sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Pikkukalajoulut 16.11.2013


Virtavesien rauhoitus päättyi ja vietimme eilen jälleen perinteiset pikkukalajoulut Muuramenjoella. Tänä vuonna kalastusosuuden nimeksi olisi paremminkin sopinut isojen kalojen joulut, sillä keskiviikkona jokeen kipattuun istutuslastiin oli laitettu bonuksena myös selvästi tavanomaisia isompia kirjolohia.

Aamupäivästä näitä isoja emokaloja tulikin useita ja hauskaa oli. Sitten isojen kalojen tulo loppui ja siiman päässä alkoi rimpuilla perinteisiä 1-1,5kg istukkaita. Päästimme kaikki isot emokalat takaisin ja otimme pienempiä ruokakaloiksi, joten siellä niitä emoja edelleen uiskentelee. Otin tällä kertaa McLeanin puntarihaavin matkaan, joten saimme punnattua isommat kalat. Yksi jos toinen ukko saikin paranneltua kirjolohienkkojaan, allekirjoittanut mukaan lukien. Alla pientä kuvakoostetta aamupäivän isommista kaloista.

Kirjolohi 3,3kg
Aapo ja kirjolohi 3,7kg
Kirjolohi 5,0kg
Juho ja kirjolohi 4,8kg
Jyrki ja kirjolohi 3,5kg
Lahna 1,6kg
Rysä ja kirjolohi 4,0kg
Grillasimme perinteisen kaavan mukaisesti keskipäivällä makkarat Jyrkin takapihan kodassa ja kalastusosuuden jälkeen siirryimme Jyväskylään jauhamaan kalajuttuja. Strandmanin veljekset kokkasivat taas maittavan kirjolohiaterian 11 hengen retkueelle matkaan otetuista kaloista. Ilta jatkui sitten melko vauhdikkaissa merkeissä keskustan ravitsemusliikkeessä. Pikkukalajoulujen perinteiden mukaisesti todella hauska päivä ja sopiva sekoitus kalastusta, parranpärinää ja hauskanpitoa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin olen pari kertaa käynyt kyseisellä joella. ajattelin lähiaikoina käydä perhostelemassa, niin mitkä perhot ja paikat on varmoja muuramenjoella?? omistan kahluu-housut, onko niille käyttöä? Olen perho-kalastanut pääosin suvannossa muuramella, penkin läheisyydessä. Kalaisin odotuksin, A.

Pietu kirjoitti...

Näin kylmän veden aikaan hitaammin virtaavat kohdat ovat varmimpia. Oikeastaan koko alue palokunnan suvannosta padon yläpuolen rauhoitusalueen rajalle asti on potentiaalista kylmän veden paikkaa. Kalat liikkuvat usein alasuvannossa aktiivisesti, joten tapahtumat saattavat tulla ryppäissä ja välissä pitelee hiljaista.

Itse kalastelen useimmiten talvella alasuvannon alaosissa leikkipuiston tienoilla sekä palokunnan suvannossa. Yläosalta kivisillan yläpuoliselta alueelta voi myös löytää ainakin vanhoja kaloja ja se alue on aika vähällä kalastuspaineella.

Kahluuhousuille on käyttöä varsinkin alasuvannossa, pääsee hieman rannasta irti jolloin heittäminen helpottuu. Perhoina toimivat ihan perus liitsit ja boobyt. Varsinkin palokunnan suvannossa kannattaa uittaa myös pienempiä larvoja ja nymfejä.

Anonyymi kirjoitti...

Taas kysyttävää: Onnistuuko perhokalastus, jos on pakkasta??

esim. jäätyykö siimat? Vaikuttaako parin asteen pakkanen minkä verran?

Mitä pitää ottaa huomioon, jos käy pakkasella kalassa?Haluaisin saada kalaa ihan ruokapöytään asti, niin onko aloittelijalle jotain vinkkejä? :)

(Ei siinä kai muuta, kun siima veteen vain)

Kiitos vastauksista, taas. Kireitä! -A. :)

Anonyymi kirjoitti...

Ja unohtui kysyä; Mikä vuorokaudenaika on varmin jos kalaa haluaa?? esim. aamu vai ilta talvi-aikaan?? :)
- A. :)

Pietu kirjoitti...

Perhokalastus onnistuu kyllä pikku pakkasellakin, toki vaparenkaat tuppaavat jäätyä ja niistä saa raaputella jäästä pois aina välillä. Lämmintä vaan päälle, niin kalastus kyllä onnistuu. Talvella aamupäivä ja hetki ennen iltahämärää ovat olleet ehkä itsellä antoisimmat ajat Muuramenjoella, mutta kyllä kalaa voi saada hyvin muulloinkin. Mahdollisuudet tietysti aina paranevat jos saat jonkun kokeneemman kaverin mukaan hieman opastamaan.