Kermankoskeen tutustumassa

Liljeroosin Jari kyseli viikko takaperin halukkuutta lähteä Kermankoskelle, enkä epäröinyt hypätä mukaan. Kermankoski onkin kalapaikkana kiinnostanut jo pidempään, tänä kesänä Rysän kertomat jutut hyvistä kalansaaliista lisäsivät kiinnostusta entisestään.


Lähdimme ajamaan Jyväskylästä Heinävedelle päin iltapäivästä, perille päästyämme haimme kalaluvat ja veimme kamamme noin kilometrin päässä itse koskesta sijainneeseen majoituspaikkaamme. Kalalle pääsimme seitsemän aikoihin illalla, ensin Jari näytti todella kirkasvetisen kosken ottipaikkoja. Itse koskihan ei ole pitkä, mutta mukavan monimuotoista vettä mahtuu tuon parinsadan metrin matkalle melko hyvin.


Aloitin itse kalastuksen nymfiseteillä pikku-uomasta, josta tavoitin jokusen pienemmän taimenen. Tämän jälkeen kahlasin keskelle koskea ja ongin aina loppuliukuun saakka, pienempien taimenten lisäksi karkuutin loppuliu'usta paremman tuntuisen kalan lyhyen väännön jälkeen. Illan jo hämärtyessä siirryin kalastamaan pääuoman rantaa, josta tartutinkin hieman paremman oloisen kalan pt-nymfiin, joka paljastui mukavan väännön jälkeen silmämitalla mitattuna noin nelivitoseksi taimeneksi.


Karkuutin heti perään samasta montusta aavistuksen pienemmän kalan, jonka jälkeen sain illan hämärtyessä siltojen välistä vielä yhden nelikymppisen taimenen. Tämän jälkeen kellon ollessa hieman yli kymmenen lopetin kalastuksen. Syy tähän oli yksinkertainen: lepakoita lenteli sen verran tiheään, että yksi siiven hipaisu poskeen riitti. Vastenmielisiä elukoita nuo nahkarotat.. Jari oli myös käyttänyt pienempien kalojen lisäksi pari reilu nelikymppistä vapautettavana, joten lähdimme ihan hyvin mielin majoitukseen ottamaan hetkeksi unta palloon.


Heräilimme hyvissä ajoin aamuneljältä aamukahvin keittoon ja viiden aikoihin aloittelimme jo kalastuksen. Itse suuntasin niskalle, joka olikin todella komean näköinen auringon noustessa aamu-usvassa.

Kalastelin niskan aluetta nymfeillä noin tunnin ja sainkin paljon taimenia, olivat vain pieniä. Yksi nelikymppinen sentään joukossa.. Jari oli saanut pääuomasta myös jonkun noin nelikymppisen kalan ja käytti myöhemmin pikku-uomasta myös vajaa viisikymppistä taimenta ylhäällä.

Itse siirryin onkimaan kosken alaosia tutuin sävelin, tukku pieniä taimenia kävi käsissä vapautettavana, suurin äkäinen ~40cm hyppykone. Tämän jälkeen siirryin onkimaan loppuliukua, josta tarttui yllärinä nymfiin kiinni +40cm harjus. Aamun päätteeksi kävin lirkkimässä vielä pääuoman parkkipaikan reunalta. Pienempien taimenten lisäksi tartutin eilisiltaisesta ottipaikasta nymfiin pirteän kalan. Vaihteeksi vaivauduin jopa mittaamaan kyseisen taimenen ennen vapautusta, tulos 43cm.



Mukavan aamukalastustuokion jälkeen kävimme majoituksessa syömässä ja levyttämässä hetken ennen viimeistä kalastusrupeamaa. Nyt oli keskipäivä ja aurinko möllötti pilvettömältä taivaalta. Onnistuimme koukuttamaan ainoastaan pienempiä taimenia, joten pakkasimme kimpsut kasaan hyvissä ajoin ennen luvan loppumista ja lähdimme takaisin Jyväskylään.

Kerma oli ehdottoman mielenkiintoinen tuttavuus, vaikkemme mitään isomuksia nyt tavoittaneetkaan. Kirkas vesi, vahvat kalat, monimuotoinen koski ja järkevät kalastusjärjestelyt takaavat sen, että täällä tulee varmasti vierailtua toistekin.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kannattas käydä tuo Vihovuonnekkin tsekkaamassa, sehän kuuluu lupaalueeseen myös. Ei yhtä iso pudotuskorkeus mutta hiukan pidempi koski osuus ja tasaisemmin virtaavaa vettä.
Pietu sanoi…
Seuraavalla visiitillä täytynee piipahtaa Vihovuonteellakin. Nyt oli kuitenkin sen verran lyhyt pyörähdys, että tuo aika kului hyvin pelkkää Kermaakin onkiessa.
Unknown sanoi…
itse asustelen täällä heinävedellä ja kalastelen kermankoskessa ja sekä Vihovuonteen koskessa isoin taimen jonka olen saanut kermankoskesta on vajaa 2,5 kg taimen ja mukavaa että kalastajia eri puolelta suomea tulee tänne kalastelemaan ! :))

Suosittuja blogijuttuja