keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Ensimmäiset syyskarsinnat

Syyskarsintojen lampiralli alkoi osaltani viime viikonloppuna Kakkurinjärven ja Yläisen Torisevan SM-karsinnoilla. Alunperin jälki-ilmoittauduin Kakkurinjärvelle, kun en saanut paikkaa Torisevalle. Viime viikolla sain kuitenkin myös Torisevan kisaan peruutuspaikan, joten tiedossa oli taas kaksi päivää kisailua lyhyillä yöunilla.

Kakkurinjärvi 20.9.2014Kakkurinjärven syyskarsinta oli itselleni uusi tuttavuus. Kisasta oli kuulunut parin viime vuoden osalta varsin synkkiä juttuja, mutta uskaltauduin kuitenkin mukaan. Nostin lapun A-ryhmään ja taisteluparikseni tuli Heleniuksen Mika.

1. Jakso

Aloitin kisan järven peräpohjukan keskeltä poolista 6. Sain kirjolohen heti ensimmäisellä heitolla ja pari heittoa myöhemmin tiputin toisen. Kymmenen minuutin jälkeen vaihdoin paikkaa, tästä sain vain yhden tällin. Löysin kalat kun poolia oli jäljellä reilu kymmenen minuuttia. Tiputin ensin yhden kirjolohen ja viimeisellä kymmenminuuttisella käytin tärppisopan lisäksi vielä kolme kirjolohta kaukalossa.

Toiselta poolilta sain aluksi yhden kalan ja puolituntisen lopuksi tiputin toisen. Jakson viimeiseltä poolilta ei ollut tullut vielä kaloja. Sain kuitenkin tartutettua siitä kaksi kirjolohta, jotka molemmat irtosivat väsytyksessä muutaman saatesanan kera. Tiputin jaksolta aivan liian monta kalaa. Tämä myös kostautui, sillä kolme kalastajaa saivat jaksolla viisi kalaa ja omat kalani olivat näistä pienimmät. Seuraavilla oli sitten enintään kolme kalaa kortissa.

Tulos: 5 kirjolohta, jaksosijoitus 3.

2. Jakso

Toisella jaksolla ongimme selkeästi vaikeammat poolit, sillä suurin osa kaloista oli tuulen myötä järven toisessa päädyssä, josta aloitimme ykkösjakson. Ensimmäisestä poolista en saanutkaan vedon vetoa. Toisesta poolista sain muutaman hyvän tärpin, jotka eivät kuitenkaan tarttuneet. Poolin viime minuuteilla kirjolohi sitten viimein tarttui kunnolla ja tuli haaviin asti. Onnekseni kala oli vielä iso (52cm). Jakson viimeiseltä poolilta ei taasen tullut paria ahventa kummempia tapahtumia.

Tulos: 1 kirjolohi, jaksosijoitus 6.

3. Jakso

Arvonnassa taisi käydä tällä kertaa pienoinen tuuri, sillä pääsin aloittamaan vikan jakson seiskapoolista, joka oli selkeästi kisan paras pooli. Poolista tuli todella paljon tapahtumia, mutta kalan saaminen haaviin tuntui uskomattoman vaikealta. Ensin sain viidellä heitolla tällit, jotka eivät jostain syystä tarttuneet. Viimein kun sain kalan tarttumaan, niin se nuohosi pohjia pitkin niin, että molemmissa sivuperukkeissa oli kilo sammalta. Ei tullut luonnollisesti ylös. Heti tämän jälkeen tiputin toisen kalan ja epäuskoinen turhautuminen alkoi olla jo päällä. Pari minuuttia ennen poolin kalastusajan loppua yksi kala sitten viimein pysyi haaviin asti kiinni.

Toisessa ryhmässä Kuoppalan Juho veti kaksi kalaa ja näytti tässä vaiheessa olevan vahvoilla voittoon asti. Jakson toiselta poolilta en saanut tapahtumia, mutta vieressä onkinut Tuomisen Rami pussitti kalan. Ramin kirjolohi oli sentin omaani isompi ja meillä oli samat kalamäärät kaikilta jaksoilta, joten tiukoille tulisi vetämään. Jakson vikalta poolilta sain yhden tärpin, joka ei tarttunut. Kisan viimeisellä minuutilla vapa paukahti vielä heitossa poikki liitoksen yläpuolelta.

Tulos: 1 kirjolohi, jaksosijoitus 3.

Loppujen lopuksi sijoituin kuin sijoituinkin kisassa toiseksi ja sijoitus (2./24) toi 1917 ranking-pisteellä hyvät pohjat ensi vuoden finaalipaikkaa varten. Kisassa tuli tällä kertaa yli sata kalaa, mutta ne olivat keskittyneet pitkälti toiseen päätyyn. Sinne päästessään piti vetää lujaa lohta ja poolikierrollakin oli tietty vaikutus tuloksiin. Normaalisti oman kisani kaltaisella kalojen ylössaantiprosentilla ei tuollaisia pinnoja oteta.

Kilpailun kärki:

1. Juho Kuoppala
2. Pietari Sipponen
3. Rami Tuominen

Koko tuloslista

Kakkurin kärkikolmikko: 3. Tuominen Rami, 1. Kuoppala Juho, 2. Sipponen Pietari
Kakkurin kisan jälkeen pääsin yöpymään seuraavan kisapaikan viereen, kun Ristolaisen Ville tarjosi katon pään päälle ja lämmitti vielä illaksi saunan. Sunnuntaina olikin sitten vuorossa kisa puitteiltaan komealla Yläisellä Torisevalla.

Yläinen Toriseva 21.9.2014


Jyrki lainasi minulle aamulla vapaa eilen katkomani tilalle, jotta sain kolme settiä kasattua. Tällä kertaa nostin B-ryhmän lapun ja taistelupariksi tuli Vainion Ville.

1. Jakso

Aloitimme kalastuksen poolista numero 10. Kalantulo oli aivan hurjaa A-ryhmän ekalla poolilla. Ville sai ensimmäisellä neljällä heitollaan viisi kalaa haaviin. Poolin puolivälissä kalantulo kuitenkin loppui ja Villen loppulukema poolista oli kahdeksan kirjolohta. Jyrki ja Niemisen Saku vetivät molemmat ensimmäisiltä pooleiltaan 10 kirjolohta.

A-ryhmän röytämisen jälkeen pääsin itse tositoimiin. Poolissa oli edelleen hyvin kaloja. Kolme ensimmäistä tulivat haaviin asti, mutta sitten kirjolohia alkoi taas tippua. Viidettä kalaa väsyttäessäni yläperhoon otti toinen kala kiinni. Tuplat riehuivat siiman päässä ja alaperhossa kiinni ollut kala sai katkottua siimat. Sain tehtyä uudet setit ja sen jälkeen Jyrkiltä lainattu vapa räksähti jälleen poikki. Jouduin ottamaan käyttöön erilaisella siimalla varustetun setin, joka ei toiminut yhtä hyvin. Sain tällä setillä enää yhden kalan ylös ja tiputin toisen.

Jakson jälkimmäiseltä poolilta (pooli 8) sain kaksi tapahtumaa, ensimmäinen jäi tälliksi ja toinen kala tuli haaviin asti. Muuten hyvä jakso, mutta ekan poolin tiputukset ja siimojen sekä vavan katkeamisesta aiheutuneet sekoilut maksoivat jaksovoiton.

Tulos: 7 kirjolohta, jaksosijoitus 2.

2. Jakso

Aloitimme toisen jakson lammen keskeltä vitospoolilta. Poolin kaikki kolme tapahtumaa osuivat viiden minuutin sisälle. Kaksi kirjolohta haaviin ja yksi jäi tälliksi. Seuraavalta poolilta (pooli 2) edelliset kalastajat olivat onnistuneet hyvin. Kalat eivät kuitenkaan olleet nyt yhteistyöhaluisia, sillä emme saaneet taisteluparimme kanssa kumpikaan kovasta yrityksestä huolimatta  vetoakaan.

Tulos: 2 kirjolohta, jaksosijoitus 5.

3. Jakso

Vikalle jaksolle lähtiessäni tiesin jo yhden kalan riittävän mahdollisesti ensi vuoden finaalipaikan varmistavaan sijoitukseen. Ville aloitti kalastuksen lehtimeressä velloneesta ykköspoolista ja saikin siitä yhden kalan. Omalla vuorollani minulla oli jakson alussa poolissa yksi kala muutaman potkun kiinni, muttei pysynyt.

Seuraavaksi siirryimme kolmospooliin, josta ei ollut vähään aikaan tullut kaloja. Ei näyttänyt tulevan nytkään, kunnes noin viisi minuuttia ennen kisan loppua tartutin kirjolohen joka tuli ylös. Tuuletin kalaa, sillä pienestä koosta (40cm) huolimatta arvelin sen ehkä riittävän finaalipaikkan oikeuttavaan sijoitukseen. Toisin kuitenkin kävi, sillä kisan jälkeen lähes jokainen B-ryhmän kalastaja kertoi saaneensa jaksolta yhden kalan ja yksi toisensa jälkeen ilmoitti omaa kalaani suurempia senttilukuja.

Tulos: 1 kirjolohi, jaksosijoitus 7.

Laskeskelin tarvitsevani kisasta viidennen sijan todennäköisesti finaaliin riittävän +3500 rankingpisteen saavuttamiseksi. Vikan jakson senttipelin ja  pienen kalan myötä jäin kuitenkin kilpailussa juuri kuudenneksi, tasapisteissä viidenneksi sijoittuneen kanssa. Kisa oli tiukka, sillä muutamia senttejä isompi kala viimeiseltä jaksolta olisi riittänyt kakkostilaan asti. Mikään hätä tässä ei silti ole. Kilpailuja riittää pitkälle kesään asti ja luotto on kova, että ainakin yhdestä kisasta tulee vielä riittävät pisteet.

Kilpailun kärki:

1. Jyrki Hiltunen
2. Anssi Hakola
3. Juha-Pekka Ollikainen

Koko tuloslista

Kilpailun kärki: 2. Hakola Anssi, 1. Hiltunen Jyrki, 3. Ollikainen Juha-Pekka
Viikonlopun saldona oli reippaasti univelkaa, kaksi katkottua vapaa ja 3417 ranking-pistettä. Syyskarsintojen lampiralli jatkuu osaltani vielä kahtena seuraavana viikonloppuna Julkujärven ja Havulammen kisoilla. Palataan asiaan näiden jälkeen.

Ei kommentteja: