lauantai 10. joulukuuta 2011

Vuoden 2011 parhaat kirjolohiperhot

Menneen kalastuskauden aikana listasin edellisvuoden tapaan eri perhoilla saatujen kirjolohien määrän. Tällä kaudella kalastin kirjolohta lähes pelkästään järviolosuhteissa, mikä näkyy listassa ainakin perinteisillä jokiperhoilla saatujen kirjolohien pienenä määränä.

Tilastoin ainoastaan rehelliset kotimaiset istarikillet, Uuden-Seelannin luonnonkirjolohia en kelpuuttanut listalle. No, asiaan toki vaikutti sekin, etten laittanut mihinkään ylös eri perhoilla saatujen NZ-kirjolohien tarkkaa määrää. Mainittakoon kuitenkin, että Uuden-Seelannin kirjolohille toimivat järvillä parhaiten Oliivi Leech, Punainen Buzzer, Kakshäkiläinen, GRHE-nymfi ja Oliivi nymfi. Jokikillet tulivat taasen pääosin Pietun Pupalla ja Pheasant Tail-nymfillä.

Tilastot vuoden 2011 tehokkaimmista kirjolohiperhoistani Suomessa:

1. Musta Leech, 31 kirjolohta

Musta oranssikuulainen leech on mielestäni maailman paras kirjolohiperho joka kokoja muuttamalla toimii lähes kaikissa olosuhteissa. Jos perukkeessa on liitsisetti, niin tämä perho on itselläni todella usein päätyperhona. Menneelläkin kaudella tehokkain kirjolohiperho, vaikka oranssillakin tuli lähes yhtä paljon kalaa.

2. Oranssi Leech, 30 kirjolohta

Tänä vuonna oranssi leech antoi käytännössä yhtä paljon kaloja kuin musta, kun viime kaudella mustalla tuli selkeästi enemmän killejä. Oranssi toimii todella hyvin tuoreemmille istukkaille, mutta kyllä hieman vanhemmatkin kalat kelpuuttavat perhon. Mielestäni erona mustaan leechiin on se, että musta toimii hyvin lähes joka olosuhteissa. Oranssi antaa joskus selkeästi muita värejä enemmän kalaa, mutta toisinaan taas litkan muut perhot pyytävät ja oranssiin ei tule pistoakaan.

3. Musta Booby, 18 kirjolohta


Kolmen eniten kirjolohia antaneen perhon järjestys on tismalleen sama kuin viime vuonna. Tänä vuonna uitin boobyja lähinnä loppukaudesta, jolloin niillä tulikin ajoittain selkeästi leechejä paremmin kalaa. Musta oranssisilmäinen booby on ollut luottoperhoni jo vuosikausia. Toki tänä vuonna tein myös erilaisia muunnoksia mustasta boobysta, jotka nekin antoivat kirjolohia. Kuvassa kuitenkin perinteinen Oranssisilmäinen versio, jossa on silmien lisäksi käytetty pelkkää marabouta.

Muut perhot:
Diawl Bach, 10 kirjolohta
Valkoinen Leech, 9
Musta-oranssi Fritz, 7
Valkoinen Booby, 6
Pinkki Murkku, 3
Pinkki Blobi, 3
Musta Nymfi, 2
Oranssi Booby, 2
Kultainen Tinseli, 2
GRHE-nymfi, 2
Vihreä Larva, 1
Punainen Buzzer 1
Pietun Pupa, 1
Oranssi Deelauta, 1
Aku Ankka, 1

Ihan hauskahan se on näitä tilastoja pitää ja verrata eri perhoilla saatuja kalamääriä vuosittain. Minään täysinä totuuksina näitä ei kuitenkaan voi ottaa, sillä eri perhojen kalamääriin saattaa vaikuttaa huomattavasti esim. yksittäinen reissu, jonka aikana kaloja nousee paljon. Toisaalta joku perho antaa taas joskus sen yhden tai kaksi kalaa vaikeina päivinä, jolloin muut perhot pyytävät tyhjää. Tämä ei kuitenkaan välttämättä näissä listauksissa näy. Lisäksi musta ja oranssi leech killuvat perukkeessa todella usein kirjolohta ongittaessa, mikä näkyy myös kalojen määrässä. Niillä perhoilla saa kalaa mitä uittaa..

Yhtenä mielenkiintoisena seikkana voisi huomioda sen, etten saanut näköjään tällä kaudella pinkillä tai oliivilla leechillä ensimmäistäkään kirjolohta! Piti oikein silmiä hieraista kun niitä ei listasta löytynyt, kyseiset värit ovat kuitenkin olleet rasioiden vakiokalustoa jo pitkään. Toki oliivi antoi Uudessa-Seelannissa ison kasan kirjolohia, mutta lienenkö sitten Suomessa juuri uittanutkaan kyseisiä värejä kuluvana vuotena?

2 kommenttia:

pt kirjoitti...

Onko sellaisia perhoja Sinulla ollut jotka on Ollikaisen valmistamia?

Pietu kirjoitti...

Eipä ole, kyllä nuo omat perhot ovat ihan itse tehtyjä :)