sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Loma käyntiin Taikinaisella


Edellisen kolmen viikon aikana kävin tasan yhden kerran kalassa, mutta nyt touhuun tulee loman alettua sentään jotain rotia. Lähdimme eilen heittämään Jussipekan kanssa vuorokausilupaa Konneveden Taikinaiselle, joka kuuluu myös loppukesällä ongittavien SM-finaalien kisavesiin. Pienen kalastusapatian jälkeen lähdin reissulle taas innokkaana kuin pikkupoika.

Vaikka Konneveden kosket eivät ole sieltä halvimmasta päästä, niin omasta mielestäni laatu kyllä korvaa paljon. Taikinaisellakin kaksi kalastajaa saavat onkia kirkasvetistä kohdetta kaikessa rauhassa ja käytössä on tasokas laavu, puuliiteri puuceen kera sekä soutuvene ylityksiin aivan kosken rannalla.

Luvan alettua selvisi heti, että koski oli ainakin tupaten täynnä särkeä. Tietyissä paikoissa ei käytännössä katsoen pystynyt oikein onkimaan pikkuperhoilla, kun niissä roikkui jatkuvasti särki tai kaksi kiinniTaikinainen on tunnettu erityisesti harjuskoskena, jotka itsellänikin kiiluivat mielessä. Alussa saimme kuitenkin yksinomaan taimenia, mikä hieman yllätti. Vaikka mukavahan niidenkin kanssa oli temuta.


Lopulta onnistuin saamaan ensimmäisen harjukseni, joka oli kooltaan vaatimattomat 52cm. Illan aikana sain taimenten lisäksi vielä muutaman muun harjuksen, joukossa toinenkin puolen metrin rajan rikkoja. Eipä kovin monesta Keski-Suomen paikasta tavoita tällaisia purje-eviä, harjukset olivat kaiken lisäksi pulleita pirulaisia.

52cm harjus
Toinen puolen metrin pötkylä 
Emme onkineet mitenkään raivolla, vaan pidimme välillä juttu- ja ruokataukoja laavulla. Tänä vuonna ei ole ollut aiemmin montaa kiireetöntä reissua, lyhyillä kopaisuilla on aina hieman hätäinen meininki. Nyt nautin kun aikaa oli reippaasti, eikä mitään tarvetta säntäillä yhtään mihinkään. Lopettelimme kalastuksen yhdentoista aikaan illalla, söimme safkat ja heräsimme uudestaan kalaan aamuyhdeksän aikoihin.


Vastarannan puolta
Aamusession alku oli itselleni antoisa. Koukuttelin yhdessä vaiheessa kaloja toisensa jälkeen, suurin osa näistä harjuksia. Joukossa oli taas melkoisia purje-eviä suurimman harjuksen ollessa 53cm mittainen. Tuon kokoinen harjus näyttää jo komealta kirkaassa vedessä selkäevä pystyssä venkoillessaan.


Kaiken kaikkiaan miellyttävä aloitus lomalle. Taikinainen ei ole paikkana järin laaja ja vaatii ainakin tällä vesitilanteella hieman uskallusta kahlauksen suhteen, mutta kahlaamista pelkäämättömälle harjuksenkalastajalle kyseessä on oivallinen kohde.

4 kommenttia:

miksu83 kirjoitti...

moro.hienoja taimenia ja sitäkin komeempia harjuksia olet saanut.semmosta ajattelin sinulta kysäistä,kun tänään käytiin kuluamassa pengerjoki..alakoski,karjukoski,riuttakoski,leppäkoski ja ohrajoki niin ei mitään havaintoja taimenista..eikä pikkukaloistakaan edes..Koskissa oli vettä syvimmillään n.puolimetriä ja kaikki kivet näkyivät.Voiko olla mahdollista,että taimenet ei viihdy,kun vettä on niin vähän???ja ohrajoellakin pitäisi olla hyvä taimenkanta,mutta ei mitään eloa vaikka ronkittiin kaikki mahd.montut ja peilit yms...

Pietu kirjoitti...

Jos vesi on noin alhaalla, niin on ihan mahdollista, että taimenet ovat lähteneet pois koskipaikoista. Vaikea sanoa, kun en jokea sinällään tunne, ikinä en ole siellä onkinut.

miksu83 kirjoitti...

Millos meinasit käydä kopasee piesalanjoen petäjävedellä:-)

Pietu kirjoitti...

Enpä tiedä, että milloin kerkiän sinne. Saattaa olla, että jää tältä kesältä välistä.