Yökalassa Virtaalla

Ruijan reissun jälkeen ensimmäiset päivät tuli podettua jonkinlaista kalastuskrapulaa, Etelän paikat eivät juuri innostaneet. No, montaa päivää ei kuitenkaan mennyt, ennen kuin alkoi tehdä taas mieli kalalle. Eilen tulin iltabussilla Vääksyyn ja aloin suunnitella kalalle lähtöä. Lupien hankkiminen voisi olla vain vaikeaa näin myöhään, joten soitin kymmenen aikoihin illalla Sysmään Aulikselle, josko lupia kehtaisi tulla vielä hakemaan Tainionvirralle. Yhdentoista aikoihin olinkin sitten jo marssimassa kohti jokea. Ajoittain hyvän sumarikalastuksen lisäksi Virtaan puolen Tainio on mielestäni mukavin kalastaa juuri kesäöinä.



Rännikoskella oli pari perhomiestä, jotka manasivat 'kuollutta' jokea. Sitä joki ei kuitenkaan ollut, montaa minuuttia ei tarvinnut heittää, kun ensimmäinen kirjolohi oli haavissa. Pian oli toinenkin kiinni, joka kuitenkin irtosi. Ja kolmas, tippui sekin. Kalat ottivat selkeästi parhaiten pieniin (#14) kuulapäihin vapaasti uitettuna, kuten niin monesti ennenkin lämpimän veden aikaan, kun istutuksesta on kulunut jo tovi. Nyt edellisestä istututuksesta oli kolmisen viikkoa aikaa. Lienevät nuokin kalat nähneet jo melkoisen monta räikeää leechiä ja lotto-lippaa.. Käväisin puolenyön aikoihin padon alla kuhia koittamassa, tuttu poika saikin siitä jigillä heti pari pientä kuhaa. Kovin kauaa en jaksanut heittää, sillä melko yksitoikkoista touhuahan tuo tinselin uittelu padolla lyijyhaulien kera on. Yksi kuha oli kuitenkin hetken kiinni.

Menin taas Rännikoskelle, josta tartutin samoihin pikkuperhoihin tunnin sisällä 5 kalaa, joista 2 tosin karkasi. Hyvin tuntui olevan istutuksesta kalaa vielä jäljellä, yhden otin ruokakalaksi. Killet olivat varsin pieniä, mutta kovia menijöitä siiman päässä ja ärhäköitä hyppimään. Aamun jo valostuessa kävin vielä Naistenkoskella, jonka niska oli saanut uutta ilmettä kunnostuksessa kivien ja soraikoiden muodossa. Valon lisääntyessä kalojen aktiivisuuskin tuntui heikkenevän, yksi kille nousi pinturiin pitkällä siimalla, kuitenkaan tarttumatta. Oli aika lähteä kotiin nukkumaan.



Sysmän alue on kohdannut kunnostuksen lisäksi muitakin tervehenkisiä muutoksia. Kalastussäännöt ovat uudistuneet niin, että kaikki rasvaevälliset taimenet on vapautettava, eväleikatuilla on yhä normaali 40cm alamitta. Lisäksi merkityillä kutusoraikoilla kahlaaminen on kielletty 16.11-31.5. Muitakin uusia sääntöjä oli tullut, jokisuullekin on kuuleman mukaan jo selkeät verkkokalastuskiellot. Ehkä Sysmänkin 'viidakon lait' muuttuvat pikkuhiljaa parempaan suuntaan?

Kommentit

Harri Hytönen sanoi…
Miltä kunnostusjäljet näyttivät? Ovatko kalastajille vai kaloille?
Pietu sanoi…
Rännikosken idänpuoleista niskaa oli kivetty ja sorastettu, Naistenkosken niskalla ja yläpuolella varsin paljon kiviä ja soraa, tosin keskellä veneväylä ja itse "koskessa" ei näkyviä muutoksia. Tuossa nuo mitä hämärässä hahmotin, paremmalta se ainakin näytti kuin ennen... Ylimmällä koskella en käynyt. Tosin hieman huolestuttaa, riittääkö tuolla vieläkään poikasille suojapaikkoja. Taimenenpenikoita oli ilmeisesti kuitenkin istutettu.

Suosittuja blogijuttuja