keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Yhteenveto perhokalastusvuodesta 2012

Kuluva vuosi alkaa vedellä viimeisiään ja paukkupakkasten myötä perhokamat ovat olleet jo jonkin aikaa kaapissa. On siis aika palautella mieleen hyvin sujuneen perhokalastusvuoden tapahtumia.


Kilpakalastus

Kevään karsintakausi sai heti alkuunsa hieman takapakkia, kun pari ensimmäistä kisaa (Iso-Valkeinen ja Kuusikkolampi) peruuntuivat/siirtyivät jäätilanteen takia. Itselläni oli edellissyksyltä hyvät pisteet alla ja kun kevätkauden avaus Julkujärvellä (sijoitus 1./22) sujui mainiosti, niin finaalipaikka tuli varmistettua heti kärkeen.

Kävin Julkujärven jälkeen vielä muutaman karsinnan (Risulampi 6./24, Ahvenlampi 29./40 ja Hammonjoki 6./16). Näistä Risulammella ja Hammonjoella olisi ollut pienellä tuurilla mahkut aivan kärkeen, mutta Ahvenlampi sujui kokonaisuudessaan vaisummin.


Näiden toukokuun karsintakisojen jälkeen olikin sitten melkoinen tauko kisahommista ennen syyskuun alun SM-finaalia. Kuusamossa Ylä-Kitkajoella sekä Ajakka- ja Kantojärvillä käyty finaali oli kalastuksellisesti hyvä kilpailu. Kisajärvillä oli mielenkiintoista siian ja harjusten kalastusta, Ylä-Kitkajoen jokiosuus tarjosi myös kilpailijoille hyvää kisakalastusta. Tietysti ainaisena murheenkryyninä oleva poolien epätasaisuus vaivasi paikoittain täälläkin.

Ylä-Kitkan kisamaastoa
Oma finaalini sujui vaihtelevasti. Ensin järvipäivä alkoi hienosti Ajakan jaksovoitolla, mutta samat tekniikat eivät toimineetkaan enää Kantojärvellä ja tuloksena mielialaa laskenut blänkki.

Jokiosuuden ensimmäinen jakso Käylällä tuotti mittakaukaloon neljä mitallista harjusta ja harmittavan monta mittakalan tiputusta. Ne jäivät kolkuttelemaan, sillä tasainen jakso voitettiin kuudella kalalla ja olin noilla neljällä kalallani vasta oman ryhmäni kuudes. Parilla viimeisellä jaksolla lappuuni osui vaikeammat poolit. Blänkit sain sentään niistä vältettyä, jaksosijoitukset 6. ja 4.

Loppuyhteenvetona sijoitus (18./40) ei ollut tavoittelemani, muttei finaali kuitenkaan ihan penkin allekaan mennyt.

Finaalin jälkeen kisakausi jatkui vielä joukkuekisojen ja syyskarsintojen merkeissä. Vähäkalaisista joukkuekisoista ei KSPK:n kakkostiimin osalta jäänyt hirveästi kerrottavaa (sijoitus 11./16). Ykkösjoukkue pokkasi kuitenkin hopeaa.

Syykarsinnoissa Havulammella homma alkoi toimimaan kisan puolivälin jälkeen. Kisan ensimmäinen puolikas tuli kuitenkin nukuttua ruususen unta, joten kärkeen ei ollut asiaa (sijoitus 6./18). Risulammella homma lähti puolestaan räväkästi käyntiin ensimmäisellä jaksolla, mutta meinasi sen jälkeen tyssätä siihen paikkaan. Vikan jakson tärkeä kala turvasi kuitenkin ensi vuodelle kohtuulliset ranking-pisteet antaneen sijoituksen (4./24).

Kaiken kaikkiaan kisakauteen täytyy olla kohtuullisen tyytyväinen, vaikka nälkää jäi vielä yllin kyllin. Sijoitukseni kumulatiivisessa rankingissa nousi kuitenkin mukavasti viime kaudesta, tällä hetkellä oma nimi löytyy listalta sijalta 14.

Järvikalastus

Tänä vuonna seisovan veden kalastus jäi merkittävästi edellisvuotta vähemmälle ja koskilla tuli puolestaan rampattua enemmän. Lähes kaikki järvireissut olivakin joltain osin kisoihin valmistautumista. Heti jäiden lähdettyä tuli ongittua pari lupaa Liekkilammilla. Ensimmäinen reissu antoi pitkän talven jälkeen runsaasti tapahtumia ja hyvää tuntumaa kisoja varten, toinen oli puolestaan kalantulon osalta nihkeämpi.


Seuraavan kerran intouduin järvikalalle vasta syyskuussa finaalien jälkimainingeissa. Tämän jälkeen heitin enää pari Havulammen keikkaa, ensimmäinen syyskuussa ja toinen kun kalastus oli jo käytännössä mahdotonta jäätyneen lammen takia.

Finnmarkin reissu

Kauden ainut pidempi kalareissu suuntautui vuoden tauon jälkeen Finnmarkiin. Ensimmäiset kolme päivää sujuivat harjuksia onkien. Kalastus oli jälleen totutun laadukasta ja kookkaita harreja nousi runsaasti. Kolme päivää harjusten parissa oli kuitenkin ihan tarpeeksi ja pahimmat väsytyspoltteet kaikkosivat.
Harjusten kalastuksen jälkeen ongimme pari päivää
Kautokeinoelvaa, joka ei syystä tai toisesta ollut mielestäni nyt aivan parhaimmillaan. Toki täältäkin nousi perinteisesti harjusta, siikaa, muutamia ruokakokoisia taimenia ja jokunen pikkurautu, mutta jostain syystä joen onkiminen ei nyt suuremmin innostanut.

Niinpä vietimme reissun viimeiset päivät Cabardaksella, joka tarjosi hyvää joskin haasteellista taimenen perhokalastusta. Pupahätsit eivät olleet vielä aivan parhaimmillaan, mutta ajoittain taimenet hakkasivat silti melkoisen raivokkaasti pinnassa uitettuihin pupiin. Hyvä päätös reissulle Cabardaksella, sillä joki osaa ajoittain olla sille päälle sattuessaan myös todella oikukas ja hiljainen.

Keski-Suomen koskikalastus


Menneenä vuonna pääosa kalastuksesta sujui Keski-Suomen koskilla. Muutamaa Muuramenjoen reissua lukuunottamatta huomio keskittyi taimeniin ja harjuksiin, joita nousikin mukavasti. Kalareissuja tuli tehtyä sen verran paljon ja eri paikkoihin, etten ala niitä tässä sen kummemmin yksityiskohtaisesti erittelemään, vaan keskityn vuodenaikojen yhteenvetoihin.

Kevät
Perhokalastuskausi starttasi ennen maaliskuun puoltaväliä, jonka jälkeen ongin reilun kuukauden melko aktiivisesti eri puolilla Keski-Suomea. Vuodenajalle ominaiseen tapaan reissut vaihtelivat mp-keikasta hyvin saalista antaneisiin päiviin.

Tavoilleni perinteisesti en taaskaan osunut yhteenkään kunnon sumarihätsiin, vaikka muutaman kerran toiveet olivatkin korkealla. Kalat tulikin ongittua pääasiassa nymfeillä ja larvoilla kohottelemalla, toki myös intterisiimalla uitetut streamerit ja leechit antoivat saalista. Pitkän talven jälkeen tuntui taas mukavalta päästä kalalle ja tuntea tuttu jumputus siiman päässä.Kesä
Toukokuu meni käytännössä kokonaan karsintoja kiertäessä, mutta kesäkuusta eteenpäin ongin melko ahkerasti Keski-Suomen koskia.

Kesä oli melko viileä ja todella sateinen, koskissa virtasi siis melkoisesti vettä. Kosket olivat ajoittain vaikeita kalastaa vesitilanteen vuoksi, mutta toisaalta taas korkealla ollut viileähkö vesi tarjosi hyvät mahdollisuudet isompienkin kalojen tavoittamiseen vielä keskikesälläkin. Erityisesti kookkaampien taimenien puolesta kulunut kesä olikin onnistunut, niitä puri eri puolilta mukavasti niin larvoihin, nymfeihin kuin streamereihinkin. Osa kaloista tuli ylös asti ja toiset menivät luonnollisesti menojaan, sellaistahan se kalastus on.

Myös mukavankokoisia harjuksia nousi ajoittain kohtuullisen hyvin. Valtaosa purjeselistä puri nymfejä ja larvoja. Pintaperhoja innostuin heittämään enemmän vain parilla reissulla, varsinkin viimeisellä kopaisulla ennen rauhoitusta harjukset purivat niihin kuitenkin hyvin. Kaiken kaikkiaan hyvä kalastuskesä Keski-Suomessa.Loppusyksy
Syysrauhoituksen loppua tuli nyt odotettua ehkä tavanomaista innokkaammin, tarkoitus oli tehdä loppuvuonna vielä useampikin reissu. Rauhoituksen jälkeisen päivän tulvareissun pelasti komea larvalla kohoteltu taimen ja seuraavana päivänä Muuramenjoen pikkukalajouluissa kirjolohia nousi mukavasti. Tämän jälkeen keli pakastui kuitenkin sen verran äkisti, että loput alkutalven reissut jäivät tekemättä.


Yksi perhokalastusvuosi on jälleen varsin onnistuneesti takana, toivottavasti tuleva vuosi tarjoaa taas yhtä hienoja elämyksiä. Nyt on aika toivottaa hyvää joulua ja kalaisaa uutta vuotta kaikille lukijoille! Blogin osalta palataan astialle uusin kujein heti alkuvuodesta.

Ei kommentteja: