sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Testissä ThermaCELL-lämpöpohjalliset

Loppusyksystä Proviter Oy:n puolelta otettiin minuun yhteyttä ja pyydettiin testaaman uusien ThermaCELL-lämpöpohjallisten soveltuvuutta kalastuskäyttöön. Nyt kun pohjalliset ovat olleet käytössä jo useammalla kylmän veden reissulla, niin uskallan avata käyttökokemuksiani blogijutun muodossa.


Paketti sisältää kosteutta kestävät pohjalliset, säilytyspussin, laturin, käyttöohjeet sekä kaukosäätimen. Erillisenä lisävarusteena on saatavilla myös autolaturi. Pohjallisiin on rakennettu sisään akkukäyttöinen termostaatti, joka sijaitsee päkiän ja varpaiden seudulla. Niissä on myös eristekerros, joka estää lämmön karkaamisen kengänpohjiin.

Pohjallisten lämpöä voi säätää mukana tulevalla kaukosäätimellä, lämmitysvaihtoehdot ovat medium (38 °C) ja high (44 °C). Valmistajan mukaan akun kestoaika on medium-lämmöllä noin 5 tuntia, mikä tuntuisi koekäytön perusteella pitävän jokseenkin paikkansa. Laturipistoke löytyy pohjallisten takaosasta. Akkujen latausaika on noin neljä tuntia ja ne voi valmistajan mukaan ladata 500 kertaa. 

Pohjallisten toimintaperiaate
Tuote vaikutti jo mainostekstien perusteella varsin mielenkiintoiselta ratkaisulta kaikille talviperhokalastajille tuttuun jalkojen kylmettymiseen sekä varpaiden paleltumiseen. Pohjallisia saa viittä eri kokoa ja niitä voi myös muotoilla kärjestä leikkaamalla pohjaan piirretyn viivan rajoissa. Oma jalkani on kengästä riippuen kokoa 44-45, XL-koko (43½-46) oli itselleni passeli.

Pohjallisia voi muotoilla leikkaamalla kärkeen piirretyn viivan rajoissa
Tähän mennessä olen ehtinyt käyttää pohjallisia muutamalla kylmän veden reissulla. Vaikka pohjalliset kosteutta kestävätkin, niin en usko niiden kestävän jatkuvaa kastumista, joten laitoin ne kahluuhousujen neopreenisukan sisälle. Näin käytettynä lämmitystehokin lienee selvästi parempi. Kerran käytin pohjallisia myös talvisaappaiden kera, kun en pukenut sille reissulle kahluuhousuja.

Kovin ahtaisiin kenkiin pohjalliset eivät mahdu, sillä ne ovat varsinkin kantapäästä hieman normipohjallisia paksummat. Omista kahluukengistäni (Simms Rivertek Boa koko 11) löytyy ns. villasukkavara, joten jalka meni pohjallisten kera vielä juuri sopivasti kenkään. Paksu villasukka ei tosin olisi enää jalkaan mahtunut. Ainakin omaan jalkaani pohjalliset istuivat todella hyvin.

Kantapäästä löytyy laturipistoke sekä virtakytkin
Kantapään sähkömekanismit suljetaan muoviläpällä
Pohjallisten lämpöä säädellään kaukosäätimellä
Käyttökokemukset pohjallisista ovat pääosin positiivisia. Pohjalliset eivät lämpene varsinaisesti kuumiksi, jottei jalka hikoilisi ja sitä myötä kylmettyisi, vaan lämpötila on hieman ruumiinlämpöä korkeampi. Kun koin jalkojen olevan tarpeeksi lämpimät, niin säädin lämpötilan mediumille tai hetkeksi kokonaan pois säästääkseni akkua. Jalat eivät kylmettyneet kertaakaan pohjallisia käytettäessä.

Akun kestoaika voi olla innokkaimmille talvikalastajille pienoinen ongelma. Medium-lämmöllä akut kestävät valmistajan mukaan viisi tuntia, oman kokemukseni mukaan korkeammalla lämpötilalla kestoaika on noin kolme tuntia. Ainakaan omat talvikalastuskeikat eivät tosin useinkaan tätä pidempiä ole, mutta esimerkiksi innokkaille meritaimenenkalastajille akkujen kestoaika voi olla hieman liian lyhyt. Tosin akkuja voi säästää jo aiemmin mainitulla tavalla ottaen välillä lämmityksen pois päältä jalkojen ollessa lämpimät.

Itse tulen kyllä jatkossakin käyttämään näitä pohjallisia kylmän veden kalastuksessa. Voisin kuvitella pohjallisten soveltuvan erittäin hyvin esimerkiksi innokkaille meritaimenen rannaltakalastajille sekä haukea kelluntarenkaasta kalastaville perhomiehille. Pilkkimiehille varmasti myös oivat vempeleet. Pohjallisten kestävyydestä ei voi vielä näin muutamien käyttökertojen perusteella sanoa sen enempää, mutta ne vaikuttaisivat olevan kaikin puolin laatutekoa. Mikään aivan ilmainen tuote ei ole kyseessä, sillä pohjallisten hinta pyörii 150 euron tietämissä.

Pohjalliset latauksessa
Plussat:
Ehkäisevät hyvin jalkojen paleltumista kylmissä oloissa. Villasukka jää kakkoseksi.
+ Hyvä jalkoja tukeva muotoilu
+ Helppokäyttöinen lämpötilan säätö
+ Ei turhia johtoja roikkumassa käyttötilanteessa

Miinukset:
-
Hieman normipohjallisia paksummat, mikäli kahluukengissä ei ole ns. villasukkavaraa, niin jalka ei välttämättä mahdu pohjallisten kanssa kenkiin.
- Akun kestoaika ei riitä koko päivän mittaisiin kalareissuihin.
- Korkeahko hinta

Ei kommentteja: