Havulampi 21.4.2014
Ajellessani pääsiäisen jälkeen Vääksystä takaisin Jyväskylään poikkesin katsomaan Havulammen tilanteen. Lampi oli täysin auki eikä ketään kalassa, joten hain lupa-automaatista luvat ja virittelin nymfisetit kellusiiman jatkeeksi.
Näin jäidenlähdön jälkeen Havulampi on usein varsin kinkkinen ongittava. Edelliset istutukset on tehty loppusyksyllä ennen pilkkikautta, värikkäillä liitseillä heittämällä saattaa tähän aikaan vetää vaikka munat pataan. Pienillä nymfeillä pääsee kuitenkin jäidenlähdönkin jälkeen ajoittain hyviin tuloksiin. Lisäksi varovaisten tärppien vahtaaminen kellusiiman liikkeiden perusteella on mukavaa vaihtelua ainaiseen liitseillä ongintaan.
Tänään olikin jo lähes kesäinen päivä. Aurinko paistoi niin lämpimästi, että melkein teki mieli onkia T-paita päällä. Isot hauet melskasivat myös rannassa kutuhommissa, suurin bongaamani varmasti 7-8 kilon painoinen. Ongin muutaman tunnin setin toiveenani löytää kirjolohien lisäksi joku siika. Päivän ainoaksi varmaksi siikahavainnoksi jäi se, kun näin ison siian uivan rantaa pitkin ja samalla säikytin kyseisen eväkkään.
Kirjolohia puri kuitenkin hyvin pieniin nymfeihin ja buzzereihin. Tosin syönti oli melko vaiheittaista. Yhdessä vaiheessa aurinko meni pilveen puoleksi tunniksi, jolloin perhoihin paukkui kaloja toisensa jälkeen. Kun aurinko alkoi taas möllöttää täydeltä taivaalta, niin homma vaikeutui selvästi. Pintakäynnin lähelle kun pääsi nymfilitkan tarjoamaan, niin lähes aina tuli tärppi. Kalat olivat mukavan pirteitä siiman päässä ja yllättävän ehjäeväisiä.
Ehjää evää ja yksi päivän ottiperhoista |
Kommentit
Oma suosikkivärini buzzereille on punainen. Tosin ongin lampikillejä normaalisti enemmän Diawl Bach-tyylisillä nymfeillä, jotka pelittivät myös tänään.
Yksi hyvä perusmalli on sellainen, missä pyrstö ja "kidukset" ovat ruskeaa kukkoa, runko riikinkukkoa ja pää oranssia tai pinkkiä lankaa. Kierre voi olla esim. kuparilankaa tai helmiäisfläsää. Hidas uitto toimii useimmiten parhaiten.
Toki kannattaa muistaa, että normi istarilammissa perus leechit ovat usein tehokkaimpia perhoja, varsinkin jos lammessa on suhteellisen tuoretta kalaa.
Larvastusperukkeessa käytän usein tyvenä pitkää pätkää paksumpaa 0,40mm siimaa, jonka jälkeen tulee siimaindikaattori. Indikaattorin alla sitten kolme perhoa sidottuna kalastustilanteesta riippuen 0,14-0,23mm siimoihin. Kovissa koskissa joissa on isoa kalaa ei kannata mennä liian ohuisiin piuhoihin, kirkkaassa vedessä ja miedommassa virrassa tarvitaan taasen usein hieman ohuempaa kärkeä.
Nymfikalastustekniikoihin ja myös perukkeisiin liittyvä juttu taitavan nymfikalastajan kirjoittamana:
http://ruotoblog.com/2013/04/25/tehokas-nymfikalastus-ja-tarvittavat-valineet/