perjantai 22. helmikuuta 2013

Ilmapallolarva

Kekseliäs perhokalastaja löytää tunnetusti hyviä sidontamateriaaleja mitä eriskummallisemmista paikoista. Esimerkiksi larvoja voi vääntää vaikkapa kumihanskoista tai uimalakeista. Esittelen tässä yhden perhon, jonka päämateriaali on hieman tavallisesta poikkeava, nimittäin ilmapallo.

Muutamia vuosia takaperin Tiimiakatemialla opiskellessani toimistollamme pyöri vapun jälkeen ilmapalloja, joita tekemisen puutteessa heittelin ympäriinsä. Puhkoin yhden pinkin ilmapallon ja sitä katsellessani tuli mieleen, että tästähän saisi tehtyä hyviä larvoja. Olen vääntänyt tuosta yhdestä ja samasta puhkotusta ilmapallosta vuosien varrella jo ties kuinka monta larvaa. Tämä ilmapallo on ollut siitä hyvä materiaali, että kumi on erittäin ohutta eikä lainkaan läpinäkyvää. Larva ei siis tule turhan paksuksi ja mitään alusrunkoja ei tarvita, vaan ilmapallosuikaleen voi kiertää suoraan lyijylangan päälle.

Vaaleanpinkki sävy on toiminut kaloille erityisen hyvin näin kylmän veden aikaan. Esimerkiksi viime reissulla kaikki kolme kalaa purivat tällaiseen yläperhona olleeseen larvaan. Käytänkin pinkkejä larvoja lähes aina yläperhoina, alempana roikuu sitten pari luonnollisemman väristä larvaa tai nymfiä. Kesällä tykkään taasen käyttää pinkeissä larvoissa hieman räikeämpiä sävyjä.

Imapallolarvan sitomiseen tarvittavat materiaalit

Koukku: #10 TMC 2499SP-BL
Painotus: Lyijylankaa yksi kierros koko rungon matkalle. Lyijylangan kiertämisen jälkeen sivellään pikaliimaa, joka pitää lyijylangan paikoillaan ja sen päälle kierrettävä ilmapallosuikale jämähtää samalla pitävästi kiinni.
Runko: Ilmapallosta leikattu ohut suikale kierrettynä koko rungon matkalle. Etuosa värjätään yläosasta mustalla permanenttitussilla.
Kuula: 3,5mm kuparinvärinen volsukuula.


Vastoin yleistä käsitystä pinkit larvat eivät todellakaan ole pelkkiä istariperhoja, ne kelpaavat erinomaisesti myös luonnonkaloille. Tietysti kaikilla ei luonto anna periksi laittaa tämmöisiä pinkkejä matosia siiman päähän. No, kukin onkikoon sellaisilla perhoilla millä itse haluaa. 

Ilmapallolarva taimenen suupielessä
Seuraava perhoreissuni saanee nyt odottaa ainakin pari viikkoa. Tämä viikonloppu menee Iisalmessa Juhani Ahon Perhokerhon vieraana Finnmarkin sekä Kuolan kalastuksesta kertoessa, seuraavana viikonloppuna on taas pilkkikisatapahtuman vuoro.

Tein eilen pienimuotoisen inventaarion perhorasioihini, kun Wychwoodin "jättijärvirasia" tuli postissa. Aiemmin omat järviperhoni olivat olleet useissa erillisissä rasioissa. Vaikka tuo nimenomainen rasia veti yli 500 perhoa, niin huomasin, ettei siihen siltikään mahtuneet edes kaikki järviperhoni. Inventaarion jälkeen kaapeista löytyy tällä hetkellä 12 täynnä olevaa perhorasiaa ja lisäksi kaappien pohjilla lojuu epämääräisiä perhokasoja. Vaikka olen vuosittain jakanut ns. ylijäämäperhoja ympäriinsä aloitteleville kavereille, niin kyllä perhoja on silti yhä varastossa melkoiset arsenaalit. Ja lisää syntyy koko ajan, minkäs sille voi. Tosin joillekin muille tuo tusina täyttä perhorasiaa lienee vain murto-osa perhoarsenaalista. Ollaan me hulluja!

5 kommenttia:

Roope Haapasalo kirjoitti...

Sä sidot ilmapallosta ja Juho uimalakista, heh :) Kiitti vinkistä, tiimariin shoppailemaan.

Pietu kirjoitti...

Joo, materiaaleja on monia :)

Unknown kirjoitti...

Kekseliäs kaveri.... Mulla meinaan loppui koukut, ideoita? ;)

Pietu kirjoitti...

Heh, koukut kannattanee hankkia kuitenkin ihan perinteisellä kaavalla..

Olli-Pekka kirjoitti...

Ite tykkään tehä hitsauslangasta larvakoukut, kantsii kokeilla