin ensin saaden aivan loppuminuuteilla yhden nieriän, joka taisikin olla ainut varma kalatapahtuma koko poolista, lupaavalta ei siis näyttänyt..

Ja niinhän siinä sitten kävi, että tähän pooliin tuli oma kisa tyrittyä. Pooli oli kuin kuollut, mitä nyt yksi nieriä kävi hieman kokeilemassa perhoa ja luultavasti kirjolohi veti muutaman riuhtaisun perhosta jakson loppuminuuteilla. MP ja täydet kymmenen jaksopistettä.

4. jakso 18:30-19:30, pooli 2.

Vihdoin oli aika kalastella kisan ensimmäinen pooli yläosalta. Harri ja Tero olivat molemmat blänkänneet kakkospoolin ennen meidän jaksoja, tapahtumia oli kuitenkin ollut hyvin. Jani kalasti poolin ennen minua varmistaen samalla itselleen karsintojen voiton kahdella pinturiin napanneella nieriällä.

Itse sain myös neljästi kalan nousemaan pinturiin, mutten yhtään näistä ylös. Myös pinnan alta tuli hyvin tapahtumia, eivät vain tulleet mokomat ylös asti. Lopulta noin 10min ennen jakson loppumista sain vihdoin yhden nieriän ylös asti. Vielä tämän jälkeenkin oli muutama tärppi. Tältä jaksolta olisi voinut nousta enemmänkin kaloja, mutta toisaalta onneksi tuli edes tuo yksi ylös. Kalani oli pienin a-ryhmän yhden kalan saaneista, jaksolta tuli vitostila.

Kisat olivat siis todella vaikeat kalan tulon suhteen, noin Hammon perspektiivillä katsottua. Ehkä ensi vuonna olisi parempi järjestää kilpailut kesäkuun alkupuolella. Mukavaa kuitenkin oli, vaikkei oma kalastus aivan suunnitelmien mukaisesti mennytkään. Eipä tosin taitanut mennä monella muullakaan..

Kilpailujen tulokset:

1. Jani Huhtaniska 11 jaksopistettä, 3560 kalapistettä
2. Olli Toivonen 11, 2780
3. Kalle Auramaa 14, 5320
4. Timo Lindfors 16, 1580
5. Markus Palmroth 17, 1720
6. Pietari Sipponen 21, 1380
7. Juha Viista 22, 1460
8. Harri Hytönen 24, 1260
9. Juha Penttinen 25, 2560
10. Mikke Laiho 25, 1020
11. Jari Heikkinen 26, 1120
12. Janne Erämies 27, 820
13. Tero Mäkipää 27, 1240
14. Ismo Koivula 27, 1000
15. Juho Strandman 34, 460
16. Santeri Kinnunen 35, 4402 kommenttia:

Harri Hytönen kirjoitti...

Oli kyllä uskomattoman nihkeää kalantuloa. Ei olis uskonut.

Pietu kirjoitti...

Jep, vaikeaa oli, ja näyttää muutenkin tuo yleinen "kotikenttäkirous" Hammolla jatkuvan :)