torstai 6. marraskuuta 2008

Vuoden 2008 ottiperhot, osa 2

Streamereiden jälkeen on aika tarkastella menneen kauden toimivimpia pupia, larvoja ja nymfejä. Nämä ovat niitä perhoja, jotka kuitenkin roikkuvat suurimman osan kalastusajasta siiman päässä. Pupahätsikalastus on mielestäni ehkä hienointa mahdollista perhokalastusta, vaikka kunnon hätsingeille osuukin suhteellisen harvoin. Mutta nyt pidemmittä puheitta niiden perhojen pariin..Monivuotinen luottomallini, vihreä kuulapääpupa oranssilla perällä, osoitti jälleen tänäkin vuonna tehokkuutensa. Yleensä olen sitonut perhon fluorinvihreällä kierteellä, mutta kuvan mallissa kierre on kuparilankaa. Toimi jälleen niin harjuksille, taimenille, siioille, kirjolohille kuin puronieriöillekin. Toimii sekä larvastelemalla uitettuna, että hätsien aikaan pinnassa vapaasti uittamalla tai viistättämällä. Tämäkin Kautokeinolvan taimen erehtyi kuvan pupamalliin.
Fluorinvihreä silkkipupa (kuvassa näyttää tosin enemmänkin keltaiselta..) on luottokone Ruijan pupahätseihin. Jostain syystä tämä malli ei ole ikinä oikein toiminut etelä/keskisuomessa, mutta Ruijassa se on usein ollut vaikeiden pupahätsien pelastaja. Malli on hyvin yksinkertainen: Runko fluorinvihreää silkkiä lakattuna, kuparikierre ja pää jäniksenkarvaa. Velipoika on saanut Ruijasta tällä mallilla kolme yli kahden kilon taimenta, joista kaksi tänä vuonna. Perho osoitti jälleen tehonsa erityisesti Cabardaksen viimeisen yön pupahätsissä, jolloin muut paikalla olleet perhomiehet pyytivät lähes tyhjää. Nämäkin Ruijan reissun viimeisen yön ruokakalat erehtyivät silkkipupaan.Tämä kuulapäänymfi ansaitsi paikkansa perhorasiasta pysyvästi kuluneen kesän aikana. Helmiäisfläsäkauluksinen erittäin yksinkertainen nymfi toimi sekä mustalla että jäniksenkarvarungolla todella hyvin. Tämä oli Ruijassa paras siika - ja harjusperho, mutta toimi hyvin myös kirjolohille. Vähäkalaisissa joukkue-SM kisoissa lähes kaikki kirjolohitapahtumani (yksi ylös, kaksi siimankatkotusta) tulivat tällä perholla. Pohjoisen reissun harvat raututapahtumat tulivat myös tähän perhoon. Yksinkertainen on kaunista, kuten näistäkin perhoista huomaa.
Todella yksinkertainen perus vinyl rib-larva, vai onko tämä nyt sitten enemmänkin pupaa jäljittelevä.. Itse ainankin teen larvastusperhot mahdollisimman yksinkertaisiksi, koska hävikki on kuitenkin melkoinen. Tähän perhoon hakkasi harrien ja siikojen lisäksi muutama hyvä taimen, mm. puolimetrinen Riekon rasvaevällinen ja tämä Pikefossenin asukki. Myös piuhat katkesivat pariin otteeseen, taimenten rynnätessä kovaan koskeen vinyl rib-larva suupielissään.

Ei kommentteja: