lauantai 29. maaliskuuta 2008

Pintovia kaloja etsimässä

Eilen olin iltaan asti opiskelujen tiimoilta töissä Aivomyrsky-nimisessä nuoryrittäjyystapahtumassa. Kun vielä kalavälineet olivat Vääksyssä, näytti siltä, että tämän viikonlopun kalastukset jää väliin. Seistessäni narikassa puhelin piippaili kuitenkin vähän väliä ja lukiessani viestejä Pekan ja Hannun saamista kaloista mieli muuttui. Joten tänään ennen viittä ylös, kuuden linkulla Jyväskylästä Vääksyyn ja siitä Pekan kanssa lähijoelle kalalle.

Pinturirasiakin oli ensimmäistä kertaa tänä vuonna mukana reissussa, odotinkin jo pääseväni tarjoamaan pintaperhoa tuikkiville kaloille. Pinturit saivat kuitenkin olla rauhassa, sumareita kömpi jonkin verran hangilla, mutta joessa näkyi päivän aikana vain yksittäisiä kappaleita pörräämässä. Kalat eivät vielä aktivoituneet syömään kuoriutuvia korreja. Tällä joella on muutenkin sumariaika selvästi myöhemmin kuin esim. Tainionvirralla, viime vuonnakin sain nauttia hyvästä sumukorentokalastuksesta vielä huhtikuun puolessavälissä.


Joen vesi oli noussut selvästi viime käyntikerrasta, vaikka se silloinkin oli jo korkealla. Nyt joen voisi sanoa olevan melkein tulvakorkeudella. Tämä vaikeutti osaltaan kalastusta, kylän kohdilta aloituspaikasta pieneen mustaan boobyyn tarttui pikkutaimen, joka kuitenkin nopeasti irtosi. Kävimme läpi vielä pari seuraavaa paikkaa, kyllä riittää nättiä potentiaalisen näköistä sumarinivaa/suvantoa kaislikkoineen, viikon päästä uskoisin kalojen jo aktivoituvan täälläkin korrien perään, onhan ensi viikolle kuitenkin luvattu lämpimiä ilmoja. Kalastus jatkui varsin hiljaisissa merkeissä, yhden pikkutaimenen karkuuttelin jälleen. Sitten olikin aika mennä tutulle ottisuvannolle.

Tuttu ja turvallinen kylmän veden ottisuvantokin tuntui ihmeen kuolleelta, liekö noussut vesi sitten muuttanut virtauksia niin, etteivät kalat olleet enää tutuilla paikoilla. Perhomenekki oli taas melkoinen, kun pohjaan oli päästävä vaikka vesi korkealla olikin. Luulin pienen oliivin leechini jääneen jälleen pohjaan kiinni, josta aloin sitä riuhtoa. Samointein komea taimenenkylki nousi pintaan, muutama muljahdus ja irti, perkele! Kyllä osaa olla kylmänveden aikaan taimenen ottikin joskus huomaamaton, nytkin tuntui aivan kun perho olisi vain töksähtänyt pohjaan. Alajuoksulla näkyi pari saukkoa sukeltelevan, siinäpä selitys myös viimeksi tästä paikasta tulleiden kalojen ruhjeille. Olimme lähdössä jo pois, kun kymmenisen metriä alavirtaan näkyi komea "tuikki". Pekka alkoikin jo virittelemään nymfejään, kunnes saukon selkä tuli pintaan. Olisihan siinä ainakin rulla huutanut, jos tuikin aiheuttaja olisi perhon ottanut :).

Kopaisimme läpi aloituspaikkamme, mutta kovin hiljaiselta vaikutti. No, ei sitä kalaa väkisin oteta, joten kotiinpäin oli lähdettävä.

8 kommenttia:

Janne Erämies kirjoitti...

Oisitte vaan tullut tainiolle harrastamaan tyrskykalastusta,sen verran hyvät aallot siellä oli,oikein sumarikalastuksen paratiisi:)En kyllä muista olleeni noin kovalla tuulella joella heittämässä perhoa.

Pietu kirjoitti...

Jep, kyllä tuollakin tuuli varsin tujakasti... On kuitenkin sen verran metsän suojassa ja pieni joki, niin ei vaikuta niin pahasti :)

Janne Erämies kirjoitti...

No puolitoista kilometriä suoraa peltoaukeata,siellä meinaan TUULEE :)
Pakko lähteä vielä huomenna aamusta ruoskimaan,siellä tuikkas sen verran komea taimen tosta loppupäiväst ettei mitään järkeä,no ei mikään älytön mutta reilu kakkonen kuitenkin.

Harri Hytönen kirjoitti...

hmm..saukkoja en ole tuolla aikaisemmin nähnytkään. Minkkejä kylläkin.

Pietu kirjoitti...

Itsekään en ole aiemmin tuollaa saukkoja nähnyt, mutta kyllä nuo saukkoja olivat. Melkoisen isoja otuksia ja saukoiksi yllättävän "kesyjä", kun yksi tuli 10m päähän sukeltelemaan.

Janne Erämies kirjoitti...

Onko Pietu tulossa viikonloppuna vääksyyn?jos lähdettäis jallitttamaan päijänteelle taimenta.

Pietu kirjoitti...

Jees, tänne on saavuttu, huomiseksi langinkoskelle piiskaamaan meritaimenen toivossa. Velipoika sai eilen tammerkoskesta 4,4kg taimenen, jospa sitä itsekin saisi tänä vuonna saman kaliiberin kalan siiman päähän.. :) Pitää soitella vaikka huomenna illalla tuosta päijänne-hommasta.

Janne Erämies kirjoitti...

Ai sä olet kanssa lähös langinkoskelle,mä tos joo pekan kaa juttelin ja oli vähän puhetta kalaan lähtemisestä,jees,mut soitellaan sit,täytyy täs ruveta pikkasen uusia pyytöjä rakentelemaan,tänään tuli muutamia hyviä visioita töissä,millä voisi taimenen saada.Komeen kalan on velipoikas saanu.