sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Risulammen karsinta 15.10.2011

Eilen oli vuorossa Risulammella kuluvan syksyn ensimmäinen ja viimeinen SM-karsintakilpailuni. Olen kisannut Risulammella kolme kertaa aiemminkin, paristi SM-karsintojen ja kerran Vekara Openin muodossa. Noista kilpailuista ei minkäänlaista menestystä irronnut, mutta lähdin silti nyt kisaamaan suhteellisen luottavaisena. Edellisestä Risulammen kilpailusta oli kuitenkin pari vuotta, jona aikana olen mielestäni kehittynyt seisovan veden kalastuksessa.

Arpa heitti aamulla A-ryhmään ja taisteluparikseni tuli Viljasen Leo.

1. Jakso  (Poolit 3 ja 4)

Jakson alkua odottaessa jännitys alkoi hiipiä puseroon. Kaloja ei aluksi näkynyt oman siimani päässä, mutta vierestä Huhtaniskan Jani veteli jo kolmatta kirjolohta ylös. Sitten sain rajun tärpin ja siimat samointein poikki. Uusi setti käyttöön ja kohta ensimmäinen kala ylhäällä. Tämän jälkeen sain useamman tärpin, mutten onnistunut naulaamaan niitä. Lopuksi vaihdoin vielä settiä ja siimoja, puolituntisen lopulla sainkin vielä todella vihaisen "lohen" ylös. Jouduin vääntämään kalaa varmaan useamman minuutin, fluorocarbon vain leikkasi lumpeita poikki kalan ottaessa spurttia.

Nelospoolilta sain puolituntisen aikana ainoastaan yhden vedon. Tämän poolin kalastus menikin lähinnä Metson Petterin karkuutuksia katsellessa ja kuunnellessa. Avausjaksolta siis tuloksena kaksi kalaa. Leväsen Jukka otti jaksovoiton neljällä kirjolohella.

2. Jakso (Poolit 6 ja 7)

Kutospoolilta sain heti avausheitolla hyvän vedon, mutta tartutus ontui. Sitten olikin vähän hiljaisempaa.. Seiskapoolilla kalastus meinasi mennä melkoiseksi säheltämiseksi, heitto ei kulkenut ja heittosiimatkin olivat jatkuvasti sotkussa. Aivan jakson loppuminuuteilla näin kuitenkin heittosektorissani pintakäynnin. Perhot perään ja jonkin ajan päästä kirjolohi nakersi mustaan leechiin. Kala haaviin ja blänkit vältetty! Leväsen Jukka otti jälleen jaksovoiton, tällä kertaa kolmella kalalla.

3. Jakso (Poolit 9 ja 10)

B-ryhmä aloitti ruokatauon jälkeen kalastuksen ja itse pääsin Leksan jälkeen tositoimiin ysipoolille. Kirjolohi seurasi heti ensimmäisellä heitolla rantaan asti aivan nenä kiinni perhoissa, muttei ottanut. Seuraavan uiton lopussa aloin värisyttämään perhoja rannassa, jolloin kala hyökkäsi niihin kiinni ja oli hetken päästä haavissa. Hyvä aloitus jaksolle! Sain poolista myöhemmin vielä toisenkin kalan sekä yhden tällin. Kymppipoolista sain yhden vedon. Jakson tulos kaksi kalaa ja ilmeisesti jaksovoitto. Nyt tiesin taistelevani hyvistä sijoituksista.

4. Jakso (Poolit 12 ja 1)

Viimeisellä jaksolla kalantulo hiljeni selkeästi. Huhtaniskan Jani sai vierestäni A-ryhmän ensimmäisen poolin ainoan kalan ja nousi voittotaisteluun mukaan. Pilli vihelsi jakson ensimmäisen osion loppumerkin ja muutama sekunti tämän jälkeen kirjolohi tempoi siimani päässä. Jäi kaivelemaan melkoisesti, olisi nimittäin ollut kisan voittokala jos olisi ottanut viisi sekuntia aiemmin.. Jälkimmäisellä poolilla tsemppasin parhaani mukaan, mutten saanut enää tapahtumia. Järvi oli kuin kuollut ja nyt ainoan kalan sai O-P Paananen.

Yhteenvetona voisi sanoa, että kisan 2. ja 3. jaksoilla taisi nousta normaalia enemmän kaloja, kun taas A-ryhmän aloitus ei ehkä ollut aivan perinteistä suoltamista. Kalat olivat melko isokokoisia, omien kirjolohieni mitat sijoittuivat 48-52cm väliin ja paksuja porsaita olivat. 

Kukaan kilpailija ei saanut jokaiselta jaksolta kalaa, kolmen jakson miehiä taisi olla yhteensä viisi. Itse sijoituin kilpailussa kolmanneksi Huhtaniskan Janin ja Ilveksen Maken jälkeen, johon täytyy olla tyytyväinen. Ranking-pisteitä ensi vuodelle irtosi 1833. Hieman jäi kuitenkin myös hampaankoloon tuosta viimeisen jakson muutamaa sekuntia liian myöhään nakertaneesta kalasta. Sellaista se kilpakalastajan elämä on!4 kommenttia:

Jani P kirjoitti...

Meidän jaksot meni muuten vastaavilla tavoilla, senttipelillä tuli pataan. Noo käyttökelposet pisteet kuitenki keväälle.

Pietu kirjoitti...

Jep, niin tais tällä kertaa käydä. Molemmilla voittokalat myös aika lähellä vikalta jaksolta :)

Anonyymi kirjoitti...

onneksi olkoon hyvästä sijoituksesta.Jos saa udella niin mihin perhoihin puri?

Pietu kirjoitti...

Musta leech oranssilla kuulalla antoi jälleen parhaiten kalaa, joten sillä saralla ei mitään yllättävää :)