Vilppulankoskella


Sovimme velipojan kanssa Helatorstain reissusta Vilppulankoskelle jo alkukeväästä. Hannu asuu Tampereella ja minä Jyväskylässä, joten kohde oli sopivan välimatkan päässä molemmille. Hannu varasi majoituksen kosken niskan lähistöllä sijaitsevasta retkeilymajasta ja eilisen työpäivän jälkeen lähdimme molemmat tahoiltamme ajamaan paikalle.

Olen käynyt aiemmin kerran Vilppulankoskella vuonna 2001. Mikään tuttu paikka koski ei siis meikäläiselle ole. Aloitimme kalastuksen kuuden jälkeen ja vapa alkoi alusta asti taipua tasaiseen tahtiin. Taimenia tuntui olevan vähän joka kiventakusessa ja peilissä. Nymfit ja larvat pelittivät hyvin. Näitä "ex-pyyntikokoisia" oli selkeästi istutettu myös kuluvana vuonna, kyseisen touhun järkevyydestä voi sitten olla montaa mieltä. Lisäksi osalta istareista oli selkeästi jäänyt rasvaevä leikkaamatta, sillä rasvaevällisiä kaukana luonnonkalan habituksesta olevia taimenia kävi useampi haavissa.


Ilahduttavaa oli se, että koskesta nousi myös "oikeita" rasvaevällisiä taimenia. Näistä parhaimpana yhdeksän aikaan illasta #14 pt-nymfiin purrut todella hieno ja tuhti evällinen taimen, joka tarjosi kunnon väännön. Tähän mennessä vuoden komein taimeneni. Koskessa seisten haavissa otetut epätarkat kuvat eivät valitettavasti tee oikeutta kalalle.

Komea nymfipötkö

Hannukin oli saanut koskesta UL-vehkeillä vaapulla heittäen muutaman taimenen. Oman paremman kalani jälkeen oli hyvä aika pitää hetken taukoa ja käristellä makkaraa.

Tulistelua
Illalla oli tarkoitus heittää loppuliukua kuhan toivossa, joita Hannu on täältä aiemmin kepittänyt. Kuhista ei ollut varmoja havaintoja, mutta säyneitä tuntui olevan melko reippaasti kosken alaosissa. Hannu kepitti lisäksi jokusen hauen.

Taloustaimen
Kävimme välistä nukkumassa muutaman tunnin, kunnes viiden jälkeen heitimme vielä kolmen tunnin aamusession. Koskella ei ollut aamulla muita ja taimenet purivat pikkuperhoja edelleen tasaisen tappavasti. Kahdeksan aikoihin menimme sitten syömään ja nukuimme pitkälti puolen päivän yli. Kosken ottipaikat oli tullut nuohottua sen verran tarkasti, ettemme jaksaneet heittää enää päivällä.

Aamun kaloja
Vilppulankoski oli positiivinen yllätys, tosin kosken taimenkantaa soisi jatkossa hoidettavan jotenkin muuten kuin näillä perusistareilla. Yllättävää oli se, ettemme saaneet yhtään kirjolohta, vaikka sen pitäisi olla kosken pääasiallinen istukaskala. Tosin ongin lähinnä kosken kuohuja, kirjolohet todennäköisesti viihtyvät paremmin niskalla ja loppuliu'ussa.

Kommentit

Unknown sanoi…
Komeita kaloja olet saanut! Tuliko yhtään taimenia sillan alapuolelta vai tuliko kaikki yläpuoliselta alueelta?
Pietu sanoi…
Sillan alapuolelta tuli muutamia taimenia, suurin osa toki maantiesillan yläpuolelta.
Unknown sanoi…
Kiitoksia vastauksesta! Vielä sellaista, että mistäpäin koskea tuo "nymfipötkö" tuli?
Pietu sanoi…
Tuo isoin kala tuli heti rautatiesillan yläpuolelta paikasta, missä myllyuoma purkaa vettä pääuomaan.
Unknown sanoi…
Selvä homma, itse olen saanut siitä kohtaa vain ~40cm kaloja. Tuosta sinun nymfikalastuksesta haluaisin sen verta kysästä, että kuinka paljon sinulla yleensä jää siimaa indikaattorin ja litkan päätyperhon väliin. Ja vielä semmosta, että käytätkö koskaan ihan normi "tsekkilarvastusta" vai vedätkö aina ranskalaisittain. Kiitoksia jo etukäteen jos vastaat, kireitä siimoja!:)
Pietu sanoi…
Noita perusistareita sain kanssa pari samasta kohtaa. Vaikutti siltä, että tuo parempi kala oli siinä vain syönnöksellä. Indikaattorin jälkeisen siimapätkän pituus riippuu kalastettavan alueen syvyydestä. Yleensä 1-2m siimaa indikaattorin jälkeen ennen ekaa perhoa, litkassa kolme perhoa reilu puolen metrin välein. Ohuella nymfisiimalla kalastan ns. ranskalaistekniikalla, toki sillä voi onkia myös aivan läheltä kuten "peruslarvastuksessa" on tapana :)
Unknown sanoi…
Ja vielä semmoista, että pärjääkö ditä noissa nymfihommissa ihan hyvin perus kelluvalla wf siimalla (vibe 85) vai pitäskö laittaa ihan suosiolla vaan tilaukseen tuo ikonin nymfisiima.
Pietu sanoi…
Suosittelen hommaamaan joko pitkän french leaderin tai sitten tuon nymfisiiman, mikäli haluat ranskalaistekniikalla onkia. Pikkuperhoilla pidemmältä ongittaessa normi perhosiima ei oikein sovellu tarkoitukseen.
Unknown sanoi…
Aivan pakko vielä kysyä tuosta retkeilymajasta, eli onko sulla tietoa mistä voisi tällaista majaa varailla ja kuinka paljon maksaa per yö. Ja vielä sitä, että minkälaista vapaa suosittelisit noihin nymfi hommiin, itsellä on nite catapult #3 10" joten soveltuuko se noihin hommiin mitenkään. Kiitos kun olet jaksanut vastailla näihin tyhmiin kysymyksiin:), taas ollaan viisastuttu!
Pietu sanoi…
En ole tuota kyseistä vapaa kokeillut, mutta pituutensa ja luokkansa perusteella soveltuu kyllä nymfivavaksi. Velipoika hoiteli tuon retkeilymajan varaukset, olisko ollut joku kahvila Mäntässä missä se käytiin maksamassa ja hinta taisi olla luokkaa 25 euroa per yö.

Suosittuja blogijuttuja