sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Viimeiset syyskarsinnat

Syksyn kisaputki päättyi osaltani Julkujärven sekä Havulammen SM-karsintoihin. Tavoitteena oli tietysti sinetöidä paikka ensi vuoden finaaleihin. Kisat olivat toistensa täysiä vastakohtia, Julkujärvellä kalat olivat todella tiukassa ja Havulammelta niitä tuli sellaista tahtia, ettei vastaavaa ole ennen nähty.

Julkujärvi 27.9.2014


Odottelin Julkujärven kisasta hyvää ja kalaisaa koitosta, olihan järveen laitettu kisaviikolla 250kg kirjolohta. Toisin kuitenkin kävi ja kilpailu oli kalantulon suhteen uskomattoman nihkeä. Nostin aamulla lapun A-ryhmään ja taistelupariksi tuli edellissyksyn tapaan Olli Ylönen.

Ohessa tiivistelmä omasta kisastani. Tapahtumia oli sen verran vähän, ettei pitkiä turinoita voi edes kirjoittaa.

1. jakso

Aloitin kalastuksen poolista neljä, joka oli juuri tuulen puoleisessa päädyssä. Odotin kalaa nousevan alkuun reippaasti ja kädet jopa hieman syyhysivät, kun pääsisin korkkaamaan tuulen puoleisen rannan päätypoolin. Kalaa ei kuitenkaan näkynyt eikä kuulunut, kunnes vajaa kymmenen minuuttia ennen poolin loppua sain ensimmäisen tapahtuman ja kyseinen kirjolohi päätyi myös haaviin asti. Seuraavalta poolilta sain myös yhden kirjolohen, joka oli taasen ainoa tapahtuma kyseisestä poolista. Kolmannesta poolista ei sitten tullut vetoakaan. Jotain kisan kalantulosta kertoo, että voitin A-ryhmän ekan jakson näillä kahdella kalalla.

Tulos: 2 kirjolohta, jaksosijoitus 1.

2. jakso

Ensimmäisestä poolista yksi tartuttamatta jäänyt hyvä tälli, toisesta poolista myöskin yksi veto, joka ei tarttunut. Kolmannesta poolista ei tapahtumia. Blänkit tuli, A-ryhmästä kolme kalastajaa sai kalan kakkosjaksolla.

Tulos: Blänkit, 14 jaksopistettä.


3. Jakso

Ei piston pistoa miltään poolilta. Kukaan A-ryhmän kalastajista ei saanut viimeiseltä jaksolta kalaa.

Tulos: Blänkit, 14 jaksopistettä.

Kuten jo todettu, niin normaalisti hyvä Julkujärven karsinta oli nyt todella nihkeä. Kukaan kalastaja ei saanut kolmelta jaksolta kalaa. Mielenkiintoista oli myöskin se, että B-ryhmästä seitsemän kalastajaa onnistui saamaan kahdelta jaksolta kalaa, A-ryhmästä ainoastaan yksi. Todennäköisesti istukkaiden kuljetuksessa oli mennyt jotain pieleen, niin uskomattoman passiivisia kalat olivat.

Itse sijoituin korkeimmalle yhdeltä jaksolta kalaa saaneista (9./28). Sijoitus ei parantanut ranking-pistepottia. Mikäli jossitella haluaa, niin kumman tahansa toisen jakson tapahtuman naulaaminen olisi tuonut kisasta kakkossijan. Kymmenen kalastajaa jäivät kilpailussa kokonaan kalatta.

Kilpailun kärki:

1. Juho Kuoppala (kaksi syyskisaa ja 4000 pistettä)
2. Juha Viista
3. Juho Strandman

Koko tuloslista

Havulampi 4.10.2014


Vähäkalaisen Julkujärven kisan jälkeen oli edessä vielä järjestämämme Havulammen syyskarsinta, josta oli lupa odottaa huomattavasti kalaisampaa koitosta. Varsinkin kun kohteen pyörittäjä tuli kisa-aamuna juttusille ja ilmoitti laittaneensa kisaa varten erittäin paljon kalaa lampeen.

Nostin lapun A-ryhmään ja taistelupariksi tuli oman seuran mies Jussi Wacklin.

1. jakso (poolit 5, 7 ja 9)

Aloitimme kalastuksen vitospoolista kala-altaiden puoleisesta päädystä. Poolin rannassa selvisi, että pohjukassa on todella paljon kalaa. Pinta suorastaan laineili kun kaloja liikkui eestaas. Aloitin kalastuksen lyhyillä heitoilla, kaloja tuli jatkuvasti ja yritin saada ne mahdollisimman nopeasti haaviin. Tupliakin tuli useampia ylös, mutta kymmenen minuutin jälkeen molemmissa seteissä oli enää yläperhot jäljellä, kun tuplatärppien yhteydessä meni siimoja poikki. Yläperho oli vielä kiinni, joten jatkoin heittelyä pelkästään sillä. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä tuplien kanssa temuamiseen meni vain turhaa aikaa ja yhden kalan kerrallaan sai nopeammin pussiin. Kalantulo oli aivan tajutonta, puolituntisen lopuksi olin aivan yltäpäältä hiessä ja ranne kipeänä. Ensimmäiseen puoleen tuntiin käytin 36 kirjolohta kaukalossa.

Jussi alkoi onkia poolia jälkeeni ja homma jatkui täsmälleen samaan tahtiin. Valvojana oleminenkaan ei ollut sen helpompaa, jatkuvaa kalojen irrottelua, mittaamista ja vapauttamista sekä kortteihin merkkaamista. Jussi sai poolista myös 36 kalaa, seuraavalle poolille mennessämme olimme molemmat aivan hiessä ja kurassa ekan poolin armottoman tykityksen jälkeen.

Toisella poolilla kalastus tuntui kummalliselta, kun perhoja piti heittää pidemmälle eikä tapahtumia ollut jatkuvasti. Tästä taisin saada viisi kalaa ylös ja Jussi sai jälkeeni kolme. Viimeiseltä kahluubiitiltä sain kaksi kalaa, Jussi onki jälkeeni siitä yhden kirjolohen. Jaksolta tuli sellaiset kalalukemat, että tuskin enää koskaan tulen kokemaan vastaavaa bänkkikisassa 1,5h mittaisella jaksolla. Tai ainakaan ensimmäisen puolen tunnin tapaista tykitystä.

Tulos: 43 kirjolohta, jaksosijoitus 1.

2. jakso (poolit 2, 4 ja 6)

Ruokatauon jälkeen kalastusjärjestys vaihtui. Jussi aloitti kalastuksen kakkospoolista ja merkkautti siitä neljä kalaa korttiin. Minulla oli aluksi hieman vaikeuksia saada poolista kalakontakteja, mutta lopulta löysin toimivat setit ja sain puolen tunnin aikana myös neljä kalaa. Viimeinen kirjolohi otti juuri ennen vihellystä.

Seuraavalta poolilta Jussi ei saanut tapahtumia. Minäkään en saanut siitä korttiin merkintöjä, ainoastaan yhden tärpin joka jäi tartuttamatta. Päätimme kakkosjakson kutospooliin, joka on yksi lammen mielipaikkojani. Jussi sai kontaktin moneen kalaan, mutta vain yksi näistä tuli ylös. Minulla meni jonkin aikaa, kunnes löysin toimivat setit ja uittotyylin. Kun sain juonen päästä kiinni, niin tartutin viisi kalaa, joista neljä tuli haaviin asti. Nämä takasivat toisen peräkkäisen jaksovoiton ja loistavat asetelmat viimeiselle jaksolle.

Tulos: 8 kirjolohta, jaksosijoitus 1.

3. jakso (poolit 8, 1 ja 3)

Aloitimme viimeisen jakson parkkipaikan poolista, joka ei perinteisesti ole niitä lammen helpoimpia paikkoja. Jussi aloitti kalastuksen ilman kalamerkintöjä. Omalla vuorollanikin piteli hiljaista, mutta viitisen minuuttia ennen poolin kalastusajan loppua sain vapauttavan ensimmäisen kalan. Tämän jälkeen oli vielä yksi tärppi, joka ei tarttunut.

Toiseksi viimeisenä ongimme lammen päätypohjukan, josta Jussi sai ensin kaksi kalaa. Sain aluksi poolista yhden kalan ja muutaman hennon vedon. Kun lisää ei kuulunut niin vaihdoin settejä ja paikkaa, tuloksena kaksi kirjolohta lisää. Tiesin näidenkin kalojen todennäköisesti jo riittävän voittoon, koska olin sen verran selkeässä johtoasemassa ennen viimeistä jaksoa.

Päätimme jakson kolmospooliin, josta Jussi sai yhden kalan. Itselläni piteli aluksi hiljaista, mutta settien vaihdon jälkeen sain kalan ja heti perään tärpin. Juuri ennen loppuvihellystä koukutin kisan viimeisellä heitollani poolista toisen kalan. Kolmaskin jakso sujui hyvin.

Tulos: 6 kirjolohta, jaksosijoitus 3.

Kisa oli ehdottomasti yksi parhaiten onkimistani SM-karsinnoista ikinä. Homma sujui, taktiikanvaihdokset onnistuivat ja yli 90% kiinni jääneistä kaloista tuli haaviin asti. Tämän myötä voitin kisan selvällä marginaalilla ja ensi vuoden finaalipaikka varmistui hyvillä pisteillä (3917). Jyrki onki toiseksi, joten seuralle tuli kaksoisvoitto "kotikisasta". Eikä kolmoisvoittokaan ollut kaukana, sillä Jussi sijoittui neljänneksi.

Kilpailun kärki

1. Pietari Sipponen
2. Jyrki Hiltunen
3. Juha-Pekka Ollikainen

Koko tuloslista
Kisatilastot ja analyysit

Havulammen kärki: 2. Jyrki Hiltunen, 1. Pietari Sipponen, 3. J-P Ollikainen
Tiukka kisaputki on nyt takanapäin. Homma meni syyskarsinnoissa loppujen lopuksi juuri niin kuin toivoin, eli pääsin syksyn bänkkikisoista hyvillä pinnoilla finaaliin. Keväälle voi valkata sitten aikataulujen mukaan jokusen joki- ja venekisan ja jättää bänkkikisat välistä. Joka tapauksessa kisavehkeet menee nyt talviteloille. Ukkokin alkaa olla sen verran remontissa fyysisesti, että kovin montaa kalareissua ei varmaan tämän vuoden puolelle enää mahdu.

Ei kommentteja: