sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Vuoden 2013 parhaat kirjolohiperhot

Perhokalastusvuosi 2013 taitaa olla kalastuksen puolesta jo omalta osaltani pulkassa. Yhden välivuoden jälkeen pidin jälleen listaa vuoden aikana eri perhoilla tulleista kirjolohista. Kelpuutin nyt listaan mukaan myös sellaiset karkuutetut kirjolohet joista näki varmasti, että missä perhossa kala oli kiinni. Kuten listan järjestyksestä voi huomata, niin eniten kirjolohia antavat perhomallini ovat pysyneet melko vakioina vuodesta toiseen.

1. Musta leech (58 kirjolohta)


Vuodesta toiseen paras kirjolohiperho, joka on usein ainakin se toiseksi paras vaihtoehto siimanpäähän. Kirjolohia kalastettaessa musta leech löytyy lähes aina yhtenä perhona perukkeesta, minkä huomaa myös sen antamista kalamääristä. Kalastan itse monilla erilaisilla mustan juotikkaan muunnoksilla. Käytettävät koot vaihtelevat välillä #6-16 ja pienimmät hennon ohuet versiot näyttävät ehkä enemmän nymfeiltä, mutta liitseiksi nuo hennotkin marabouperhot kirjoissani menevät.  Toki yleisimmin perukkeen nokassa roikkuu #8-12 oranssikuulainen musta leech, jollainen on myös yläpuolisessa kuvassa #12 koukkuun sidottuna.

2. Oranssi leech (38 kirjolohta)


Oranssi on ollut minulle se paras "istariväri", eli väri joka laitetaan siiman päähän kun vedessä on tuoretta kalaa. Oranssin teho vaihtelee tosin enemmän kuin tasaisen varmasti kalaa antavan mustan. Välillä lähes kaikki kalat hakkaavat oranssiin, joskus siihen ei taas saa pistoakaan, vaikka litkan muilla perhoilla tulisikin kalaa. Vaikka oranssi mielletäänkin perinteisesti uuden istarin väriksi, niin koukkukokoa pienentämällä väri kelpaa usein yllättävän hyvin vanhoillekin kaloille.

3. Härpäke (22 kirjolohta)


Kolme vuotta käytössä ollut boobymalli, jota en ole kisahommien vuoksi hennonnut aikaisemmin julkaista. Nykyään kyseinen perho taitaa olla jo aika laajasti tiedossa kisapiireissäkin, joten annetaan mennä. Kyseessä on siis mustasta boobysta jatkokehitelty versio, jossa lisä-ärsykkeenä 1-2 paria ohuita kumijalkoja sekä kultaista flashabouta. Perhosta tuli heti ensikokeiluilla yksi suosikeistani, kaikki 2011 listaukseen mustan boobyn alle merkatut kalat tulivat tosiasiassa tällä mallilla. Viime vuonna en listauksia pitänyt, mutta epäilisin tämän mallin antaneen silloin ehkä jopa enemmän kirjolohia kuin mikään muu perho. Tänä vuonna puhdas boobykalastus jäi todella vähälle, mutta käytin mallia melko usein päätyperhona kahden leechin kanssa ongittaessa ja se antoi taas mm. muutaman todella tärkeän kisakalan. Kyseessä on välillä todella hyvin toimiva perho, mutta ei tämäkään aina toimi. Perinteinen musta booby ilman lisähärpäkkeitä olisi varmasti monessa tilanteessa tätä mallia parempi. Härpäke on kuitenkin kolmen viime vuoden aikana lunastanut lopullisesti paikkansa kirjolohirasiastani.

4. Valkoinen leech (19 kirjolohta)


Valkoinen leech on viileän veden aikaan (talvi, alkukevät ja myöhäissyksy) usein jopa paras liitsiväri. Kesällä tämä väri ei juuri perukkeeseeni pääse, mutta valkoinen on kuulunut jo pidemmän aikaa viileän veden peruskalustooni.

Muut perhot:
Oliivi leech (10 kirjolohta)
Pinkki leech (6)
Kultatinseli (5)
Oliivi larva (2)
PT-nymfi (2)
GRHE (2)
Musta nymfi (2)
Oranssi blobi (2)
Pinkki blobi (1)
Caddis (1)
Punainen buzzer (1)
Diawl Bach (1)
Oliivi nymfi (1)

Kuten aiempienkin listojen yhteydessä taisin jo mainita, niin tällaisia listauksia ei kannata ottaa liian vakavasti. Niillä perhoilla saa kalaa mihin luottaa ja millä kalastaa. Yläpuolista listausta lukiessa kannattaa ottaa huomioon, että menneen vuoden kirjolohenkalastukseni tapahtui suurilta osin järviolosuhteissa (järvet, lammet, jokien järvimäiset suvannot). Näin ollen perinteinen kirjolohen jokikalastus jäi todella vähälle, mikä näkyy ainakin pienenä pikkuperhoilla (nymfit ja larvat) saatujen kirjolohien määränä. Lisäksi ns. "mättöpäivänä" voi saada suuren määrän kaloja perhoilla mitä nyt vain silloin sattuu uittamaan, mutta vaikkapa vaikean lampipäivän pelastanut pikkuperholla ongittu valikoiva kirjolohi näkyy tilastoissa vain yhtenä kalana.

2 kommenttia:

ArtoP kirjoitti...

Onko osa noista liitseistä kiedottu Tiemcon 2499:iin?

Pietu kirjoitti...

Joo noista kuvan perhoista suurin osa tehty tuohon koukkuun. Kyllästyin alkusyksystä uusien Knapek L-mallien todella epätasaiseen laatuun ja hylkäsin vanhan luottomallin kokonaan. Eihän tuo 2499 liitsikoukku ole, mutta ajaa asiansa siinäkin. Nyt on karppikoukut testissä, esim. kuvan oranssi liitsi on tehty Kamasanin Animal-karppikoukkuun. Ei ainakaan suoristu helpolla :)