sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Lestijärven Valkeisen SM-karsinta 17.5.2014

Hain kuluvalle kesälle kolmeen SM-karsintaan, joista ainoaan hakemaani venekisaan jäi paikka saamatta. Lestijärven Valkeisen kisaan vapautui kuitenkin paikkoja, joten ilmoittauduin pari viikkoa sitten mukaan, jotta saisin edes yhden venekisan kuluvalle kaudelle.


Lestijärven Valkeinen on karsintapaikaksi iso järvi, jossa riittää vaihtoehtoja kalastuspaikkojen valintaan. Kisassa oli mukana 40 henkilöä ja nimilista oli varsin kovatasoinen. Kirkasvetiseen järveen oli istutettu 500kg kirjolohta sekä 300kg +- 50cm taimenta. Järvellä oli yhtä aikaa 20 venettä ja jokaisessa veneessä kalasti sekä A- että B-ryhmän kisaaja. Itse ongin A-ryhmässä.

1. Jakso

Ensimmäisellä jaksolla venekaverikseni tuli Jatkosen Jesse. Päätimme jäädä lähtörannan lähistölle ja siirtyä tarpeen mukaan muualle, mikäli kaloja ei ala kuulua. Kaloja alkoi nousta varsin tasaisesti, ensimmäiseen puoleen tuntiin sain kolme taimenta ja yhden kirjolohen. Tämän jälkeen homma muuttui meillä vaikeammaksi, Jykä veteli toisaalla jatkuvasti kalaa, mutta emme viitsineet änkeä samaan veneruuhkaan. Loppujakson aikana sain enää yhden taimenen ja kaksi kirjolohta, karkuutin myös yhden kalan. Lopputuloksena siis seitsemän kalaa, venekaverille tuli kaksi kalaa korttiin. A-ryhmän jaksovoiton vei suvereenisti Hiltusen Jyrki peräti 17 kalalla, B-ryhmän ykkönen oli 9 kalaa saanut Ristolaisen Ville.

Tulos: 7 kalaa (4 taimenta ja 3 kirjolohta), jaksosijoitus 5.

2. Jakso

Toisella jaksolla hyppäsin veneeseen Jaakkolan VA:n kanssa. Aloitimme lähtörannasta, jossa oli varsinainen veneruuhka. Kaloja näytti tulevan lähinnä pieneltä alueelta jonne kaikki kärkkyivät, joten näimme parhaaksi vaihtaa paikkaa kokonaan. Siirtymisen jälkeen sain avattua pelin 52cm taimenella. Pari venettä saivat hyvin kalaa lähes samoilta paikoilta mitä itse hinkkasimme, mutta meillä ei jostain syystä nakertanut. Pienen vakoilemisen mukaan siimavalinnat ja uittotyylit olivat muillakin veneillä samoja. Sain kuitenkin loppujaksosta pari taimenta lisää, mutta enemmän olisi pitänyt saada. Jakson lopputuloksena siis kolme kalaa, venekaverille ei tullut tältä jaksolta merkintöjä. A-ryhmän voitti jälleen Hiltusen Jyrki 10 kalalla ja B-ryhmän jaksovoiton kuittasi Räsäsen Mikko 11 kalalla.

Tulos: 3 taimenta, jaksosijoitus 7.

3. Jakso

Venekaverina Siltasen Juuso, päätimme keskittyä saman alueen kalastamiseen, jossa ongin toisen jakson. Tuuli oli yltynyt todella kovaksi, jakson aikana sai soutaa ihan tosissaan vastatuuleen ja vene kulki drifteissä nopeasti kahdellakin ajoankkurilla. Kädet olivat soutamisesta rakoilla ja yksi rakko myös puhkesi soutaessa. Jakson alkuun sain melko nopeasti kaksi taimenta. Tämän jälkeen itsellä piteli hiljaisempaa, mutta Juuso käytti pari kirjolohta kaukalossa. Myöhemmin sain vielä kolmannen taimenen. Noin vartti ennen jakson loppua tartutin sitten ison taimenen, joka ei suostunut tulemaan millään pintaan. Näköhavainnon perusteella noin 60cm taimen irtosi lopulta veneen vierellä. Jakson lopputuloksena taas kolme kalaa, venekaverille kaksi. A-ryhmän jaksovoiton vei Huhtaniskan Jani 4 kalalla, B-ryhmän voitti taas Räsäsen Mikko 6 kalalla.

Tulos: 3 taimenta, jaksosijoitus 4.

Kaiken kaikkiaan melko tasaisesti ongittu kisa, josta jäi kuitenkin huippujaksot puuttumaan. Sijoitukseni oli melko hyvä (6./40), joka oikeutti 1750 rankingpisteeseen. Oma pistepotti ei tosin parantunut, mutta oli mukava saada yksi venekisa alle tälle vuodelle. Valkeisjärvi on hieno kisapaikka ja tänä vuonna kalaakin nousi kiitettävästi.

Yksi asia hieman närästää näissä venekisoissa, nimittäin veneiden väliset etäisyydet, jotka eivät todellakaan ole aina sääntöjen mukaisia varsinkaan ns. hot spoteissa. Eilenkin lähtörannassa oli paikoittain veneitä aivan vieri vieressä ja siimat ristissä. Kilpailijoiden pitäisi itse valvoa näitä etäisyyksiä tarkemmin ja huomauttaa, mikäli toinen vene änkee aivan viereen. Kisa ei saa mennä siihen, että porukka rikkoo venevälejä koskevia sääntöjä toinen toistaan härskimmin.

Terävin kärki oli vakuuttava ja erottui tässäkin kisassa melko selvästi, alla kuva kärkikolmikosta:

Kärkiolmikko vasemmalta: 3. Jarkko Suominen, 1. Mikko Räsänen, 2. Jani Huhtaniska
Täydelliset tulokset täällä.

Ottiperhoja kysyville tiedoksi, että kalat tulivat suurimmaksi osaksi intteri- ja sweep-siimoilla uitetuilla eri värisillä leecheillä ja muutama kala boobyilla. Vahva veikkaukseni on, että suurin osa muistakin kalastajista veti kalaa melko samanlaisilla seteillä.

Ei kommentteja: