sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Kausi avattu

Perhokalastuskauden avaus oli merkitty kalenteriin ensi viikonlopulle, mutta niin vain sitä tuli jo tänään siimat suoristettua. Lauantai ei mennyt niin pitkän kaavan mukaan kuin alunperin oli tarkoitus, joten lähdin Kärnänkoskelle Rysän ja Kojamorallin  Aten, Jussin sekä Jussipekan matkaan. Kyseessä oli itselleni taas uusi paikka, ihan mielenkiintoinen tuttavuus joka olisi varmasti otollinen kalapaikka parin-kolmen viikon päästä sumariaikaan.


Taisin olla itse tänään vielä hieman talviterässä, sillä kämmin useamman paremman kalan lyhyiden kontaktien jälkeen. Aluksi sain sillan alapuolelta liitseillä onkimalla jokusia alamittaisia taimenia ja luultavasti sama isompi kala kävi pariin kertaan potkuttelemassa lyhyen aikaa siiman päässä. Keskipäivän aikaan oli sitten hiljaista, emmekä kukaan saaneet kunnolla kontakteja kaloihin. Jutellessani Jyrkin kanssa puhelimessa hyökkäsi kala perhoihin kiinni ja karkasi pian. Puhelin kädessä sählätessäni en osannut juurikaan reagoida tilanteeseen. Myöhemmin niskalla näyttäytynyt hyvänkokoinen kala kävi vielä kiskomassa siimoja, mutta eipä tarttunut sekään.

Porukalla oli ollut aika hiljaista tapahtumien suhteen, mutta sitten välisuvannossa jään päältä heittäneen Rysän vapa alkoi taipumaan ja mies kohotteli nymfeillä useampia kaloja putkeen. Täytyihän se itsekin mennä paikalle katsastamaan tilannetta. Jussikin sai suvannosta mittataimenen kohottelemalla. Itse kyllästyin kohotteluun, kun perholitka meni muutaman kerran putkeen heitossa harakanpesälle. En jaksanut enää väsäillä uusia perukkeita, vaan otin intterisiimalla varustetun liitsisetin käyttöön. Pian käytinkin jään päällä yhtä mittataimenta ja melkein heti perään toinen vielä päivän teeman mukaisesti karkasi. Tämän jälkeen löin vavat kasaan ja siirryin laavulle tulen ääreen istumaan Aten ja Rysän seuraksi.


Perhokalastuskausi on siis nyt saatu käyntiin ja ensi viikonloppuna jatketaan. Kärnällä tulee vielä todennäköisesti käytyä tänä vuonna piipahtamassa, kunhan vedet lämpenevät ja kalat siirtyvät koskiin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ootko huomannu noitten karkaavatko kalat noista jigikoukuista helpommin kun normikoukuista?

Pietu kirjoitti...

En ole huomannut, että sen enempää karkaisivat. Esim. viime vuoden lopulla Kuusaalla jigikoukkuun tehdyillä perhoilla jokainen tärppi haaviin asti. Nyt tuli vaan itse nukuttua noiden tärppien ohi, kun en ollut tarpeeksi skarppina.

Anonyymi kirjoitti...

ok. käytät siis kolmeä jigiliitsiä saman aikaisesti?

Pietu kirjoitti...

Kyllä vain, tosin yläperho saattaa olla toisenlainen ja hieman kevyempi. Jigikoukut soveltuvat mielestäni hyvin juuri tuollaiseen pohjia pitkin ruoppaamiseen, mitä kylmän veden kalastus usein on.

Stupe10 kirjoitti...

No voi hittolainen ku pääsis itekkin jo kauden avaamaan! Hyvä reissu ollu!