Kokemuksia väkäsettömistä koukkumalleista

Omassa kalastuksessani väkäsettömät koukut ovat näytelleet pääosaa jo vuosikausia. Nykyään onginkin väkäsellisillä koukuilla vain lähinnä tietyissä erikoistilanteissa. Kilpaperhokalastuksen aloittaminen muutama vuosi sitten johti siihen, että rupesin väkästen litistämisen sijaan käyttämään yhä enemmän tehdasväkäsettömiä koukkuja.


Väkäsettömien koukkujen valikoima on viimeisten vuosien aikana parantanut huomattavasti ja nykyään lähes kaikkiin perhokalastajan koukkutarpeisiin on saatavilla pätevä väkäsetön vaihtoehto. Käyn tässä postauksessa läpi kokemuksiani erilaisista väkäsettömistä koukkumalleista. Korostan, että kokemukset ovat täysin henkilökohtaisia, eikä kaikista koukkumalleista itselläni ole edes välttämättä tarpeeksi käyttökokemusta, jotta voisin niitä objektiivisesti arvioida.

Mielestäni koukkua valitessa seuraavat seikat ovat tärkeimmästä päästä:

- Koukun tartutusominaisuudet
- Kalojen pysyminen kiinni
- Koukun kestävyys (miten kestää vetoa suoristumatta, taipuvuus katkeamiseen)
- Koukun muoto
- Koukkusatsin tasalaatuisuus

Edellä mainittuihin seikkoihin, varsinkin kahteen ensimmäiseen, vaikuttavat tietysti hyvin monet asiat (Koukun terävyys, kärjen malli, kidan suuruus jne..). Kuvasin kaikki tällä hetkellä kaapistani löytyvät väkäsettömät koukkumallit, joista kerron omat käyttökokemukseni ja mielipiteeni. Lisäksi pyrin myös tuomaan esille omia kokemuksiani sellaisista malleista mitä olen käyttänyt, mutta joita ei tällä hetkellä löydy kaapista.

Larvakoukut


Knapekin larvakoukku on mielestäni Lake-mallin kanssa kyseisen valmistajan paras koukkumalli. Tartutusominaisuudet ovat hyvät, koukun muoto on larvakoukulle passeli ja kalatkin pysyvät hyvin kiinni. Sitten tullaan asiaan, jonka vuoksi ostan Knapekin koukkuja mielellään vain liikkeistä, joissa pääsen itse tarkastamaan rasiat: Koukkuerien epätasalaatuisuus. Jostain syystä Knapekilla lähes kaikissa koukkumalleissa langan paksuus ja koukkuerän yleinen laatu vaihtelevat melko paljon valmistuerästä riippuen. Karkeasti voisi sanoa, että usein "mattapintaiset" erät ovat ohuempilankaisia ja liian meltoja, kun taas kiiltäväpintaiset erät ovat usein paksulankaisempia.

Itse ainakin vaadin larvakoukkujen kestävän melko paljon vetoa ilman suoristumista. Paksulankaisemmat G-sarjan koukut kyllä kestävät kovaakin vetoa isompienkin kalojen kanssa, mutta toisissa erissä koukut ovat langaltaan selkeästi ohuempia (kuten yläpuolisessa kuvassa) ja suoristuvat erittäin helposti. Toinen Knapekin koukkuja vaivaava ongelma on se, että erissä on melkein väistämättä jonkin verran susikappaleita. Usein rasiassa on ainakin muutama koukku, joissa on joko silmä liikaa auki tai lanka on muuten vaan mutkalla. Perus tsekkikoukkujen tapaan Knapekit myös katkeavat kohtuullisen helposti pohjasta irti vedettäessä.

Summa summarum: Hyvä koukku, kunhan löytää vaan kunnollisen erän. Knapekin koukut ovat melko edullisia, 25kpl rasiat maksavat 3,95 euroa.


Tiemcon väkäsetön larvakoukku on varustettu ohuella ja leveällä SPR-kärjellä. Kyseessä on mielestäni todella hyvä koukkumalli. Koukku kestää hyvin vetoa ja kalat pysyvät tässä koukussa mielestäni erittäin hyvin kiinni, erikoismuotoiltu kärkiosa suorastaan jämähtää kalan leukaan kiinni. Larvojen lisäksi olen tehnyt koukkuun myös pintapupia, joiden kanssa minulla oli viime vuonna jostain syystä ongelmia kalojen tartutuksen kanssa. Voi tosin johtua miehestäkin..

Koukkua saa kokoluokissa #6-16 sekä mustana että nikkelin värisenä. Tiemcon väkäsettömät koukut ovat yleisesti ottaen mielestäni tsekkikoukkuja laadukkaampia, mikä näkyy myös korkeampana hintana. Tiemcon väkäsettömät pikkuperhokoukut maksavat 6,5 euroa / 20kpl rasia.



Tuncan koukut ovat itselleni uusi tuttavuus, sillä ostin ensimmäiset kyseisen valmistajan koukkumallit vasta menneenä syksynä. Käyttökokemukset ovat vielä sen verran vähäiset, etten uskalla vielä sanoa mitään käytännön kalastuskokemuksista.

Olen kuitenkin kuullut koukusta jonkin verran kehuja, joten uskaltauduin sitomaan näihin koukkuihin melkoisen kasan larvoja tulevaa kautta varten. Penkissä pyöritellessä koukun lanka tuntuu todella jykevältä paksuuteensa nähden, uskoisin koukun kestävän hyvin vetoa. Koukun kärki vaikuttaa myös juuri sopivan mittaiselta. Kärki on reippasti sivuväärä, mikä ehkä hieman epäilyttää, samoin silmä osoittaa omaan makuuni hieman liian jyrkästi alas. Kyseinen mallin koukkumallin koot ovat esimerkiksi Knapekin G-sarjaan verrattuna selkeästi pienempiä. Tuncan #12 larvakoukku vastaa kooltaan aikalailla Knapekin larvakoukkua koossa #14.

Lupaavan oloinen koukku, käyttökokemukset näyttävät, että onko tästä luottomalliksi. Tuncan pikkuperhokoukut ovat edullisia, 25kpl pussien hinta vaihtelee 3,5-4 euron välillä.

Edit 18.9.2013: Tästä koukkumallista on nyt kesän jälkeen enemmän kokemuksia, todella hyvä larvakoukku. Kestää hyvin vetoa suoristumatta isojenkin kalojen kanssa ja pitää kalat hyvin kiinni.



Tilasin joskus Puolasta kokeilumielessä pienen erän Wizardin larvakoukkuja halvan hinnan (n. 2,5 euroa/25kpl) vuoksi. Kunnon larvakoukuksi tästä ei ole johtuen liian ohuesta langasta, mikä antaa todella helposti periksi. Esim. klinkkikoukuksi harjuksen ongintaan ehkä ihan passeli malli. Isompia ja rajuliikkeisiä kaloja ohut lanka ei kestä. Koukun kärki saisi olla omaan makuun aavistuksen verran pidempi, mikä edesauttaisi kalojen pysymistä kiinni.

Muut larvakoukut

Kuvissa olleiden larvakoukkujen lisäksi minulla on väkäsettömistä malleista kokemusta mm. Hanakin larvakoukuista sekä Partridgen Czech Nymph-mallista. Hanakin larvakoukku (mallinumeroa en muista) on mielestäni ihan OK perusmalli, tosin tuppaa suoristumaan suhteellisen helposti.

Partridgen Czech Nymph on taas suoraan sanottuna huono. Kyseinen koukku pitää kyllä kalat kiinni eikä suoristu millään, mutta tartutusominaisuudet ovat todella heikot. Kyseinen koukku on todella paksulankainen, pienikitainen ja kärki erittäin sivuväärä. Ainakaan itselläni oli tätä koukkua käyttäessä todella huono tartutusprosentti, joten kyseistä koukkumallia ei enää kaappeihini ilmesty.


 Jigikoukut


Knapekin jigikoukku on ainakin kilpakalastajien keskuudessa suhteellisen paljon parjattu malli. Moni tosin on tuominnut koukun edes kokeilematta sitä. Itse olen onkinut tällä Knapekin mallilla useamman vuoden ja sitonut siihen pääosan "jigiperhoistani" (sidon jigikoukkuihin lähes kaikki jokikäytössä olevat liitsit ja painotetut jokinymfit).

Koukku on toiminut käytössä ihan hyvin, koukku tartuttaa kalat mielestäni mallikkaasti, vaikka kita onkin hieman pienempi kuin monessa muussa jigikoukussa. Myöskään kalojen kiinni pysymisessä ei ole ollut ongelmia, jigikoukuthan jämähtävät usein kiinni kalan yläleukaan, jossa ne pysyvät kyllä hyvin kiinni.

Toki koukusta löytyy Knapekille ominaisia ongelmia, joista suurimman osan kävin läpi jo larvakoukun yhteydessä. Ehkä ärsyttävimpänä asiana tässä koukkumallissa on se, kuinka helposti koukku katkeaa pohjasta irti vedettäessä koukunmutkan tienoilta. Kalan kanssa en vielä ole saanut koukkua katkeamaan, vaikka aika monta eväkästä on tällä koukkumallilla väännetty haaviin asti.



Hendsin
jigikoukkumalli on itselleni uusi tuttavuus, kalastuskokemukset kyseisellä koukulla ovat vielä melko vähäiset. Koukku vaikuttaa penkissä suoritettujen vääntelyiden jälkeen melkoisen vahvalta ja lanka ei anna helposti periksi. Koukun muoto on melko lähellä Tiemcon jigikoukkua, tosin hieman pienemmällä kidalla varustettuna. Pienenä miinuksena voisi sanoa, että rasioista oli aina pari-kolme koukkua, joista lanka oli katkennut hieman ennen kärkeä, joutivat samointein roskikskeen.

Ihan lupaavan oloinen koukku, tähän on nyt sidottu kasa nymfejä ja jos käyttökokemukset ovat hyviä, niin Hendsin rasioita ilmestyy kaappeihin jatkossakin. Hendsin jigikoukut ovat hinnaltaan edullisia, 25kpl rasialle kertyy hintaa 3,5 euroa.

Edit 18.9.2913: Ihan ok koukku hintaansa nähden, tosin pohjasta irti vedettäessä suoristuu luvattoman helposti (kalan kanssa en ole vielä suoristanut). Koukku ei myöskään kestä taivuttamista takasin muotoon, vaan muuttuu todella meltoksi.



Tiemcon 403 BLJ
on selkeästi paras jigikoukku, mitä olen tähän päivään mennessä kokeillut. Koukussa on melko suuri kita ja silmään saa hyvin aseteltua suhteellisen isonkin kuulan. Koukut ovat tasalaatuisia, teräviä, lanka tarpeeksi vahvaa ja  koukku tartuttaa sekä pitää kalat kiinni hyvin.

Toki koukut ovat esimerkiksi Hendsiin verrattuna kaksi kertaa kalliimpia, mutta tässä tapauksessa laadusta kyllä mielellään maksaisi. Suurena miinuksena koukkujen erittäin huono saatavuus, näitä kun ei nykyään tunnu saavan kokoa #14 isompana enää juuri mistään.

Muista jigikoukuista voisi mainita Hanakin, joita ei tähän hätään kaapeista löytynyt. Yleensäkin kyseisen merkin koukkujen käyttö on omalta osaltani vähentynyt saatavuusongelmien takia. Hanakin jigikoukku melko suosittu kilpaperhokalastajien keskuudessa. Vastoin monia muita olen kuitenkin itse päätynyt käyttämään näiden kahden väkäsettömien "perusvalmistajan" (Hanak ja Knapek) jigikoukuista Knapekia.


 Uppoperho- / järvikoukut


Knapekin Lake
on ollut suosikkikoukkuni järvihommissa siitä hetkestä lähtien, kun se noin pari vuotta takaperin tuli markkinoille. Koukku on käytännössä melko samanlainen kuin saman valmistajan Wet Fly, mutta paksulankaisempi. Sidon tähän koukkuun pääosan järviliitseistäni ja boobyistani.

Itse vaadin järvikoukkujen kestävän melko lujaa vetoa, sillä käytän peruskokoisten järviperhojen kanssa melko paksua peruketta (0,25mm). Lisäksi kirjolohet tekevät usein paljon äkkinäisiä liikkeitä ja riuhtaisuja siiman päässä, koukun tulee kestää ne suoristumatta ja kaloille tulee tarpeen tullen pystyä myös antamaan riittävästi painetta. Omalta osaltani Knapek Lake on kestänyt hyvin vetoa vääntymättä (kun valkkaa ne oikeat erät, joista oli jo larvakoukkujen ohessa puhetta).

Jotkut kilpakalastajat ovat kironneet koukun katkeilevan kalan kanssa, itselläni ei moista ongelmaa ole vielä tullut vastaan. Toki pohjasta irti vedettäessä koukkuja kyllä perinteiseen tsekkityyliin katkeilee. Lisäksi joskus on hieman hirvittänyt ajoittain koukun silmässä olevat karkeat röpelöt. Lenkkisolmun ja paksumman järviperukkeen kanssa nämä eivät ainakaan vielä ole kuitenkaan aiheuttaneet siiman katkeamista.

Koukku tartuttaa mielestäni kohtuullisen hyvin, eikä kalojen kiinni pysymisessä ole moitittavaa. Toki koukkuerissä on vaihteluja, joissain koukuissa on pitkä kapeasti oheneva kärki (kuten kuvan koukussa), kun taas toisissa koukun kärkiosa on lyhyempi ja kapenee jyrkemmin. Mutu-tuntumalla voisi sanoa, että pitkä kapeasti oheneva kärki tartuttaa paremmin, mutta koukun kärki menee myös solmuun helpommin.

Edit 18.9.2013: Uudet Knapekin koukuerät ovat olleet myös L-mallin osalta luvattoman huonoja. Vanhat Laket olivat hyviä ja kestäviä, nykyään koukut tuntuvat suoristuvan kalan kanssa luvattoman helposti. Lisäksi uusimmissa koukuissa on todella ohut ja pitkä kärki, joka on mutkalla jo ensimmäisen kalan tai pohjakosketuksen jälkeen. Tällä hetkellä itselläni on hyvät väkäsettömät koukkumallit hakusessa, jostain kun löytäisi Knapekin Laken profiililla olevan laadukkaan väkäsettömän koukun. Skalka Lake ei ole enää valmistuksessa, joten siitäkään ei ole apua.



Skalkan järvikoukku on muodoiltaan melko identtinen Knapekin vastaavan kanssa. Lanka on sopivan jämäkkä ja kestää hyvin vetoa suoristumatta. Knapekiin verrattuna koukun kärki suuntautuu hieman jyrkemmin ylöspäin ja on aavistuksen verran pidempi.

Kalat pysyvät kyllä koukussa tartuttuaan hyvin kiinni, mutta itselläni on sellainen tuntuma, ettei tämä koukku tartuta niin hyvin mitä pitäisi.  Omissa rasioissani myös valitettavan monen koukun kärki on ollut suhteellisen tylsän oloinen, saattaa tosin johtua myös maanantaierästä. Näistä syistä johtuen Skalkan järvikoukku ei ole itselläni yhtä kovassa käytössä kuin Knapekin vastaava malli.


Hanak 200BL on itselläni käytössä lähinnä pienikokoisissa niukoissa järviliitseissä sekä nymfeissä. Koukku kestää langan paksuuteen nähden kohtuullisesti vetoa. Kalojen tartuttamisessa ja kiinni pysymisessä ei ole suuremmin valitettavaa.

Hanakin rasioissa on mielestäni tosin suhteellisen paljon tylsähköjä koukkuja, jotka lentävät samointein roskiin. Olen ehkä hieman liiankin tarkka siitä, että jos koukku ei vaikuta rasiasta otettaessa tarpeeksi terävältä, niin siihen ei myöskään perhoa sidota.

Hanakin koukkuja myydään 50kpl rasioissa, jotka maksavat normaalisti 8,2 euroa.


Tiemcon tunnettuja koukkumalleja 3761 sekä 3769 saa nykyään myös väkäsettömänä litteällä ja leveällä SPR-kärjellä varustettuna. Malleista 3761 (kuvassa) on pidempivartisempi, 3769 on taas käytännössä sama koukku lyhyemmällä varrella.

Koukut ovat Tiemcolle tyypillisesti laadukkaita ja sopivat mainiosti esim. järvelle tarkoitettuihin nymfeihin. Moni sitoo myös järviliitsejä erityisesti 3769-malliin. Toki liitsien sidontaa rajoittaa se, että koukkuja ei tietääkseni saa ainakaan vielä kokoa #10 isompana.

Koukut tartuttavat todella hyvin ja kalatkin pysyvät yllättävän hyvin kiinni ottaen huomioon koukun kärjen lyhyyden. Tiemcon väkäsettömistä tutulla SPR-kärjellä lienee osansa tässä. Koukun kita vaikuttaisi olevan monessa rasioiden koukussa hieman "auki", mikä pistää epäilyttämään koukun suoristuvan kalan kanssa melko helposti. Näin ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi käynyt. Koukun kita saisi omaan makuuni olla hieman isompi.

Muut järvikoukut

Aiemmin käytin järvellä paljon Knapekin Wet Fly-mallia, joka tietyissä erissä (kiiltävä pinta ja paksumpi lanka) olikin hyvä järvikoukku. Ohuempilankaiset mattapintaiset erät samasta koukkumallista olivat puolestaan onnettoman meltoja ja suoristuivat todella helposti kalan kanssa. Lake-mallin tullessa markkinoille jäi W-mallin koukkujen käyttö omalta osaltani täysin.

Moni kilpakalastaja sitoo järviliitsinsä Kamasanin B175-malliin, josta viilataan väkänen itse pois. Kyseinen  koukku on todella jämäkkä ja paksusta langastaan huolimatta tartuttaa hyvin. Mikäli näitä alkaisi saamaan tehdasväkäsettöminä, niin voisi itsellänikin olla järvikoukkujen vaihto edessä. Viilaushommiin en kuitenkaan jaksa ruveta..


 Pinturikoukut


Knapekin pinturikoukku on itselläni käytössä lähinnä pienehköjen (#14-16) kevyttä koukkua vaativien pintureiden kanssa. Koukku on varreltaan todella ohut (kuvan varjostus hämää), eikä siten kestä kummoista vetoa. Harjuspintureihin kuitenkin ihan hyvä koukku, ohut lanka tartuttaa hyvin ja kalat pysyvät myös kiinni, kunhan ei lähde onkimaan liian isoja kaloja :)



Tuncan pinturikoukku on saman valmistajan larvakoukun tapaan itselleni uusi tuttavuus. Koukku on malliltaan hyvä ja penkissä käännellessä suhteellisen ohutlankainen koukku tuntuisi kestävän yllättävän hyvin vääntöä suoristumatta.

Pienoisena moitteena voisi sanoa, että pusseissa olevien koukkujen kärjen pituus ja terävyys vaihtelee jonkin verran. Joissain koukuissa kärki on mielestäni liian lyhyt, mikä vaikuttanee kalojen pysymiseen kiinni. Enemmän kokemuksia luvassa, kun koukkuun tehdyt pinturit pääsevät kellumaan veden pinnalle..

Edit 18.9.2013: Kerrankin vääntöä kestävä ja kevyt pinturikoukku, lisäksi edullinen. Kesti suoristumatta jopa Kuolan pinturitaimenet. Suosittelen.

Muut pinturikoukut

Itselläni on tapana sitoa suuri osa pintureistani väkäsellisiin koukkuihin, josta olen sitten litistänyt/viilannut väkäset pois. Kamasan B401 on yksi suosikkikoukuistani pintureihin, vaikka virallisesti kyseessä taitaakin olla all around-koukku. Koukussa on hyvin pieni väkänen mikä on helppo puristaa kasaan ja lanka kestää kohtuullisesti vetoa isompienkin kalojen kanssa. Tällä koukulla nousi mm. Kuolasta useampi 3-4,5kg pinturitaimen. Koukku kyllä antoi joidenkin kalojen kanssa hieman periksi, muttei kertaakaan suoristunut.


 Streamerkoukut


Kunnollista väkäsetöntä streamerkoukkumallia en ole vieläkään löytänyt, vaan sidon yhä valtaosan streamereistäni esim. Kamasanin ja Maruton koukkuihin, joista sitten litistän väkäset tarpeen mukaan. Toki Knapekin Streamerkoukku on itselläni myös käytössä. Koukku on sinällään ihan kelvollinen, olen ollut tyytyväinen koukun tartutusominaisuuksiin ja kalatkin ovat pysyneet hyvin kiinni.

Isoja kaloja tällä koukulla ei kuitenkaan kannata kalastaa, ei nimittäin kestä. Mielessä pyörii vieläkin karvaana pari vuotta sitten Uudessa-Seelannissa haavin edestä karannut mahdollinen rekorditaimen. Kalalla oli Knapekin streamerkoukkuun sidottu tinseli syvällä kidassa, kunnes koukku sitten katkesi kaikkein kriittisimmällä mahdollisella hetkellä juuri ennen haaviamista. Lisäksi koukun kärki vääntyy/koukku antaa suhteellisen helposti periksi pohjakosketuksien jälkeen, joten mitään paljon sidonta-aikaa vieviä streamereitä näihin ei kannata väsätä. Alle 2kg kalojen onkimiseen Knapekin streamerkoukku on kuitenkin ihan passeli peli. Tosin nykyään mallia ei enää valmisteta ainakaan isommissa kokoluokissa.

Siinäpä omia kokemuksiani käytössä olevista erilaisista väkäsettömistä koukkumalleista. Olisi mukavaa kuulla myös muiden kalastajien kokemuksia samoista koukuista, varsinkin mikäli ne eroavat omistani. Näiden eri koukkujen testaamiset ja omat suosikkikoukut perustuvat kuitenkin suurilta osin subjektiiviiseen mutu-tuntumaan. Kaikkia koukkumalleja kun ei millään ehdi käyttää niin paljoa, että niiden hyvistä ja huonoista puolista pystyisi saamaan tarpeeksi hyvän otannan.

Kommentit

Unknown sanoi…
Todella hyvä artikkeli!

Allekirjoitan kokemuksen täysin niiden koukkujen osalta mitä olen itse käyttänyt, eli kaikki nuo knapekin mallit sekä hendsin jigikoukku.

Tilasin juuri puolasta wizardin jigikoukkuja kokeiluun. Mielestäni vastaavat ominaisuuksiltaan hyvin paljon hendsin vastaavaa. Saattavat olla jopa samalta tehtaalta peräisin. Koukku on melko ohutlankainen kuten hendsin koukku verrattuna esimerkiksi knapekin J:hin, joten kestävyys hieman arveluttaa. Penkissä kestävät kuitenkin hyvin vääntelyä ja laatu on tasaisen oloista. Hintaa kun on tuo 10senttiä kappale, niin menee vakavaan harkintaa ykkös nymfikoukuksi jos kenttätesteissä toimivat.

-Aapo Ilola
Pietu sanoi…
Täytyykin kysellä Wizardin koukuista käyttökokemuksia ensi kesänä. Mullakin nuo Hendsit pääsevät kyllä tositoimiin, on niihin sen verran monta nymfiä tullut väkerrettyä.

Mielellään kyllä käyttäisin kaikissa jigikoukkua vaativissa perhoissa tuota TMC:n koukkua, jos sitä olisi vaan paremmin saatavilla isompinakin kokoina kuin #14.
B sanoi…
Omat kokemukset Knakep Lake:ist #10 ja #12 koossa ovat aivan loistavat. Tartutus hyvää ja kalat ovat pysyneet hyvin kiinni. Hendsin J koukut, avot. Tiemcon 2499SP-BL on #10 ja #8 toiminut omissa liitseissä ja boobeissa moitteettomasti, tarttuvuus tässä "katkakoukussa" on jokaisen tärpin yhteydessä pitänyt kalat kiinni. Tunca Expert TE50 ja TE70:lta ei ole moitittavaa. Lohenrenkaalla miniliitseissä ja nymfeissä ollut pettämätön ja pysyvyys on joskus hyvää/kohtalaista, ei ole katkennut eikä vääntynyt kertaakaan siimasta vedossa johonkin puunjuureen jäädessään. Hanak Competition H 300 BL 8 koossa on ollut blobeissa omasuosikki. Koukussa tarpeeksi syvä kita tartutukseen ja terävä kärki upotakseen leukaperiin vahvasti.
Kojamoralli sanoi…
Henkilökohtainen arvio, mitä Pietun viimekesän norjan matkalla kalastelua sain katsella, niin ei se taida se väkäsellinen streamer koukkukaan pitää sen paremmin kaloja kiinni kun se väkäsetön....... 0-5 karvas tappioputki!

itse käytän ainoastaan tmc:n koukkuja ja tmc:n jigi koukun hankalan saannin takia sorruin itsekkin tilaamaan wizardin koukkuja, mutta ensikesänä se nähdään onko niistä mihinkään, tosin olisi mukava kuulla itsekkin niistä tuomio ennenkuin alkaa kietomaan kesän varastoja täyteen.

ota sillä canonilla nyt niitä kuvia niin saadaan harjootusta samalla :D
Pietu sanoi…
Heh, ei tuo yksi surullisen kuuluisa taimen sentään noin montaa kertaa tainnut karata :) Kolme kertaa irtosi omista perhoista (sekä väkäsellinen että väkäsetön) ja kerran velipojan puukalasta. Toki kyseinen kala oli joka kerralla vain muutamia sekunteja kiinni, eli ei kertaakaan tarttunut kunnolla.

Knapekin koukuista sen verran, että eilen järviperhoja kietoessa ja koukuja hipelöitäessä vaikutti siltä, että nuo uudemmat erät (rasioissa uusi kansitarra) olisivat jotenkin tasalaatuisempaa tavaraa. Tiedä häntä..

Täytyy Atte tulla joku päivä poikkeemaan kahville heittämään huonoa läppää ja hipelöimään samalla noita Wizardin jigikoukkuja.

Suosittuja blogijuttuja