SM-finaali 2014

Tämän vuoden SM-finaali kilpailtiin viime viikonloppuna Konneveden koskilla ja Keuruun Valkeisjärvellä. Kisat olivat seuramme järjestämät ja viimeiset pari viikkoa ennen finaalia olivat melkoista hulabaloota järjestelyasioiden puolesta. Itse finaalissa minulla oli vain yksi tavoite: maajoukkuepaikkaan riittävä sijoitus. EM-kisapaikka kun oli nyt rankingin osalta jo ihan realismia.

Arvonnassa nostin lapun B-ryhmään, eli aloittaisin kisat järvipäivällä. Kilpailijat olivat tämän vuoden finaalissa jaettu kahteen ryhmään, joissa molemmissa 20 kalastajaa kisasi toisiaan vastaan. Pääsin perjantaina keskittymään tulevaan kisaan oikeastaan vasta iltayhdeksän jälkeen, sillä muu päivä meni järjestelyjen parissa.

Kilpailijat yhteiskuvassa arvonnan jälkeen
Lauantai - Järvipäivä

Launtaina bussi kurvasi kisakeskuksen pihaan puoli kuuden aikaan aamulla, josta kyyti jatkui 150km matkan Keuruun Valkeisjärvelle. Järven pääasiallisia kisakaloja olivat kirjolohi ja siika. Järven rannassa viriteltiin sitten vielä kisasetit kuntoon ja punottiin veneparien kesken juonia ensimmäiselle jaksolle.


1. Jakso (klo. 9:00 - 12:00)

Ensimmäisellä jaksolla veneparikseni tuli seurakaveri Hiltusen Jyrki, joka on tunnetusti äärimmäisen kova järvimies. Jyrkillä oli selkeät suunnitelmat aloituspaikan suhteen, tosin moni muukin vene tuntui jäävän suhteellisen lähelle lähtörantaa. Kisan alkaessa sain heti ensimmäisellä uitolla tällin, joka jäi tartuttamatta. Pian toinen kirjolohi seurasi perhoja ja oli juuri ottamassa niitä suuhunsa, mutta lähdin hätäisesti heittämään uutta heittoa ja huomasin kalan liian myöhään. Jyrki sai ensimmäisen kalan haaviin ja minä sain myös melko nopeasti perään kuparisen rikki ekalla kirjolohella. Paikalla tuntui kuitenkin pitelevän melko hiljaista, yksittäisiä kaloja nousi sieltä täältä. Tunnin jälkeen päätimme muuttaa strategiaa ja etsiä kaloja aivan muualta.

Paikanvaihdon jälkeen ongimme hetken tyhjää ja siirryimme tasaisen tappavasti hieman eteenpäin, kunnes saimme molemmat tärpit, jotka eivät tarttuneet. Hieman ennen jakson puoltaväliä tartutimme samanaikaisesti kirjolohet rantamatalasta. Oma kalani tuli ylös, Jyrkin kala tippui. Melkein heti perään tiputin vielä muutaman potkun kiinni pysyneen kalan. Jakson jälkimmäisestä puolikkaasta tuli sitten omalta osaltani todella synkkä. Jyrki alkoi vetää vierestä kalaa ja minulla ei homma kulkenut. Perukkeet menivät sotkuun ja uusia settejä tehdessäni Jykä koukutti pari kalaa peräjälkeen. Kaikkiaan Jykä veti reiluun puoleen tuntiin kuusi kalaa, itselläni oli samaan aikaan vain yksi tälli. Heitimme aikalailla samanlaisia perhoja samalla siimalla ja uitolla, mutta jokin meni pieleen. Tosin yhdessä vaiheessa Jyrki pääsi heittämään veneen perästä ensin "uutta" vettä, millä saattoi olla jonkinlainen vaikutus. Joka tapauksessa jaksosta tuli omalta osaltani kaikkien aikojen selkäsauna venekisoissa, Jyrki veti jaksovoiton seitsemällä kirjolohella ja omassa kortissani oli vain kaksi kalaa.

Tulos: 2 kirjolohta, jaksosijoitus 13.

Analyysi: Ei todellakaan sellainen aloitus kisalle mitä toivoin. Homma ei kulkenut ja jakson lopussa alkoi jo turhauttaa melkoisesti. Kuitenkin pari kalaa, joten kisaa ei oltu tässä vaiheessa vielä menetetty.

2. Jakso (14:00-17:00)

Jälkimmäiselle järvijaksolle hyppäsin veneeseen Jaakkolan Ville-Antin kanssa. Kopaisimme ensin matalan alueen, josta VA oli saanut ekalla jaksolla kalaa. Siitä ei kalaa tullut, mutta paikanvaihdon jälkeen sain ensimmäisen kirjolohen, kun jaksoa oli kulunut parikymmentä minuuttia.

Olimme onkineet reilun tunnin, kun VA näki sivusilmällä pintakäynnin matalassa kohdassa, jota kukaan ei ollut vielä onkinut. Siirtyminen sinne oli hyvä ratkaisu, sillä sain melkein peräkkäin kaksi kirjolohta. VA:lla oli myös pari tärppiä, jotka eivät tarttuneet. Otimme uuden driftin ja näin omassa sektorissani pintakäynnin. Perhot perään, kala kiinni ja irti. Paiskasin hieman turhautuneena perhot välittömästi samaan paikkaan, taas oli kirjolohi kiinni ja pian myös mittakaukalossa. Paikalla pyörähti todennäköisesti pieni parvi, joka hävisi yhtä nopeasti kuin oli siihen ilmestynytkin.

Viimeisen tunnin hankasimme turhan uskollisesti samaa paikkaa josta sain kalat, sillä enää niitä ei siinä näkynyt. Kuitenkin melko hyvä jakso. Jaksovoiton vei Niemisen Saku seitsemällä kalalla, jonka jälkeen neljällä miehellä oli neljä kirjolohta kortissa. Senttipelissä minulla oli tietysti pienimmät kirjolohet neljän kalan miehistä.. Venekaverille tuli harmittava blänkki.

Tulos: 4 kirjolohta, jaksosijoitus 5.

Analyysi: Hyvä toinen järvijakso paikkasi ensimmäisen jakson epäonnistumista. Järvipäivän jälkeen olin tarkkailuasemissa pelissä mukana, vaikka jaksopisteitä kertyikin ensimmäisenä päivänä enemmän kuin mitä olisin toivonut.

Sunnuntai - Jokipäivä

3. Jakso, pooli 4 (8:00-9:30)

Pääsin aloittamaan jokipäivän Siikakoskelta, josta ongin vastarannan keskimmäisen poolin. Ensimmäisenä päivänä poolin korkannut Hyvärin Eetu oli saanut 10 kalaa, jonka jälkeen seuraavat poolin onkineet olivat mittauttaneet kukin 2-4 kalaa. En ollut kalastanut aluetta aiemmin, mutta pienen tarkkailun perusteella tein suunnitelman ja päätin keskittyä nymfikalastukseen.

Jakso alkoi hyvin, käytin kolme taimenta kaukalossa alle kymmeneen minuuttiin rannan läheltä isojen kivien tuntumasta . Kun ranta hiljeni, niin siirryin päävirtaan. Päävirran reunasta koukutin aluksi kookkaamaan päälle puolimetrisen taimenen, joka tuli jo aivan jalkoihin ennen kuin irtosi. Pian kiikutin samasta paikasta kuitenkin pienemmän taimenen mittakaukaloon. Jatkoin saman paikan kalastusta ja sain kahlata kahdesti peräkkäin rantaan mittauttamaan 47cm taimenen ja 39cm kirjolohen. Jälkimmäisen kalan mittauksen jälkeen kopaisin vielä rannasta 42cm taimenen. Loppujaksosta kalantulo hiljeni, mutta käytin vielä kolme taimenta mittakaukalossa. Jostain syystä jakson loppua kohden kalat eivät meinanneet pysyä enää kiinni, sillä tiputin viimeisestä neljästä kalasta kolme.

Tulos: 10 kalaa (9 taimenta ja 1 kirjolohi), jaksosijoitus 3.
Sunnuntaina poolin onkineiden kalamäärät (oma luku lihavoitu): 10, 3, 6, 7
Keskimääräinen poolista ongittu jaksosijoitus koko kisassa 8,1 ja sunnuntaina 4,8

Analyysi: Tähän jaksoon olen melko tyytyväinen, kalastus sujui hyvin ja poolin rannassa tehty suunnitelma pelitti.

4. Jakso, pooli 10 (10:45-12:15)

Toisella jokijaksolla ongin Karinkosken vastarannan alemman osan. Tämä pooli arvelutti etukäteen eniten. Ensimmäiset kaksi kalastajaa olivat saaneet siitä hyvin kalaa, jonka jälkeen pooli oli hiljentynyt todella rajusti. Sain heti toisella heitolla taimenen aivan rantamatalasta. Kala näytti todella pieneltä, ja olikin mittauksessa vajaan sentin alamittainen.

Poolista puri kyllä särkiä, ahvenia ja salakoita muttei juurikaan kisakaloja. Edellisviikon treenikopaisulla olin saanut yläosan kivikosta useita kaloja, sekin oli nyt hiljainen. Tartutin paikasta kuitenkin taimenen, mutta se ei pysynyt kiinni. Viimeisen vartin aikana hylkäsin nymfisetit ja heitin poolin yläosan imua pinturilla. Sain kaksi kalaa nousemaan pinturiin, toisen jopa kahdesti. Eivät vaan tarttuneet ja blänkki oli tosiasia.

Tulos: Blänkki, jaksosijoitus 20.
Sunnuntaina poolin onkineiden kalamäärät (oma luku lihavoitu):  1, 0, 1, 1
Keskimääräinen poolista ongitttu jaksosijoitus koko kisassa 14,8 ja sunnuntaina 16,5

Analyysi: Todella vaikeaksi muuttunut pooli, pariin kalaan olisi ollut mahdollisuudet, mutta tällä kertaa ei tullut niitäkään. Blänkki olisi pitänyt välttää, mutta hyvää  jaksosijoitusta tästä olisi tuskin pystynyt onkimaan. Blänkki vei luonnollisesti hieman mieltä maahan hyvän ekan jokijakson jälkeen.

5. Jakso, pooli 13 (14:45-16:15)

Pooli 13
Ruokailun jälkeen edessä oli enää viimeinen kahden jakson puristus Kellankoskella. Ongin ensimmäiseksi voimalaitoksen rannalta poolin 13, josta tavoitin parin viikon takaisissa treeneissä muutaman isomman taimenen. Jaksoa odotellessa näin kalan pintakäynnin aivan rannassa. Kun valvoja antoi aloitusmerkin, niin tiputin perhot rantamonttuun ja muutaman sekuntin kuluttua jakson ensimmäinen taimen oli jo haavissa. Vartin kalastuksen jälkeen kiikutin hieman ylempää 44cm harjuksen mittaukseen. Tämän jälkeen olikin sitten huomattavasti hiljaisempaa. Jakson puolenvälin aikoihin tiputin poolin alarajalta putkeen pari kookkaampaa taimenta, kun yritin käskyttää niitä alavirrasta ylöspäin. Loppujaksosta en tavoittanut kaloja, tosin kalastin jakson lopun omasta mielestäni hieman tyhmästi.

Tulos: 2 kalaa (taimen ja harjus), jaksosijoitus 13.

Sunnuntaina poolin onkineiden kalamäärät (oma luku lihavoitu):  1, 1, 2, 0
Keskimääräinen poolista ongittu jaksosijoitus koko kisassa 12,9 ja sunnuntaina 16,5

Analyysi: Kyseinen pooli antoi ensimmäisenä päivänä kohtuullisesti kalaa, mutta oli sunnuntaina todella vaikea. Tässä poolissa oli vaikeaa päästä kahlaamalla voimakkaampaan keskivirtaan, johon Kellan alaosan kalat olivat suurilta osin siirtyneet. Vaikka sain poolista toisen päivän suurimman kalamäärän, niin en silti voi olla kalastukseeni tyytyväinen. Poolin yläosa oli pitänyt onkia tarkemmin ja keskivirtaan kahlata vaikka pienellä riskillä.

6. Jakso, pooli 16 (17:30-19:00)

Viimeisellä jaksolla ongin Kellankosken vastarannan poolin 16. Vastarannan pooleille kilpailijat vietiin veneillä.


Kisaväsymys alkoi tässä vaiheessa painaa jo pahasti päälle ja edelliset kaksi heikommin sujunutta jaksoa veivät myös hieman mieltä maahan. Tiesin kuitenkin vikan poolini olevan ehkä koko lappuni paras, joten vielä olisi jaksettava painaa puolitoista tuntia täysillä. Treenien perusteella suunnitelma poolille oli selvä, joskin tiesin jaksosta tulevan erittäin rankan. Kovavirtaisen poolin yläosassa ei päässyt rannasta irti, mutta alarajalta alkavalta riutalta pääsi kahlaamaan ylävirtaan.

Sain ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin poolin alemmista osista nymfiseteillä kaksi taimenta. Tämän jälkeen alaosa hiljeni ja riuttaa pitkin piti kahlata kovaa koskea yhä ylemmäs, jotta tavoitti kaloja. Kolmannen kalan jälkeen kahluukenkien kiristysvaijeri katkesi. Onneksi taskussa oli tältä varalta ilmastointiteippiä, jolla teippasin keskellä koskea kengän kiinni, jotta se ylipäätään pysyi jalassa. Viimeiset taimenet löytyivät todella ylhäältä, josta ei ollut toivoakaan päästä rantaan mittauttamaan kaloja. Vein taimenia mittaukseen kahlaamalla riuttaa pitkin poolin alaosaan, kun kala oli mitattu ja merkattu niin taas piti kahlata kovaa koskea pitkä matka ylävirtaan, jotta pääsi pelipaikoille.

Kuudennen kalan jälkeen olin jo aivan puhki ja yltäpäältä hiessä. Jalat kramppasivat ja kahlatessa oli vaikea pysyä enää pystyssä, koko ukko oli tässä vaiheessa jo niin makaroonia. Aikaa oli kuitenkin vielä vajaa kymmenen minuuttia jäljellä, joten päätin vielä kerran kahlata yläosan pelipaikoille, vaikka aluksi meinasin jo luopua suunnitelmasta. Paikalle päästyäni sainkin melkein heti vielä yhden kalan. Jaksoa oli tällöin enää pari minuuttia jäljellä, joka kului alavirtaan mittausta kohti kahlatessa, samalla tietysti haavia koko ajan vedessä pitäen. Vikalla jaksolla tuli annettua aivan kaikki ja vähän ylimääräistäkin mitä ukosta lähti, palkintona seitsemän taimenta ja jaksovoitto.

Tulos: 7 taimenta, jaksosijoitus 1.
Sunnuntaina poolin onkineiden kalamäärät (oma luku lihavoitu):  9,7,5,7
Keskimääräinen poolista ongittu jaksosijoitus koko kisassa 4,5 ja sunnuntaina 3,5

Analyysi: Rankin kisajaksoni ikinä, joka oli todellista kestävyysurheilua. Pooli oli hyvä, mutta vaati jatkuvaa eestaas kahlaamista kovassa virrassa kalojen mittauttamisen ja takaisin kalapaikoille menemisen myötä. Kannatti painaa loppuun asti hämärän rajamailla, sillä tuloksena oli jaksovoitto.

Loppujen lopuksi onnistuin kisassa hyvin kolmella jaksolla ja huonommin toisella kolmella. Kokonaisuutena siis ihan OK kisa, ei mikään hyvä onnistuminen muttei myöskään epäonnistuminen. Hyvin samaa sarjaa siis kuin parin aiemman vuoden finaalini ja kokolailla perussuoritus omaan tasooni nähden. Oma sijoitus oli lopulta 16./40, minkä en uskonut riittävän kumulatiivisessa rankingissa EM-kisapaikkaan. Yllätyksekseni nousin kuitenkin kolmen viime vuoden samankaltaisten suoritusten myötä juuri viimeiselle EM-kisapaikalle, ensi vuonna kisataan maajoukkueessa Italian EM-kisoissa. Tämän myötä myös yksi pitkäaikainen tavoite täyttyy. Loppujen lopuksi juuri vikan jakson lopussa hämärän rajamailla ongittu viimeinen kala ratkaisi kisapaikan, joten kannatti uurastaa!

Kilpailun jälkeen Jarkko Suominen kruunattiin Suomen mestariksi jo kolmannen kerran. Hopeaa kalasti Jari Heikkinen ja pronssille sijoittui FFC JKL:n Jyrki Hiltunen. Seurastamme pääsi peräti kymmenen henkilöä finaaliin, eikä sijoituksissakaan ollut moitittavaa. FFC JKL:n porukasta kilpailevat ensi vuonna MM-joukkueessa Jyrki Hiltunen ja EM-joukkueessa Pölkin Esa sekä allekirjoittanut.

Kärkikolmikko vasemmalta: 2. Jari Heikkinen, 1. Jarkko Suominen, 3. Jyrki Hiltunen
Haluan vielä tässäkin tekstissä kiittää kaikkia kilpailun valvojia sekä toimitsijoita, jotka tekivät todella hienoa työtä ja varmistivat omalta osaltaan järjestelyjen onnistumisen.

Kilpailun tarkemmat tulokset sekä tilastot poolidatoineen ja analyyseineen löytyvät seuramme kisasivuilta. Harri Hytösen ensimmäisenä päivänä joelta ottamia hienoja kisakuvia pääsee puolestaan tarkastelemaan täällä. Jaksokohtaiset tulokset ovat nähtävillä SVK:n sivuilla.

Video: Mikko Räsänen Siikakoskella
Video: Kai Kallio Kellankoskella

Pistetään lopuksi vielä kuva omista ottiperhoistani kisan ajalta, vasemmalla järviperhot ja oikealla jokipäivän otikat. Mitään yllättävää näissä ei sinänsä ole, järveltä kalat tulivat intterisiimalla uitetuilla liitseillä ja joelta nymfikalastustekniikoilla perusperhoilla. Varsinaisia pinturipooleja ei tällä kertaa juuri kohdalleni sattunut.

Kommentit

Suosittuja blogijuttuja