Hammonjoki 31.7.2013


Muutama päivä takaperin Saku kyseli, että voisinko lähteä näyttämään Hammonjokea ensi viikolla käytäviä nuorten SM-kisoja varten, joissa Saku on mukana. Niinpä lähdimme tänään Sakun ja hänen isän Joukon kanssa Hammolle ongelle.

Yläosille tultaessa ei mennyt montaa minuuttia, kun kaikilla oli jo ensimmäiset purkkarit ylhäällä. Yläosilla olikin paikoittain taas todella paljon puronieriöitä ja välillä niitä sai nostella haaviin jatkuvasti. Myös harjuksia tuli, tosin tällä kertaa isoimmat ylös tulleet olivat vain +- 30cm kaloja. Purossa kyllä näkyi isompiakin. Kesäkuun alussa kipattuja killejäkin oli vielä ihan kohtuullisesti joessa. Saimme Joukon kanssa molemmat ylhäältä yhdet killet ylös. Itse lisäksi karkuutin pari kirjolohta ja sössin useamman otin. Ruokatauon jälkeen lähdimme vielä käymään alaosan läpi, jotta Saku näkisi koko alueen.

Alaosa olikin paikoittain erittäin pahasti umpeenkasvanut ja kalastus oli selkeästi vaikeampaa kuin ylhäällä. Joillain pooleilla oli niin heinää täynnä olevia alueita, että hieman mietitytti miten pienimmät junnut pystyvät täällä kalastamaan. Vaikka alhaalta tulikin selkeästi vähemmän kaloja kuin yläosalta, niin saimme toki niitä täältäkin joka poolista. Puronieriöitä oli kaikkialla, mutta eritysesti yhdessä poolissa oli myös melko hyvin killeä. Saimme myös täältä Joukon kanssa killet mieheen ja kämmäsimme pari.

Hammo on erilainen ja mielenkiintoinen kalapaikka, kyllä pienenkin kalan kalastus on hauskaa kun sitä tulee paljon. Alaosan umpeenkasvaneet paikat olisivat näin loppukesästä kyllä pahasti raivauksen tarpeessa..

Alla muutamia kuvia päivän varrelta:

Jouko väsyttää kirjolohta
Perinteinen Hammon purkkari
Parin kuukauden takaisia kirjolohi-istukkaita oli vielä kohtuullisesti joessa
Kyrsät tulilla
Laadukkaaseen kalastukseen ei aina tarvita isoja kaloja
Alaosa oli pahimmillaan näin umpeenkasvanut

Kommentit

Harri Hytönen sanoi…
Oho. Vuosi vuodelta menee vain pahemmaksi tuo ruohotilanne!
Pietu sanoi…
Jep, onhan tuo aiemminkin meinannut kasvaa umpeen, muttei mielestäni ikinä noin pahasti.
Harri Hytönen sanoi…
10 vuotta sitten tuota ongelmaa ei vielä ollut. Entäs tästä se 10 vuotta eteenpäin? Taitaa kasvaa umpeen koko lutakko!
Pietu sanoi…
Nuo pitäisi varmaankin kiskoa juurineen irti, jotta ne saataisiin kokonaan pois sieltä. Lieneekö nuo sitten johtuvat entisen padon alapuolen "hevospeltoalueesta", kun yläosilla ei vastaavaa ongelmaa ole?
Harri Hytönen sanoi…
Varmasti on jotain merkitystä niillä ravinteilla mitkä hevosenlannasta jokeen tulee. Onkohan tästä nyt se 15 vuotta kun ajoivat pellolle lantaa isoissa röykkiöissä. Tekivät oikein ison lehtijutunkin siitä silloin. Jotain tämmöistä silloin osakin odottaa. No, eilen kävin todellakin Vantaanjoen latvoilla. Sielläkin oli ruoho lisääntynyt rutkasti takavuosista. Yhteistä molemmilla, että ovat kunnostettuja ja kivettyjä sekä molemmissa virtaukset vähentyneet.

Suosittuja blogijuttuja