2013
Taas on yksi vuosi paketissa ja on aika tehdä yhteenvetoa perhokalastusvuodesta 2013. Vuosi sisälsi paljon kilpailua ja siihen liittyvää oheistoimintaa, haastavan mutta palkitsevan matkan Kuolan niemimaalle sekä tietysti tukun reissuja kotimaan kohteisiin.
Vuoden 2013 ensimmäinen kalareissu tuli tehtyä 1.1 ja viimeinen 29.12. Kaikkinensa mennyt vuosi sisälsi kuitenkin hieman tavanomaista vähemmän perhokalastuspäiviä Venäjän matkan ollessa ainoa pidempi reissu. Alla pieni lista muutaman viime vuoden perhokalastuspäivistäni:
2008: 54 perhokalastuspäivää
2009: 52
2010: 47
2011: 58
2012: 62
2013: 50
Kilpakalastus
Vuoden perhokalastuspäivistä peräti 17 kului erilaisissa kilpailuissa. Kilpakalastuksen lisäksi aikaa kului perustamamme uuden kilpaperhokalastusseuran Fly Fishing Club Jyväskylä ry:n toiminnan parissa. Ensimmäinen toimintavuotemme oli kaikin puolin onnistunut ja seuran jäsenille tuli mukavasti menestystäkin. Ensi vuonna seuralla on sitten isommat haasteet edessä mm. SM-finaalien järjestelyiden osalta.
Toukokuun alun Liekkilampien seurakisan jälkeen aika kului kesäkuun puoliväliin asti tiiviisti karsintoja kiertäen. Kaikissa kevätkisoissa oli sinänsä hyvät mahdollisuudet pärjätä, mutta viimeiset jaksot osoittautuivat lähes ylitsepääsemättömiksi möröiksi. Tärkeät kalat karkasivat ja jos niitä tuli vikalla jaksolla ylös, niin ei tarpeeksi. Välillä oli huonoa tuuriakin matkassa. Homma alkoi jo hieman turhauttaa, kunnes viimein Risulammen karsinnan voitto varmisti finaalipaikan.
Karsintojen jälkeen oli yli kahden kuukauden tauko kilpakalastuksesta ennen tiivistä syyskautta. Iijoen SM-finaaleissa en onnistunut vieläkään tekemään tasaista suoritusta. Järvipäivä meni hyvin, mutta jokikalastus penkin alle. Jokikalastukseenkin oli hyvän treenisetin jälkeen kova luotto, mutta pitäydyin kisassa liikaa Iijoen yläjuoksun treenivesillä toimineissa jutuissa, mitkä eivät isommilla ja syvemmillä kisapooleilla pelittäneet. Positiivista oli se, että sain ensimmäistä kertaa finaalissa joka jaksolta kalaa. Finaalin sijoitus (17./40) takasi kuitenkin edellisvuosien kanssa kohtuullisen hyvät ranking-asetelmat ensi vuodelle.
Tuomas valmistautuu finaalin avausjaksoon |
Iijoen yläosien treenivettä |
Yksi lukuisista treeniharjuksista |
Iijoen treeneissä pinturiin noussut nätti taimen |
Kokkilan Arton tyylinäyte Risulammelta |
Lampikalastus
Kilpailujen lisäksi tein vuoden aikana muutamia lampikeikkoja Liekkilammille, Kuusikkolammelle, Raudanjärvelle ja Havulammelle. Normaaliin tapaan nämä lampikalastuskerrat sijoittuvat jäidenlähdön jälkeiseen sesonkiin sekä syksylle virtavesien rauhoituksen jälkeiselle ajalle. Kaloja tuli joka kerralla lukuunottamatta ensimmäistä Liekkilampien visiittiä, jolloin lammissa oli vain pari sulaa reikää.
Vuoden ensimmäinen järvikala Liekkilammilta |
Venäjän taimenreissu
Vuoden odotetuin kalareissu oli viikon mittainen matka Kuolan niemimaalle Kharlovkan latvojen taimenvesille. Ennakkotietojen perusteella reissusta oli odotettavissa olosuhteiden puolesta vaikeaa, sillä meitä ennen paikalla olleella porukalla oli ollut todella nihkeää. Olosuhteet asettivat meidän kuuden hengen porukalle melkoisia haasteita. Vedet olivat ennätysalhaalla, kuoriutumisia ei ollut ja kylmä pohjoistuuli tuiversi lähes koko viikon ajan.
Kalastus ei siis todellakaan ollut helppoa, olosuhteiden myötä näillä pinturipaikoilla joutui nyt turvautumaan myös streamerkalastukseen, kun kelit olivat välillä käytännössä mahdottomia pinturin heittoon. Kalojen eteen joutui tekemään kovasti työtä, mutta kyllä niitä parempiakin kaloja nousi kun jaksoi viettää joella aikaa. Oman reissuni kohokohta oli värikkään väsytyksen jälkeen noussut 72cm pintaperhotaimen, jonka lisäksi sain muutaman +60cm taimenen. Streameriä heittäessä haukia tuli melkoisesti, yksi viimeisenä iltana noussut hauki ylitti metrin rajankin. Pekosen Harri taiteili haaviin reissun suurimman, peräti 76cm pinturitaimenen.
Kulkuneuvomme tundralla |
72cm pinturitaimen (Kuva: Matti Vehviläinen) |
Tuhti Kuolan streamertaimen (Kuva: Matti Vehviläinen) |
Tundran taimenmaisemaa |
Etelä- ja Keski-Suomen jokikalastukset
Talvella ennen sumariaikaa heitin pahimpien poltteiden poistamiseksi pari jokireissua Keski-Suomeen. Paras näillä reissuilla noussut kala oli helmikuun keikalla kohottelemalla uitettuun larvaan puraissut taimen, joka jäi lopulta vuoden suurimmaksi Suomesta tulleeksi taimeneksi. Kyseisenä päivänä olikin sitten kalastusosuuden jälkeen niin sanotusti pari muuttujaa..
Sumarireissuilla en osunut taaskaan kunnon kuoriutumiseen. Kaloja nousi kuitenkin määrällisesti hyvin suurimmaksi osaksi pintakalvossa uitetuilla nymfeillä, keskikoko ei kuitenkaan ollut kummoinen. Keväällä tein myös pari reissua Muuramenjoelle, joista ensimmäisellä kirjolohia nousi hyvin. Toinen huhtikuinen keikka oli nihkeämpi, vaikkei sekään tyhjä ollut.
Tuomas kepittää Muuramenjoen kirjolohta |
Hammonjoella kävin karsintojen lisäksi kaksi kertaa hupikalassa. Nämä olivat todella hauskoja keikkoja. Varsinkin juhannuksen jälkeinen pisto oli yksi vuoden ehdottomasti parhaita kalastuspäiviä. Väijyminen tuotti tulosta ja niin purkkareita, kirjolohia kuin harjuksiakin nousi todella hyvin, seassa myös muutamia taimenia. Laadukas kalastus ei aina edellytä isoja kaloja.
Hammonjoen kirjolohi taivuttaa vapaa |
Perinteinen Hammon purkkari |
Kuninkaanväylä oli istukkaiden tiheästi asuttama (Kuva: Otto Blomqvist) |
Kuusaan kuohuja |
Hieman karkeampi istari |
Viiden kilon kirjolohi haavissa (Kuva: Aapo Ilola) |
Kommentit