sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Yläisen Torisevan SM-karsinta 12.10.2013


Eilen oli kalenterissa tämän syksyn toinen SM-karsintakilpailuni. Lähdimme aamulla matkaan Hiltusen Jyrkin ja Lappalaisen Tuomaksen kanssa. Meillä oli kaikilla syksyn ensimmäisestä kisasta sen verran hyvät pisteet alla, että ensi vuoden finaalipaikan varmistus olisi mahdollista jo täällä.

Järvi erosi melkoisesti normaalista lampikisasta. Noin kilometrin mittainen kapea järvi on 20m syvä ja rantapenkat tippuvat heti todella syvään. Järveen oli laitettu kisoja varten 200kg kalaa, mikä tarkoittaisi tämän kokoisessa järvessä sitä, että mitään röytökisoja tuskin olisi tiedossa. Koskisen Markus arveli ensimmäisellä jaksolla, että kaloja tulisi noin 50kpl. Kisan lopullinen kalamäärä oli 49, joten lähelle meni.

Nostin aamulla lapun A-ryhmään ja sain juuri koottua setit kasaan ennen ensimmäisen jakson aloitusta.

1. Jakso

Aloitin kalastuksen poolilta 6, jossa näkyikin liikkuvan muutamia kaloja ennen jakson alkua. Melko nopeasti jakson alettua sain rannan viereisestä lumpeikosta ensimmäisen kalan haaviin. Aloin heitellä keskelle järveä ja ensimmäisellä heitolla tuli hyvä veto. Seuraavalla heitolla kala tarttui ja puoli metriä kirjolohta makasi pian mittakaukalossa. Tämän jälkeen meininki rauhoittui. Karkuutin rannan vierestä yhden kalan ja pari kalaa seurasivat perhoja rantaan kuitenkaan ottamatta. Poolin viime minuuteilla sain sitten vielä yhden vanhan istukkaan ylös asti.

Seuraavan poolin aikana en saanut lainkaan tapahtumia. Onnistuin kuitenkin katkomaan vapani, kun alaheiton etuvetoon lähtiessä vapa oli jäänyt puunoksaan kiinni. Onneksi kyseessä oli melko halpa ns. varavapa. Kolmella kalalla sain jaksovoiton A-ryhmästä, takana muutama kahden kalan mies.

Tulos: 3 kirjolohta, jaksosijoitus 1.

2. Jakso

Järjestäjän tarjoaman ruokailun jälkeen aloitin toisen jakson kalastuksen poolilta 8, joka ei ensimmäisellä jaksolla ollut vielä antanut kilpailijoille kalaa. Heti jakson alussa näin aivan rannassa pari hyvänkokoista siikaa. Poolin kalastus meni hieman sohlaamiseksi, heitin muuten liitsisettiä, mutta aina kun näin siiat tai niiden pintakäynnin, niin vaihdoin nopeasti lennosta nymfisetin kouraan. Sainkin lopulta yhden hyvänkokoisen siian ottamaan nymfin aivan rannasta, mutta kala irtosi muutamien potkujen jälkeen.

Seuraavaksi kalastin lammen kapean päädyn ykköspoolin, joka kylpi varsinaisessa lehtimeressä. Oli todella vaikeaa heittää perhoja niin, ettei johonkin perhoon olisi takertunut veden pinnalla ollut koivunlehti kiinni. Näin tällä poolilla kaksi kertaa kalan käyvän pinnassa. Ensimmäiseen pintakäyntiin heitettyäni sain vedon ja heitin nopeasti perhot uudestaan samaan paikkaan. Kirjolohi poukkoili perhojen ympärillä aikansa, kunnes hylkäsi ne. Toisen pintakäynnin nähtyäni heitin perhot heti perään ja kala täräytti kiinni. Valitettavasti kirjolohi irtosi muutaman sekunnin väännön jälkeen. Jakson tiputukset olivat kalliita, sillä kumpi tahansa tiputetuista kaloista olisi lopulta tuonut kisasta voiton. A-ryhmälle tuli tällä jaksolla vain kolme kalaa.

Tulos: Blänkit, 10 jaksopistettä

3. Jakso

Pääsin aloittamaan päätösjakson kakkospoolista, joka oli ollut yksi kisan parhaista pooleista. Parinkymmenen minuutin kalastuksen jälkeen tartutin lehtien keskeltä pirteästi vääntävän kirjolohen. Olin vääntänyt alaperhossa kiinni ollutta kalaa jo hyvän aikaa, kun keskiperhoonkin pärähti kirjolohi kiinni. Kalojen väsytys ja haaviaminen meni hieman taiteiluksi, mutta lopulta tuplatärppi tuli ylös asti. Kalojen mitat 48 ja 49cm. Poolissa näkyi pikkusiikojen lisäksi myös yksi pinnalla surffaileva kirjolohi, jota en saanut kuitenkaan kiinnostuman perhoista.

Tuplat haavissa (Kuva: Pertti Kanerva)
Tässä vaiheessa tilanne oli käytännössä selvä, tulisin todennäköisesti jo näillä kaloilla olemaan korkeimmalla kahdelta jaksolta kalaa saaneista. Sijoitus riippuisi enää siitä, että kuinka moni kahdelta ensimmäiseltä jaksolta kalaa saaneista onnistuisi saamaan kolmannelta kaloja ja menemään tuloksissa ohitseni.  Koskisen Markus sai B-ryhmästä kalan ensimmäisellä poolillaan, joten ryhmien lähtiessä jälkimmäisille pooleilleen olin kakkosena. Viimeisen poolin kalastus meni hieman "kalasteluksi". Tiesin, etten kuitenkaan pystyisi todennäköisesti omalla panoksellani vaikuttamaan sijoitukseeni, tapahtumia ei ollut. Jyrki nosti vikalta pooliltaan kaksi kalaa mennen lopputuloksissa ohitseni ja tarraten samalla finaalipaikkaan kiinni.

Tulos: 2 kirjolohta, jaksosijoitus 1.

Valvoin vielä b-ryhmän viimeisen jakson. Kahdelta aiemmalta jaksolta kalaa saaneista Virolaisen Petri ja Huhtaniskan Jani saivat aivan jakson viime minuuteilla kalat. Pete meni ohitseni, mutta Janin kalallisten jaksojen jaksopinnat olivat sen verran huonommat, että säilyin hänen edellään. Lopullinen sijoitukseni kisasta oli 4./20 (1700 rankingpistettä). Julkujärven kisan kakkossijan (1929 pojoa) kanssa yhteispisteeni ovat nyt 3629.

Finaalipaikka siis varmistui heti kahdesta ensimmäisestä kilpailusta, mikä oli helpotus. Jyrkillä myös sama homma, joten takastulomatkalla Jyväskylään autossa istui kaksi tyytyväistä finaalipaikan varmistajaa. Täytyy antaa erityiskiitos kilpailun palkinnoista. Sain vielä nelossijastakin palkinnoksi Herraskosken ja Torisevan yhteisluvan. Herrasella en ole ikinä aiemmin käynytkään, nyt täytyy sovitella reissua ensi vuoden kalenteriin.

Kilpailun TOP 5:
1. Markus Koskinen
2. Petri Virolainen
3. Jyrki Hiltunen
4. Pietari Sipponen
5. Joonas Kunelius

Kokonaistulokset täällä.

Kärkikolmikko
Lopuksi on otettava hieman kantaa tällä hetkellä pk.netissä myrskyävään kisakeskusteluun. On hyvä, että aiheesta ja valintasysteemeistä puhutaan, mutta mielestäni keskustelu on mennyt liian härskiksi ja henkilökohtaiseksi. Lisäksi kilpailutouhun ulkopuolisten olisi hyvä ottaa ensin hieman selvää esim. ranking-järjestelmän toiminnasta, ennen kuin sitä kovin sanoin arvostelee.

Jotenkin tuntuu siltä, että nettikeskusteluissa kaikki kärjistyy ja menee aivan liian helposti henkilökohtaisuuksiin, oli kyse sitten lohiperhon uittokulmasta tai kilpaperhokalastuksesta. Kilpailemisen aloittamista harkinneiden henkilöiden ei kannata pelästyä noita keskusteluja. Kilpailuissa on mielestäni lähes poikkeuksetta todella hyvä ilmapiiri ja ne tarjoavat oivan mahdollisuuden kehittää itseään kalastajana. Lisäksi juttua ja läppää lentää, eikä kyräilystä ollut tässäkään kisassa tietoakaan.

4 kommenttia:

Olli-Pekka kirjoitti...

Olen samaa mieltä tuosta nettikeskustelujen kärjistymisestä. Keskustelut kärjistyy netissä melko huomaamatta liiallisuuksiin. Mun mielestä porukka ottaa netissä puhutut asiat enemmän vakavissaan kuin päin naamaa sanotut. Ja mikä parasta, netissä ihmiset tuntuu ottavan asioihin kantaa paljon aktiivisemmin ja kärkkäämin kuin livenä. Hyvä että keskustelua syntyy, eihän kehitystä voi syntyä mihinkään suuntaan ellei ongelmiakaan tiedosteta. Peekoo netissä oleva keskustelu alkaa tosiaan olemaan jo vähän turhaa kun keskustelu ei tunnu etenevän mihinkään.

Pietu kirjoitti...

Näinhän se menee. Pelkän kirjoitetun tekstin perusteella asioiden tarkoitusperät ymmärtää niin helposti väärin. Sitten kun niistä ruvetaan vielä tekemään jatkojohtopäätöksiä, niin soppa on valmis ja hämmentäjiä riittää.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin sanottu: "Kilpailuissa on mielestäni lähes poikkeuksetta todella hyvä ilmapiiri ja ne tarjoavat oivan mahdollisuuden kehittää itseään kalastajana." Itse kalastan tosissaan, mutta suhtaudun kilpailemiseen rennosti paremman tuloksen toivossa. Tekijämiehet erottaa selvästi. Harvatkin tärpit tulevat ylös asti. Kehittymisen takia mukaan lähdinkin...

Petteri Hokkanen

Pietu kirjoitti...

Juurikin näin. Toivottavasti kilpailun aloittamista harkinneet uskaltavat jatkossakin lähteä rohkeasti kokeilemaan touhua, eivätkä pelästy tätä ympärillä olevaa taustahälyä.