tiistai 4. syyskuuta 2012

SM-Finaali 1.-2.9.2012Viimeinen viikko on ollut melkoista juoksua ja hulinaa. Tänä aikana muutin ensin vanhan kämpän tavarani varastoon, kävin Kuusamossa kisaamassa SM-finaalin ja muutin vielä sen jälkeen tavarat varastosta uuteen kämppään. Kukaan ei todennäköisesti kuitenkaan jaksa meikäläisen muuttohommista pidempään lukea, joten keskityn kertomaan finaaleista.

Perjantai

Olimme saapuneet Esan kanssa paikanpäälle to-pe aamuyöllä. Perjantaiaamulla kävimme hakemassa Espoon porukan kyydillä tulleen Juhon majoitukseemme Ajakkaan. Rysä ja Kokkila tulisivat paikalle vasta arvontaan, joten suuntasimme kolmistaan ongelle läheiselle Säkkilänjärvelle. Kyseisen järven piti alunperin olla myös kisakohteena, mutta lopulta suunnitelmia muutettiin.

Ongimme vajaan kolmen tunnin session suurikokoisella järvellä ja onnistuimmekin jallittamaan muutaman siian. Säkkilänjärvessä ei kuuleman mukaan ole lainkaan harjusta toisin kuin kisajärvissä.  Mitään kovin järisyttävää hyötyä lyhyestä järvitreenistä ei ollut, sillä kaloja tuli melko monenlaisilla seteillä ja perhoilla. Kuitenkin jonkinlainen itseluottamuspiikki, sillä saimme vajaan kisajakson mittaisella rupeamalla kaikki kaloja ylös asti.

Treenisiika
Järvillä riitti kokoa
Tämä lyhyt järvivisiitti olikin meidän ainoa treenisetti kisoja varten. Kävimme kuitenkin vielä ennen arvontaa pällistelemässä kisavesiä Kives- ja Käylänkoskilla. Muitakin kisailijoita alkoi näkymään ja kisakuume rupesi pikkuhiljaa nousemaan. Arvonnasta sain lapun A-ryhmään, eli kalastaisin ensimmäisen päivän järvellä ja toisen joella. Paikan päällä aiemmin koko kisa-alueen läpi treenannut Arto ei antanut kovin ruusuista etukäteisarviota pooleistani, mutta lähdin silti innolla odottamaan kilpailun alkua.

Jakso 1. / Ajakkajärvi klo. 9:00 - 12:00

Ensimmäinen kilpailujaksoni osui Ajakkajärvelle. Pitkää matkaa ei tarvinnut ensimmäiselle jaksolle löntystää, sillä lähtöranta sijaitsi muutaman kymmenen metrin päästä huoneen ovelta. Seurakavereistani Lappalaisen Tuomas kisaili samassa ryhmässä ja käytti jaksoa edeltävän ajan tehokkaasti hyödykseen viimeisiä kisavirityksiä vääntäen.


Lähtiessämme järvelle huomasimme venekaverini Meskasen Arin kanssa, että kaikki muut neljä venettä menivät järven toiselle puolelle. Päätimme jättäytyä itse hieman lähemmäksi lähtörantaa, josta löysimmekin lupaavan näköisen penkan reunan. Jakson alkua odottaessa huomasimme jokusen pintakäynnin. Kilpailu alkoi ja Arilla oli tärppi heti ensimmäisellä heitolla. Itse sain toisella heitolla kalan tarttumaan ja sehän tuli haaviin asti. Harjus mittakaukaloon ja tulos 31cm. Jes, loistava alku!

Noin viidentoista minuutin kalastuksen jälkeen karkuutin toisen kalan ja Arilla oli jokunen tärppi. Seuraavat pari tuntia piteli aika hiljaista, joku tälli oli ja itselläni oli muutaman potkun kala kiinni. Kolme varttia ennen jakson loppua menimme takaisin aloituspaikkaamme. Ari saikin heti ensimmäisellä driftillä siian, itselläni meni heittosiima karmealle mytylle. Vaihdoin nopeasti vapaa ja siimoja. Vaihdoksen jälkeen sainkin kolmella peräkkäisellä drfitillä siiat, joten jakso päättyi hyvin. Rannassa selvisi, että voitin jakson neljällä kalallani. Toiseksi tulleella Lappalaisen Tuomaksella oli kolme kalaa. Kisa lähti siis loistavasti käyntiin.

Tulos: 4 kalaa (3 siikaa ja 1 harjus), jaksosijoitus 1.

Jakso 2. Kantojärvi 15:00 - 18:00

Lähdin seuraavalle jaksolle itseluottamusta puhkuen, sillä oletin löytäneeni edellisellä jaksolla toimivat järvitekniikat. Jaksosta tuli kuitenkin todella vaikea. Vaihdoimme venekaverini J-P Ollikaisen kanssa ahkerasti paikkoja ja etsimme kaloja, mutta niitä ei tuntunut löytyvän. Tosin parinkymmenen minuutin kalastuksen jälkeen tartutin hyvänkokoisen siian, joka kuitenkin tippui. Tämä jäi lopulta jakson ainoaksi varmaksi tapahtumaksi, J-P:llä oli jokunen tärppi.

Rantaan tullessamme huomasimme muiden veneiden saaneen kaloja, parhaimpana Suomisen Jarkko neljällä kalalla. Jaksokakkoseksi onki ensimmäisen jakson tapaan kolmella kalalla Tuomas, jonka aloituspäivä meni melkolailla putkeen. Tajusin vasta jakson jälkeen, että ongimme koko jakson väärissä paikoissa. Olin saanut ensimmäisellä jaksolla Ajakasta lähinnä siikoja, sama taktiikka ei toiminutkaan enemmän harjuspitoisella Kantojärvellä. Kieltämättä harmitti, että tajusin asian vasta jakson jälkeen.

Tulos: Blänkit, 10 jaksopistettä

Jakso 3. Pooli 9. 9:00 - 10:50

Sunnuntaiaamulla kasasimme Tuomaksen ja Ollikaisen J-P:n kanssa settejä kasaan Käylänkosken rannalla. Itselläni oli ensin vuorossa pooli 9. Tiesin edellisenä päivänä kyseisestä poolista tulleen ensin 11 kalaa, jonka jälkeen se oli blänkätty. Monenlaista vettä sisältävästä poolista tulisi siis selkeästi löytää ottikohdat.

Bongasin ennen jakson alkua muutaman pintovan kalan, joita lähdin jallittamaan pintureilla. Käytinkin heti jakson alkuminuuteilla viisi kalaa mittakaukalossa. Näistä kaksi oli mittakaloja, kolme juuri ja juuri alamittaisia. Tämän jälkeen karkuutin pintaperhosta isomman yli 40 sentin harjuksen ja heti perään vielä toisen mittakalan. Sain vielä muutaman vajaa sentin alamittaisen pinturilla, jonka jälkeen kohta hiljeni.

Vaihdoin nymfisetteihin, joilla sain onkia jonkun aikaa ennen ensimmäistä Hares Eariin haksahtanutta 34cm harjusta. Jonkun +29 senttisen alamittaisen olin tätäkin ennen käyttänyt haavissa. Reilu tunnin kalastuksen jälkeen tartutin nymfiin hyvänkokoisen taimenen, joka karkasi noin kymmenen sekunnin väsytyksen jälkeen. Vaihdoin jakson lopuksi vielä takaisin aloituskohtaan pinturia mättämään. Sain useita mittakaloja nousemaan pintureihin, joista valitettavasti vain yksi tuli kaukaloon asti. Mittauttelin jälleen  muutaman reilu 29cm alamittakalan.

Todella tiukan jakson vei loistavaa putkeaan jatkanut Tuomas kuudella kalalla. Kakkoseksi sijoittuneella oli viisi kalaa, mutta itse sijoituin neljällä kalallani vasta kuudenneksi! Harvinaisen tasainen jakso, jonka jälkeen muutamat karkuutetut kalat pistivät harmittamaan. Jaksovoitto oli otettavissa ja kuudenteen sijaan oli tyytyminen.

Tulos: 4 harjusta, jaksosijoitus 6.
Poolin kalamäärät kisassa aikajärjestyksessä (oma luku lihavoitu): 11, 0, 4, 1


Jakso 4. Pooli 17. 12:50 - 14:40

Etukäteen vaikea pooli, jonka Arto oli edellisenä päivänä onkinut saaden yhden kalan. Sunnuntaina Rysä onki poolin ennen minua, Mikolle myös yksi kala tästä poolista. Helppoa ei siis tulisi olemaan. Pooli koostui niskan yläosasta ja sen yläpuolisesta suvannosta/nivasta. Pinturipaikan näköistä vettä, joten päätin panostaa pintaperhokalastukseen.

Pooli 17
 Ensimmäisen vartin aikana sain jonkun verran pientä silppua niskalta, kunnes tartutin selkeän mittaharrin. Kala otti pitkällä heitolla ja tippui kun olin saanut hilattua sen puoleen matkaan. Sain perään pari sentin-pari alamittaista, kunnes pinturin imaisi mitan täyttävä harjus. Blänkit vältetty! Loppujaksosta kalastelin poolia ympäriinsä pinturia mätkien. Mittautin vielä muutaman niukasti alamittaisen harrin ja vapauttelin aivan käsittämättömän määrän pikkusilppua. Ainakin yksi mittaharjus tippui vielä ja myös kalojen tartutuksen kanssa oli ongelmia pidemmillä heitoilla. Jakson lopuksi ongin larvoilla vielä niskan syvän rajaa ja mittautin harjuksen: 29,9cm. Ei auttanut vaikka pyysin valvojaa kolme kertaa tarkistamaan  kalan mitan, millin alamittainen.

Tulos: 1 harjus, jaksosijoitus 6.
Poolin kalamäärät kisassa : 2, 1, 1, 1

Jakso 5. Pooli 26 16:40 - 18:30

Todella synkän näköinen kosken jälkeinen pooli, joka oli koko matkalta samanlaista tasaista voimakasta virtaa. Tosin poolin yläosassa oli vastarannalla todella herkullisen näköinen peili, mutta sinne ei ollut mitään  asiaa kahlata. Käytännössä mittakalat saattoivat olla aivan missä tahansa poolin alueella. Kaksi edellistä kalastajaa olivat blänkänneet tästä poolista.

Pooli 26
 Kävin poolin tasaisesti alhaalta ylös kahdesti läpi larvoilla yrittäen löytää mittaharjuksia. Toivottomalta tuntui, sillä sain ainoastaan kymmenkunta max. 25cm pikkuharjusta. Edes niitä edellisiltä pooleilta tuttuja 28-29cm kaloja ei näkynyt. Lopulta käydessäni poolia kolmannen kerran läpi mittaharri otti pinkkiin larvaan ja kävi kaukalossa. Tässä vaiheessa blänkin välttäminen tuntui kuin lottovoitolta ja tuo jäikin koko jakson ainoaksi mittakalatapahtumaksi. Harmittavasti viimeiselle jaksolle yhdeksällä sijapisteellä lähtenyt Lappalaisen Tuomas blänkkäsi alapuolisesta poolista ja tippui pois mitalikamppailusta.

Kuulin myöhemmin, että jakson lauantaina ensimmäisenä kalastanut henkilö oli uinut paukkuliivien avulla vastarannalle, josta olikin saanut kaksi mittaharjusta. Seuraavat kalastajat olivatkin sitten blänkänneet. Vaikka vastarannalla olikin herkullinen peili, niin uimareissu ei sentään itselläni käynyt edes mielessä. Jakso oli vähäkalainen ja sijoituin yhdellä 31cm harjuksella neljänneksi.

Tulos: 1 harjus, jaksosijoitus 4.
Poolin kalamäärät kisassa: 2, 0, 0, 1

Sellainen kilpailu siis tällä kertaa. Mielestäni oma kisani ei mennyt oikeastaan hyvin eikä huonosti, vaan kohtuullisesti. Kaksijakoisen järvipäivän jälkeen ensimmäinen jokijakso oli tiukkaa vääntöä, kala tai kaksi enemmän olisi pitänyt saada siltä  ylös, niin sijoitus olisi noussut kohisten. Kaksi viimeistä poolia olivat puolestaan sen verran synkkiä, että pidän jo blänkin välttämistä niistä ihan hyvänä suorituksena. Tällä kertaa tuli siis suoraan sanottuna nostettua huono poolilappu.

Kilpailun voitti Niemisen Saku jäätävällä suorituksella, lähes yhtä vakuuttava oli toiseksi tulleen Ristolaisen Villen kisasarja. Kärkikaksikon takana taistelu olikin sitten huomattavasti tasaisempaa.

Seurastamme Keski-Suomen Perhokalastajista oli tänä vuonna ennätyksellisen hyvä edustus SM-finaalissa, sillä peräti kahdeksan KSPK:n edustajaa onnistui onkimaan itsensä karsinnoista 40 parhaan joukkoon. Finaalissa kympin sakkiin ylsi kolme KSPK:n kalastajaa, parhaimpana kolmen vuoden jälkeen kilpakalastuksen pariin palannut Lappalaisen Tuomas. Seitsemänneksi tullut Strandmanin Juho onnistui onkimaan itsensä kolmen vuoden tasaisen hyvien finaalisuoritusten ansiosta hienosti MM-joukkueeseen. Mies oli syystäkin todella iloinen ja MM-paikkaa spekuloitiin vielä sunnuntai-iltana saunassa parin oluen kera. Myös Räsäsen Mikko onki itselleen maajoukkuepaikan, sillä Rysä nousi muutaman vuoden tauon jälkeen taas EM-joukkueeseen. Hiltusen Jyrki onkii myös ensi vuonna samaisessa EM-joukkueessa.

Tuore MM-joukkuemies matkalla saunaan
Mielestäni kilpailut olivat kaikesta huolimatta hyvät. Epätasaisia poolilappuja on aina, mutta kyllä luonnonkalan kalastaminen killefinaalit voittaa. Finaalijärvet olivat tänä vuonna hyviä. Sopivan haastavia, mutta kaloja kuitenkin tuli mukavasti kun hoksasi oikeat tekniikat. Jos näillä paikoilla järjestetään vielä uudestaan kisoja, niin tämän vuoden kisojen datan perusteella poolitusta ja tiettyjä muita asioita muuttamalla voisi saada aikaan aivan huippukisat. En oikein ymmärtänyt miksi kisoissa oli peräti 30 jokipoolia, kun 20 olisi hyvin riittänyt ja ennakolta arvioiden huonoimmat olisi voinut samointein tiputtaa pois.

Lopputulokset:

1. Nieminen Saku
2. Ristolainen Ville
3. Koskinen Markus

............................
6. Lappalainen Tuomas KSPK
7. Strandman Juho KSPK
10. Räsänen Mikko KSPK
18. Sipponen Pietari KSPK
19. Hiltunen Jyrki KSPK
20. Kokkila Arto KSPK
27. Ijäs Saku KSPK
36. Ijäs Jouko KSPK

Ei kommentteja: